Dagens affärer


Idag har jag småhandlat lite på börsen och det blev två placeringar med god riskspridning inbyggt. Jag ökade i Xact Högutdelande och Skandia Sverige Exponering. Den här typen av investering sänker bolagsrisken i min portfölj, risken att jag har fel i min analys av ett enskilt bolag samt risken att något oförutsett händer ett bolag.

Skandia Sverige Exponering är en indexfond som följer hela Stockholmsbörsen och en sådan investering tycker jag är en bra komponent i ett långsiktigt spar. Xact Högutdelande är också en indexfond men följer ett speciellt sammansatt index med fokus på utdelningsaktier. Rent teoretiskt kan man hävda och tro att Xact Högutdelande skall prestera lite bättre än en vanlig indexfond men det återstår att se hur den presterar i framtiden. Man kan känna sig ganska trygg i att den sannolikt inte underpresterar stort åtminstone (mot en vanlig indexfond alltså).

11 kommentarer:

 1. Jag vill slå ett slag för SEB Sverige indexfond som kostar 0.27% och följer SIXRX. SIXRX har inga begränsningar när det gäller viktningar vilket SIXPRX tyvärr har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David,
   Avgiften på SEBs fond är fel hos Avanza just nu. De håller på och reder i det. Avgiften för den fonden är drygt 0,4%

   Mvh petrusko

   Radera
  2. VA!
   Är det sant. Jag har trott att denna varit riktigt billig.
   Hmm, nu måste jag fundera på om den ska vara kvar.

   Mvh PB?

   Radera
 2. Tjeena! Dubbel/trippel exponera inte du dina aktier väldigt mycket du har tex Investor i enskilt du har Investor i Skandia fonden du har Investor i Xact Högutdelare m.m och det finns fler bolag du har de.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Mjo så blir det ju men det är som att väga gram mot kilon. Någon enstaka procent Investor i fonden Xact Högutdelande är ju en fjärt i rymden och inte alls samma sak som att direktäga Investor.

   Inte ens Handelsbankens tunga viktning i Industrivärden hindrar mig från att direktäga Handelsbanken.

   Att jag får lite extra exponering i vissa bolag via fonder och investmentbolag är ingen big deal.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. "Skandia Sverige Exponering är en indexfond som följer hela Stockholmsbörsen och en sådan investering tycker jag är en bra komponent i ett långsiktigt spar." Fick upp ögonen för denna efter att du skrev om den. Just nu har jag emellertid inga planer på att byta eftersom jag precis ändrat i min IPS och inte orkar laminera om. Men om det blir cash in nästa år får det bli denna fond.

  SvaraRadera
 4. Tjena!

  Xact Högutdelande blir jag inte riktigt klok på i dagsläget.Den börjar se väldigt trött ut. När andra index får lite blåa dagar så hänger den inte med känns det som. Undrar om inte det där indexbytet börjar ta ut sin rätt? Vad tänker du om detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Du får lyfta blicken lite bortom den senaste tiden. Hittills i år har xact högutdelande avkastat kring 7% vilket är betydligt bättre än vanliga svenska index.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kollar vi på samma?
   https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/742236/xact-hogutdelande

   Den är väl inte 7% upp?

   Hälsningar
   Andreas

   Radera
  3. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Xact Högutdelande lämnar kontant utdelning och den ser du inte när du tittar på kursgrafen hos Avanza, precis som med aktier. Xact Högutdelande har avkastat 6,66% totalt hittills i år.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...