onsdag, oktober 31, 2018

Brookfield Renewable Partners Q3 2018


Brookfield Renewable Partners har rapporterat för det tredje kvartalet och de uppvisar en god tillväxt i FFO som steg 18 procent från $0,28 till $0,33 per aktie. För de gångna nio månaderna är FFO $1,5 vilket är en liten ökning från $ 1,44 året innan.

Man pratar om lite tuffare marknadsförhållanden och med ytterligare avyttringar har bolaget en mycket stark finansiell position att agera när tillfälle ges. Efter aviserade avyttringar kommer de ha tillgänglig likviditet om $2,3 miljarder.

Aktien har backat en del de senaste veckorna och idag fortsatte den i samma riktning. Rent verksamhetsmässigt tickar det dock på och allting pekar på att de kommer kunna höja utdelningen till våren som väntat. Idag stängde aktien på 35,88 kanadensiska dollars och det ger en direktavkastning om 7,2 procent.

Länk till Brookfield Renewable Partners hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Är väldigt sugen på att utöka positionen.. I början av dagen sjönk aktien typ 6%. Förstod inte riktigt varför. Är man rädd att man delar ut mer än FFO just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   Jag har inte bevakat kursrörelsen för dagen men nej kan inte se att det rör sig om oro kring utdelning och FFO. Det tredje kvartalet var bra medan de tidigare kvartalen för året var lite mindre bra. Sammantaget ligger de före föregående år. De har pratat om att ta in mer pengar och kanske de nämnde det vid presentationen eller någonstans i rapporten, jag har inte läst allt. Det brukar ge en tillfällig nedgång i aktiekursen. Sådana här bolag finansierar ju ofta förvärv genom att ge ut nya aktier. FFO/aktie ökar så de gör det ju riktigt bra men det resulterar ofta i en nedgång i aktien när det meddelas om det, mycket kortsiktigt alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. liten fråga
  Hur får du från direktavkastning 7.2%?
  Själv får jag 5.46 med kvartalsutdelning 0,49

  SvaraRadera
  Svar
  1. BEP när noterad i Canadadollar men delar ut i US-dollar. Lite märkligt, men så är det. Så räkna om börskursen i CAD till USD och sen 1,96 dividerat med börskursen i USD så blir det 7,2%.

   Radera
  2. Hej,
   Ja om du äger den så har du ett stort informationsglapp att ta igen. Läs på vad det är du äger egentligen. Visst kan jag berätta hur det ligger till men du har större nytta av att själv läsa på ordentligt kring vad du investerar i.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Tjena JB,
   Gött där. Det var ju ett mycket roligare och mer hjälpsamt svar än mitt trökiga "läs på om det du äger bla bla".

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena Petrusko

  Lite skrämmande med DA på 7,2%. Payout-ration nu är nästan 100%. Tvivlar inte på att BAM och BEP har koll på läget ändå.

  Ligger lång i BEP

  Med vänlig hälsning
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja med rätta skall riktigt hög direktavkastning avskräcka. Det är ju ofta en signal om att allt inte är tipp topp. För BEPs del så är det ju ingen kris men de har inte växt sin FFO som marknaden förväntat sig tippar jag. Aktiekursen har stadigt backat i år och de har pratat om lite tuffare marknad för sin verksamhet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Fin tråkaktie som komplement inom förnybar energi. Vattenkraft är ju långa investeringar som ger intäkter under riktigt lång tid under förutsättning att renoveringar och investeringar göra på ett korrekt sätt. Vet du varför Brookfield RES delar ut så underligt? Deras utdelningar och källskatteavdrag skiljer sig åt lite från gång till gång och är ofta senare än andra utländska aktier hos Avanza. Ett skäl till att jag har avvaktat att öka ytterligare då jag tycker de är lite krångliga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det där med källskatten beror på upplägget som gäller kring skatt i Kanada. Beroende på vad källan till utdelningen är så skattas det olika. Vissa delar är skattefria. Om de tex anser att det rör sig om en kapitalåterföring till ägarna, pengar som i grunden redan är ägarens så anses det vara skattefritt. Det blir alltså ibland mindre än 15% utländsk källskatt och där är skillnaden mot många andra aktier att här blir det lite lägre källskatt ibland.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Oroar mig också lite över payout. Tycker inte riktigt att man fick några tydliga svar i varken rapport, conf call eller i unit holder brevet. Kan ju betyda att det är naturligt och inget konstigt och att det kommer att lösa sig, men det kan ju också vara att management snackar runt och försöker gömma sig. Om de har ett FFO problem verkar det konstigt att sälja tillgångar som genererar FFO och samtidigt är de väldigt vaga kring vad och när de ska investera istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Det ligger i deras affärsmodell att de titt som tätt tar möjligheten att sälja delar de får bra betalt för och investerar de pengarna på annat håll där man kan köpa tillgångar betydligt billigare. Ett FFO-problem är hårt uttryckt, de har större FFO hittills i år jämfört med året innan och jag är inte alls orolig att de inte skall dra in tillräckligt under resten av året.

   Något marknaden kanske är orolig över är att tillväxten blir lägre än väntat i närtid eftersom de under en period sålt av i högre takt än de investerat i nytt men det där repar sig i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vad är då detta? Enligt länken gör BRP en förlust på 0,18$ per share i Q3?

  https://finance.yahoo.com/news/brookfield-renewable-3q-earnings-snapshot-124828070.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. För den här typen av bolag kan man inte titta på redovisad vinst utan det är FFO som gäller.

   Mvh petrusko

   Radera