söndag, augusti 26, 2018

Jag investerade mer i 3 sunda riskspridareI fredags passade jag på att investera en liten slant på börsen. Jag är en ganska försiktig investerare och som jag nämnt tidigare så gillar jag breda investeringar som i sig bjuder på riskspridning. Fonder är ofta sådana och jag ser även de stora investmentbolagen på det viset. En investering som i sig innehåller många olika bolag minskar risken att man går på en bolagsspecifik mina. Om man äger ett enskilt bolag och det visar sig att det inte är så bra eller får problem så kan det slå ganska hårt i portföljen. Visst kan det också bjuda på större potential och det är ju så vissa superduktiga investerare gör för att uppnå hög avkastning. De investerar tungt i enskilda aktier efter gedigen analys. Jag tar det försiktigt och medan jag har en del enskilda innehav där jag investerat en större slant så gillar jag breda investeringar som håller nere mitt risktagande i portföljen. I fredags köpte jag mer aktier i investmentbolaget Investor samt de två börshandlade fonderna Xact Högutdelande och Xact OMXSB Utd.

Xact Högutdelande är en fond med 40-talet innehav som är viktade ungefär lika stora. Ett riktigt bra upplägg för den som vill ha en sund investering med ett rimligt risktagande. Läs mer om den i mitt inlägg om fonden. Den betalar cash utdelning varje år i maj.

Xact OMXSB Utd är en vanlig indexfond som följer kring 70 svenska bolag. Den här betalar också kontant utdelning varje år, i juni.

Länk till Xact OMXSB Utd hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Har en annan fråga. Sett en del kritik mot att BEP har hög skuldsättning. Har du någon åsikt om detta?

  Vet inte om jag helt förstår begreppen som används i BEP's presentation.

  Consolidated EBITDA/Interest coverage ~3.0X
  Remitted cashflow/Interest coverage ~7.0X
  Debt to total capitalization 39%

  Du brukar ju vara noga med hur stor belåning företagen har.

  En annan fråga, har du kollat på BPY-UN.TO Brookfield Property?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jesper,
   Tack för din kommentar. Brookfield Renewable Partners har ett stadigt kassaflöde med förutsägbarhet. En sådan här verksamhet klarar utan bekymmer en högre belåning än många andra sorters bolag. Så sett har de en sund finansiell ställning och dessutom är de ett dotterbolag till Brookfield Asset Management som har rejäla finansiella muskler. Jag känner mig lugn med bolagets finansiella ställning. Likaså med Brookfields Infrastructure och Property Partners.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kloka val av investeringar. Jag själv som (ännu) inte lever på "kapitalet" föredrar fonder utan utdelning. Investor äger jag också och är nöjd med mitt innehav.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 3. En sån här fond hur prissätts de? Är det att likna med ett investmnetbolag så att de kan ha rabatt eller premie? Eller har de NAV-kurs som en fond och det är således priset?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Sådana här ETF:er fungerar precis som en vanlig fond. De har en market maker som varje dag har köp och sälj i linje med NAV. Det finns en annan typ av börshandlad fond som beter sig mer som ett investmentbolag och de kallas CEF. Vi har inga börshandlade sådana här i Sverige men i USA finns det mängder. De går att köpa via Nordnet men Avanza har tagit bort dem med hänvisning till EU-regler. Jag har försökt få Nordnet att ge besked varför de agerar annorlunda och fortfarande erbjuder de fonderna men de har underlåtit sig att svara 4-5 gånger nu.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack det var ett bra svar. Då ska jag ta och titta närmare på detta, som du har nämnt så är det ju ett fint komplement till andra passiva inkomster.

   Radera
 4. tjena petrusko,
  hade varit intressant att höra lite dina tankar runt "dividend retirement" och familjesituation. Hur många barn har du, har du nån tanke kring portföljens storlek och antal i familjen etc?
  Är själv 3 barnsfar ( barn mellan 0-7 år) och det är klart att hade jag bara haft mig själv att tänka på så är det ju en. Hur tänker du, hade varit väldigt intressant att höra din syn på detta då jag tror vi är rätt många som "jagar" den dröm som du lever dvs att portföljen försörjer oss och våra familjer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för ditt mail. Var och ens dröm är den andres olik. Du måste se till dig själv och din egen situation. Du får räkna baklänges. Hur mycket pengar du behöver per år och hur mycket de behöver växa för att hänga med inflation och eventuella andra kostnadsökningar. Gör ett antagande om en "säker" uttagsprocent, 4% är ju en vanligt förekommande. Så enkelt är det. Vissa kommer fram till att de behöver 17 miljoner medan andra klarar sig på 5 osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Risk är något som alldelse för många nybörjare glömmer av enligt mig. Jag tycker man ser hur de skriver om att de satsar allt på förhoppningsbolag.

  Det jag lärt mig är att långsiktigt är det allra bästa att inte förlora pengar. Och med det här vill jag egentligen bara säga att det låter klokt att investera med låg risk och sprida riskerna. Speciellt gillar jag Xact högutdelande. Normalt investerar jag inte i fonder men den är definitivt en av dem jag skulle valt om jag ska satsa på en fond.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera