torsdag, november 01, 2018

Igår köpte jag mer i den ultimata fonden.


Japp så är det nästan. Det ligger bra nära åtminstone i min värld att utnämna Xact Högutdelande till den ultimata fonden. Ja ja, det finns många bra fonder och rent prestandamässigt kommer det alltid finnas de som presterar bättre än denna ett enskilt år. På lång sikt däremot kan man förvänta sig en rimlig avkastning från den här och det är vad jag vill ha. Jag vill inte försöka hitta det som går bäst varje enskilt år utan jag vill investera i sådant som är bra på lång sikt. Här har denna fonden en del saker som tala för den.

Dels är det inriktningen mot bolag med god utdelning. Det finns gedigna studier som visar på att man kan uppnå en högre avkastning med den inriktningen. Jämfört med breda börsindex.
 Den andra grejen jag gillar med fonden och som delvis talar för den är viktningen av innehaven. Den innehåller kring 45 bolag och alla väger ungefär lika. Det finns studier som visar på att likaviktning kan ge en bättre avkastning. Nu är det inte en uttalad inriktning för den här fonden utan det har kommit sig så att innehaven är viktade ungefär lika nu. Det viktas utefter ett poängsystem där det på sikt kan bli så att vissa innehav kan väga lite mer och andra lite mindre men jag förväntar mig inga stora/skeva viktningar som man kan se i vanliga indexfonder där tex Nordea historiskt vägt kring 10 procent av fonden.

Med en fondavgift om 0,3 procent är det i min värld nära till hands att kalla Xact Högutdelande för den ultimata fonden och igår köpte jag mer. Jag tycker det är en bra riskspridare och siktar på att vikta upp den rejält i min portfölj framöver. En stor viktning i denna gör att mina egna eventuella misstag i mina övriga innehav inte slår lika hårt. Det är en av fördelarna jag ser i den här typen av innehav, att de tar bort inte bara bolagsrisken i ett enskilt bolag men också risken att jag som investerare har fel i min analys. Ju mer den här fonden väger i min portfölj desto mindre väger mina andra innehav och på den vägen sänker jag den där risken jag pratar om.

Läs mitt inlägg med mer info om Xact Högutdelande: http://petrusko.blogspot.com/2018/08/xact-hogutdelande-uppdaterad.html

25 kommentarer:

 1. Instämmer har funderingar på att alla utdelningar jag får i mars april och till viss del i maj dunkas in direkt i XACT Högutdelande 2019. Patric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patric,
   TAck för din kommentar. Kul tanke du har där och visst gör även jag så till viss del, köper gärna mer i sådant som pyntar utdelning i närtid. Då får man en härlig utdelning snart och sedan trillar de in varje år.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra analys. Gör mig mer motiverad till att öka! Du gjorde mig uppmärksam på fonden runt 2016. Sålde den av diverse anledningar för ca 6 månader sen. När börsen nu backade regält en morgon härom veckan så ville jag köpa den på nytt. Hade glömt bort namnet så jag googlade lite snabbt på Petrusko fond �� hittade och köpte. Tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar och kul story hur du upptäckte fonden, sålde och hittade den igen =)

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Oj, upptäckte precis att den är med i Superlånet nu. Skoj!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de lade till den bara för någon dag sedan. Det tycker jag också är nice. Jag vill bygga in så stort utrymme som möjligt mellan min utnyttjade kredit och vad jag faktiskt får låna. Då vill jag naturligtvis att den här skall vara med och bygga på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Men det är ju rejäla köp- och säljavgifter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är det inte. Det som tillkommer är courtage när du köper och om du säljer. Har du den sämsta corutageklassen så pyntar du 0,25% courtage.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad menar du med sämsta? Menar du inte lägsta. Alla kanske inte har så stora belopp att investera vid varje köp? Tack för en mycket bra sida!

   Radera
  3. Ett tips för att hålla nere courtaget är att denna (och ett antal andra utvalda ETF:er) går att köpa courtagefritt hos Nordnet om man köper via månadssparande. (Vid försäljning dras normalt courtage men alltså inte vid köp.)

   Radera
 5. Hur mycket skiljer den etf jämfört med AKktiespararna Direktavkastning samma avg? Om man nöjer sig med återinvesterad fond. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 6. Tjena Petrusko!!
  Gillar verkligen fonden och den viktar drygt 6% av portföljen och avser att öka till ca 10%. Hur stor del av portföljen beräknar du vikta högutdelande fonden?
  mvh

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko !
  Ja - Xact Högutdl är en kanonbra fond.
  Vanguard har ju en globalfond med motsvarande (smart Beta ) koncept, med tickern VHYL /VGWD.
  Du kan väl vara snäll och skriva en analys om denna framöver i din blogg. Vänligen //tony

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte säga att VHYL är av samma koncept; den verkar snarare rikta sig mot högutdelare överlag och jag är inte säker på att den lämnar utdelning - de brukar då heta "Dist" i namnet.

   Konceptet att kombinera faktorerna högutdelande och lågvolatila finns däremot hos Invesco, som går att köpa hos Nordnet - se nedan!

   Euro: https://enpassivinkomst.se/invesco-euro-stoxx-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist
   S&P500: https://enpassivinkomst.se/invesco-sp-500-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist

   Radera
  2. Att VHYL/VGWD har samma koncept som Xact Högutd - ja, det är nog en sanning med modifikation. Jag uttryckte mig slarvigt och får tacka för korrekturen. Utdelning lämnas däremot kvartalsvis. Utdelningen är 3,8%.
   Tack för tipset om Invesco. Skall kolla upp det.

   Radera
 8. Tjeena! Med tanke på räntan som har höjts lite då och då senaste tiden i USA hur kommer det sig att Realty income bara ökar borde sen inte sjunka?

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym, viktningen är ju inte så noga, köp när du har råd. Du behöver ju inte sälja av det andra du har. Du skapar bara courtage...bygg långsamt. Gillar Petruskos stil. Tycker Xact Hög passar fint i min portfölj om än bara 0,84% so far. Kanske bygger upp till 3%.

  SvaraRadera
 10. Är aningen skeptisk till att fondens enda kriterium är att det ska vara högutdelande bolag. Finns det inte risk att fonden då investerar i value traps? Tankar kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Tack för din kommentar. Det är verkligen inte fondens enda kriterium. Enklast är nog att lyssna på avsnittet Fondpodden om just Xact Högutdelande för att snappa vad de baserar investeringsbeslut på.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej, vad tycker du är de stora skillnaderna mellan den här fonden och tex aktiespararnas fond med samma inriktning. Den har iof inte gått som tåget, men ändå kul stt höra hur du ser på det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Aktiespararna Direktavkastning är bra den med men de är lite olika de här två. MEdan Xact Högutdelande har en nordisk inriktning och 45 innehav har Aktiespararna Direktavkastning bara svenska innehav 15 st till antalet. Dessutom har Aktiespararnas fond en uttalad strategi med likaviktning, det har ju inte Xacts fond även om innehaven nu är hyggligt lika.

   De är olika varandra och bra båda två. Man kan gott äga bägge.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för ditt svar. Måste säga att jag gillar fondpodden också. Keep it up! :)

   Radera
 12. Jag funderar på en annan Xact-fond: Xact Bull 2. På lång sikt har ju OMX30 stigit stadigt, så om man placerar på lång sikt borde man få en god avkastning om man kör dubbel hävstång på den. Nu står vi i och för sig inför en eventuell lågkonjunktur så tajmingen är inte den bästa, man det kanske vore smart att plocka upp den inför nästa högkonjunktur med en placeringshorisont på ca 10 år. Mvh / Kenneth

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kenneth,
   Jag är inte värst insatt i Xact Bull 2 men sådana där derivatfonder med hävstång är sällan en god ide att äga på lång sikt. De har daglig ombalansering och avbränning av ditt investerade kapital. Läs på noga.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Håller med dig, det här är definitivt en av de mest intressanta fonderna jag vet.

  // Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera