Jag köpte mer aktier på surbörsen


Det har surat ordentligt på börsen ett tag nu och idag fortsätter den ned med cirka 2 procent i skrivande stund. Jag investerar i sunda bolag och det är de där bolagen och hur de presterar rent operationellt som jag bryr mig om. Hur de går nu och hur deras vinst osv kan tänkas utvecklas i framtiden.
 Naturligtvis har inget stort förändrats i bolagens intjäning från den ena dagen till den andra och det är således inte bolagens prestanda som genererar de här stora kursrörelserna på börsen. Näe börsen och aktiekurser är laddade med så mycket mer. Bolagets prestanda och potential är bara en del. Sedan är det en rad andra faktorer utanför bolaget som påverkar aktiekursen. Det kan vara händelser inom politik och spänningar länder emellan. Det kan vara förändrad syn på ränteläge och riskvilja. Det kan vara en negativ syn på en hel sektor eller land som sätter extra press ned på alla aktier som berörs.

Idag köpte jag lite fler NCC. Jag har hygglig koll på läget där och vet om att de presterar dåligt men ingenting har alltså blivit sämre just idag. De arbetar vidare med att stärka lönsamheten och potentialen framåt är god. Jag pyntade kring 131,5 kronor för de aktier jag köpte idag och det tycker jag är ett rimligt pris för bolaget och dess potential på lång sikt.

Det blev även lite fler Investor. Medan värdet på deras innehav backar en sådan här dag så är ju principen den samma för dem att innehavens potential och prestanda har ju inte förändrats idag.

Börsen kan mycket väl backa ännu mer men det vet man ju inte förrän i efterhand. Att köpa regelbundet är min grej och det har fungerat bra. Jag pyntade mer för Investor senaste gången jag köpte jämfört med idag men nästa börsdag kan den lika väl stiga igen eller falla ännu mer. Svårt att förutspå det där.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Det där är viktigt, det du skriver. Dvs. förmågan att reflektera kring vad det är man faktiskt äger. Att se bortom börsskärmens flimmer och brus. För man äger ju faktiskt en andel i ett företag och dess underliggande verksamhet. Det är där fokus bör ligga. Då blir det, åtminstonne för mig, enklare att hålla fokus och lugn. Allt det andra är brus, som man inte vet något om. Och i längden så är det ju det som styr, hur det faktisk går för företagen ifråga. Inte över en dag eller ett kvartal, utan på sikt.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 2. Håller tummarna för NCC!
  Vad tror du om storbankernas vinster? Kommer de kunna bibehållas/ökas över tid eller ser du ett scenario där vinsterna sjunker tillbaka?

  SvaraRadera
 3. Gott Petrusko. Själv köpte jag mer Investor, Svolder, Telia och Weyerhaeuser idag. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Tycker du verkligen NCC är mer köpvärd än Skanska när dem ligger ungefär på samma nivå? Känns som NCC har betydligt större problem än Skanska..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   NCC och Skanska handlas verkligen inte på samma nivå. Det är väldigt stor skillnad i potentiell/förväntad vinst i de två. NCC har dock varit i "krisläge" en längre tid. Medvetna om usel prestanda och påbörjat effektivisering.
   Förväntningarna år 2020 är en vinst per aktie om cirka 13 kronor för Skanska och för NCC är den 17 kronor. Nu kanske det där försenas ytterligare av att bolagen fortsatt har en bit kvar innan de reder ut sina problem men låt säga att det är 2021 års vinster då.

   Smäck på samma p/e på dem så får du fram tänkbar riktkurs eller räkna p/e på nuvarande aktiekurs och framtida vinsten. För Skanska är nu p/e 10,5 på 2021 vinst och NCC handlas till p/e 7,8.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för den utläggningen Petrusko. Äger själv båda aktierna och har velat lite kring vilken jag ska vikta tyngst emot, men nu känns det klarare :)

   Radera
 5. Det är ju bara positivt att det faller. Jag hoppas själv på ytterligare dippar på 5-15%. Känns inte riktigt värt att köpa till dagens priser måste jag säga :).

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...