Latour värdering - Nuvarande samt historisk


Det här med investmentbolag och dess värdering skiljer sig från andra börsbolag då man ofta pratar om substansvärdet och en rabatt eller premie på det. I den här grafen ser ni Latours värdering över 10 år. Hur substansrabatten utvecklats och den förtydligas med en trendlinje som är fallande.
Det är inte enbart slumpen att substansrabatten minskat, Latour har arbetat aktivt för att tydliggöra värde och på så vis underlätta för marknaden att sätta ett pris på dess aktie. Under en tid handlades de med en premie men är nu åter på en rabattvärdering. Tittar man flera år bakåt i grafen kan man se att de en gång handlades med tex 20 procent rabatt och det var tider då alla investmentbolag handlades med större rabatt. Jämförelsevis handlades Investor med cirka 50 procent rabatt om man backar några år.

För att kort nämna några av mina egna tankar kring Latours värdering så är min ståndpunkt att jag är högst ovillig att betala en premie som man under en tid fick göra i Latour. Jag tog det då lugnare med köpen och när premien blev riktigt hög så köpte jag inte alls. Det var en galen värdering och jag var övertygad om att den skulle rätta till sig vilket den också gjorde. Det om premie generellt men sett till Latour mer specifikt så har de presterat väldigt bra historiskt och de äger starka bolag samt en onoterad del som presterar makalöst bra. Latour förtjänar en hög värdering, lite som att man får vad man betalar för och därför är marknaden villig att betala mer för Latour än tex Investor. Investor som förvisso också är bra men ändå i ligan strax under.

Härom dagen rapporterade Latour ett substansvärde om 106 kronor och när jag köper mer gör jag det gärna till en aktiekurs under just 106 kronor.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar. 

5 kommentarer:

 1. Hej! Är det investmentsbolagens onoterade innehav som gör att det finns en rabatt, eller beror det på något annat? Kan tänka mig att dom har lite större frihet än fonder vilket kanske ökar risken?

  Tack för att du skriver!

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snarare tvärtom, det är de noterade som motiverar rabatten. Folk förväntar sig lite rabatt om de skall äga aktier som de annars kan köpa själva via maktbolag som Industrivärden eller Investor, som kanske har fler motiv än att skapa aktieägarvärde.

   De investmentbolag som är mer inriktade på transaktioner än långsiktigt ägande har i regel mindre rabatt. Likt investmentbolag med mycket onoterat

   Radera
 2. Instämmer, har ett gav under 100 kr och vill gärna öka när den är under mitt gav.

  SvaraRadera
 3. https://www.aktiespararna.se/nyheter/partierna-om-valets-sparfragor

  Maggan i S, hur tänker hon egentligen?

  SvaraRadera
 4. Hur ska man tänka kring priset på aktien i förhållande till substansrabatten? Exempelvis säger du i inlägget att du gärna köper Latour under substansrabatten. Hur ska man tänka i exempelvis Investor där differensen mellan substansrabatt och aktiekurs är betydligt högre?

  SvaraRadera

Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....