Latour rapporterar ökat substansvärde och stark industridel


Jan Svensson VD på Latour har som vanligt anledning att se glad ut. Bolagets rapporter är oftast munter läsning och denna gången är inget undantag. Idag på morgonen presenterade bolaget sin rapport för de första 6 månaderna 2018 och även om jag brukar bli imponerad av industridelen blev jag det även denna gång. Den växer i ett rasande tempo och vinsterna blir snabbt större. Så här har det pågått länge. Dels presterar industridelen väldigt väl och dessutom har de visat sig duktiga på förvärv. Latours industridel gör löpande förvärv, flera varje år och det är till bra lönsamhet och potential. Man redovisade också ett substansvärde per igår (20/8) om 106 kronor per aktie. Latour är ett investmentbolag med en stor börsportfölj bestående av bla: Assa Abloy, Securitas, Fagerhult och Tomra. Den noterade delen är transparent och går att följa enkelt direkt via bolagen de äger. Därför finner jag Latours industridel mer intressant när de rapporterar.

Här några rader från Latours rapport:

Industriföretagens orderingång ökade med 19 procent till 5 944 (5 004) Mkr, innebärande en ökning för jämförbara enheter med 10 procent justerat för valutaeffekter.

Industriföretagens nettoomsättning ökade med 18 procent till 5 536 (4 697) Mkr, en ökning för jämförbara enheter med 9 procent justerat för valutaeffekter.

Rörelseresultatet ökade med 24 procent till 677 (549) Mkr, motsvarande en rörelsemarginal på 12,2 (11,7) procent för kvarvarande verksamheter

VD Jan Svensson om industridelen och marknadsläge:

"Trots de orosmoment som finns i omvärlden vad gäller handelshinder och ett uppskruvat tonläge mellan olika politiska aktörer, så upplever vi fortfarande att det är en stark konjunktur i de flesta marknader. Vi märker av vissa negativa signaler i verksamheter eller produkter som levereras till Automotivesegmentet samt en betydande tröghet i beslutsprocesserna avseende större investeringar i framförallt Nordamerika och Kina. Bilindustrin är dock inget betydande segment för oss, men det kan vara en signal som bör noteras eftersom det kan leda till följdeffekter inom andra industrisegment. Utvecklingen i Nordamerika känns fortfarande osäker vad gäller investeringar men än så länge stabil i övrigt. Utanför Europa ser vi med fortsatt optimism på utvecklingen i Asien inklusive Kina och Indien. I industrirörelsen är det främst Nord-Lock som är representerade i Asien, och den fina tillväxtresan fortsätter där. Tillväxten där är hittills i år 28 procent (organiskt).

Vår stabila resultatutveckling och starka tillväxt ger oss fortsatt trygghet i att agera framåtriktat oavsett marknadsklimat. Sökandet efter lämpliga bolag att addera till gruppen fortsätter med oförminskad styrka och under andra kvartalet genomfördes två förvärv till industrirörelsen. Dels amerikanska Johnson Level & Tool till Hultafors Group, dels spanska IDQ till Nord-Lock Group."

Jag äger Latour och är lika glad som Jan Svensson med bolagets fina prestanda. Klockan 10 kör de en presentation av rapporten över telefon och jag avser att lyssna till den.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

5 kommentarer:

  1. Alltid trevligt att läsa om Latour. Hoppas deras framgångsresa fortsätter in i framtiden.

    SvaraRadera
  2. Alimak kom tyvärr in dåligt...
    Med vänlig hälsning, Hankiis

    SvaraRadera
  3. Jo, Latour är ett mycket fint investmentbolag men även solen har fläckar. Det köpte in sig i Alimak för ett tag sedan. Alimak är ner 12,5% i skrivande stund pga dålig rapport. Men de har flera bar bolag så de står inte och faller med Alimak.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  4. Latour är mitt största innehav började med liten post för 23 år sen hoppas på fortsatt stabil resa !

    SvaraRadera
  5. Tjena

    Ett annat ämne jag snubblade över i din blogg från 2016 är om PREEM mastercard. Jo.. de har snäkt sin bonus på till 0.5% på köp i "andra butiker" Undrar just om Jan Svensson har det kortet =) Har du det kvar och använder det till "vardags" ännu ? Fick det nyligen och ämnar använda det då jag fick se en "artiklel" om att man får som prenumerant på tidningen Aktiespararen % på om man tankar diesel där (40 öre/ litern) om jag minns rätt, så länge man är prenumerant på tidningen. Kort och gott är frågan: Har du kortet än och är du nöjd ?

    Mvh
    Pensionären

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...