Avanza Global - En attans billig globalfond


Avanza Global är som namnet antyder en globalfond och den följer indexet MSCI World. De skriver i sin info att det är en matarfond och för oss vanligt folk kan ju det låta oklart vad sjuttsingen det är.
Den korta versionen är: Skit i det tugget, det är en indexfond!
En inte fullt lika kort förklaring är att upplägget med deras fond är att den investerar pengarna i en annan fond. De har en deal med ett annat fondbolag som redan har en superbillig globalfond. Inga konstigheter. Som sparare behöver man inte tänka mer på det utan den avgift som Avanza uppger är totala kostnaden, inget tillkommer.

Produktens Avgift: 0,1 procent.
Fondförmögenhet: Inga uppgifter i skrivande stund då fonden är nystartad.
Minsta köpbelopp: 100 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 0 st vid lansering 2018-08-23.
Köp och sälj innan klockan 10 sker nästa dag. Köp syns på kontot efter 2 dagar och sälj syns efter 4 dagar.

Det är inte mycket att orda om. Det här är en global indexfond med superlåg avgift. Med marginal den lägsta avgiften som erbjuds på svenska marknaden. Jag kommer byta bort min globalfond från Swedbank till den här. Som sagt: Det här är en bra deal!

Länk till Avanza Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

85 kommentarer:

 1. Är den snarlik mot Roburs och Länsförsäkringars alternativ?
  Mvh Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Yes box men den är billigare =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant.
  Ska man ha den istället för länsförsäkringar global och robur access global eller e de ett komplement?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marcus,
   Nej Avanza Global är ungefär samma sak som de fonder du nämner där fast billigare. INte komplement utan en billigare ersättare helt enkelt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Borde bli rätt stora kapitalrörelser. De som valt LF eller Robur är väldigt priskänsliga och lättrörliga inbillar jag mig.
  Mvh Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Ja i småspararmått blir det stora pengar som kommer flytta till det här billigare alternativet. I det större perspektivet så är det växelpengar.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Avvaktar lite då den underliggande fonden är betydligt dyrare enligt http://www.morningstar.co.uk/uk/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F00000T66U&tab=5 . Både vanliga fonden och ETFn https://www.amundietf.fr/professional/product/view/LU1437016972 . Tror detta är lite för bra för att vara sant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matto,
   Avanza har gjort en specialdeal med fondbolaget och det som gäller är de uppgifter Avanza uppger. 0,1% inget tillkommer utöver det.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har rätt mycket pengar i LF Global Indexnära. Funderar på om LF kommer att realisera detta med att ta ut en avgift vid försäljning nu när man kan misstänka att många sparare tar ut stora pengar ur fonden för att flytta dom till Avanza Global?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Selma,
   Jag tror inte att LF kommer göra så. Det är dåligt att den finns den där klausulen men de kommer sannolikt aldrig använda sig av den. Det får åtminstone till något betydligt större än den här händelsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Kör byte från både Swedbank Robur Access global och Lf Global -> Avanza Global. Öppnade även en KF för min son för att enbart spara i globalfonden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Prius,
   Det låter gött det. Sannolikt en bra komponent i ett långsiktigt spar till grabben.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej! Byter bank snart och de har krav på fondspar för att få bättre bolåneränta, bli helkund helt enkelt. Tänker såklart inte byta bort mitt sparade hos Avanza, utan bara addera ett nytt mindre spar hos nya banken. Måste välja nån/några av bankens egna fonder.. men vilken är bäst? Gäller Handelsbanken... funderar på dessa 3 fonder med fördelning inom parentes: SHB Sverige omxsb index (40%) + SHB msci emerging markets index (20%) + SHB global index crit.(40%)
  Va tror du om detta? Tacksam för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Magdalena,
   Tack för din kommentar. Det är sunda fonder du har spanat på där som kompletterar varandra väl och jag tror det blir toppen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 0,1 och 0,10 är samma, hade det stått 0,01 hade de varit en Anna femma dock

   Radera
  2. Det är ju precis samma sak

   Radera
  3. Öh VA?!?! 0,1% och 0,10% är ju exakt samma sak!

   Radera
  4. 0,1 % och 0,10 % är inte exakt samma sak. 0,1% kan vara en avrundad siffra 0,05% till 0,14% medan 0,10% är en mer exakt siffra och kan vara en avrundad siffra från 0,095% till 0,104%.

   Radera
  5. Nej, fraxion nu är du ute och cyklar. Jag känner till begreppet värdesiffror och rent tekniskt har du rätt men nu handlar det om en avgift. Om ett fondbolag säger att de tar 0,1% kan de självklart inte ta 0,14%.

   Radera
 9. Tjena Petrusko. Vet du om fonden finns tillgänglig i plm-utbudet?

  mvh
  myntaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena myntaren,
   Tack för din kommentar. Att komma med i PPM är en ansökningsprocess och en förhandling med PPM. Oklart om Avanza kommer ansöka, jag skall checka med dem.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Krävs 3 års historik för att kunna komma med i PPM. Niklas "Investeraren" Andersson från Avanza har bekräftat detta.

   Radera
 10. Hej Petrusko.
  Allt ska in nu 100% i Avanza Global. Ska bara flytta allt i från Nordnet till Avanza alla Isk. Riktigt bra. Billigt långsiktigt. Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Det var längesedan sist min vän. Hoppas du haft det gött i sommar.
   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja. Sommaren var fin. Nu är det jobbet som gäller. Riktigt fint med sådana billiga Global index fonder. Kul. Lycka till kamrat. Mvh.jacke77

   Radera
  3. Skulle vilja uppmana alla som funderar på ett byte att beakta den eventuella kostnaden för att ligga likvid. Jag bytte LF Global till Swedbank Global Access vid årsskiftet efter att petrusko informerat om LF:s fulklausul. Under bytets gång steg MSCI World 2%, en uppgång jag då inte fick ta del av. Många tusenlappar som gick förlorade där. Kunde givetvis blivit tvärtom också men ett säkrare alternativ är att flytta lite i taget. En dyr läxa. Kanske förtjänar 'Slippage' ett eget inlägg?

   /Robert

   Radera
  4. Du och jag satt då i "samma båt" ser jag. Jag tänkte helt enkelt inte på det då, men det blev en läxa jag lärde mig och på så vis slapp jag göra om det misstaget nu när det nu blir "flytt" igen till Avanza Global. Såg nu med facit i hand att för den som valde att trycka på "BYT"-knappen direkt från start fick se sina slantar gå miste om lite drygt 2% uppgång genom att pengarna låg en stund vid sidlinjen. Såg att ägarandelen första handelsdagen för de som tryckt på "BYT"-knappen ökade ca 11k personer så det är säkert en och annan som missat uppgång. Det tar ju ett BRA tag att "tjäna in" den istället lägre avgiften. Hela de här resonemanget är mycket tänkvärt tycker jag, men är mycket sällan för att inte säga aldrig nämnt och omtalat i diskussion. MVH//Micke

   Radera
 11. Tack för tipset Petrusko. Det blir köp på den.

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja sammma här. Den här är en vettig komponent i ett långsiktigt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har noll på det här, därför en dum fråga. Följer LF Global indexnära exakt samma världsindex som Avanzas nya fond?

   Radera
  3. Tjena anonym,
   Det finns några olika variationer på mer eller mindre samma sak när det kommer till globalindex. Den här har kring 1600 st innehav och är mycket lik LF Global.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Kalas! Blir byte under dagen!

  Bra gjort av Avanza, dom gör verkligen skillnad för oss småsparare!

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det gjorde de bra Avanza. En fin deal för oss småsparare.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej petrusko,

  Tack för ett bra inlägg som alltid!

  Jag är lite osäker på hur denna fond funkar gentemot Swedbank globalfond som du har för tillfället. Är dess precis samma eller finns det några nackdelar med den nya från Avanza?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är i princip samma grejen som Swedbanks globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Denna fonden bör alltså överprestera gentemot den underliggande fonden eftersom avanzas fond ska prestera enligt indexet men till en lägre avgift än den underliggande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Nicklas,
   Ja så blir det ju. Precis som att i PPM överpresterar investeringarna eftersom avgiften är mycket lägre där än om man köper samma fonder privat.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Tycker du man ska investera i denna fond via ett ISK eller AF-konto? Dum fråga kanske men ny på detta! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   ISK är i dagsläget det bästa för ett långsiktigt börsspar.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko!
  Grym blogg!
  Bör inte Nordnet snabbt som sablarn erbjuda ett liknande alternativ?!
  Dom kommer definitivt att tappa kunder annars..
  Eller vad tror du?!

  /Emanuel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Emanuel,
   Det är inte så snabbt gjort att veva ihop en sådan här lösning. Nordnet var dessutom tokseg med att lansera sin Superfond efter Avanza lanserade sin Zero. Näe du skall nog inte ha för höga förhoppningar. Däremot har ju Nordnet ett stort utbud ETFer som Avanza inte har. Där kan du hitta globalfond från iShares och Vanguard till lågt pris.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Tjena!
  Grym blogg!
  Vad tror du,kommer Nordnet att erbjuda ett liknande alternativ snart?
  Jag tänker att dom ju kommer att förlora kunder som tusan nu..:)
  Vore så jädrans skönt att slippa flytta allt också!

  /Emanuel

  SvaraRadera
 18. Försöker hitta info om hur den underliggande fonden replikerar index. Är den fysisk hoppar jag också på tåget . Aktar mig dock för syntetiska fonder . Någon som har närmre koll?.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rodriguez,
   Det är fysisk replikering i fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. LF global är ju bra vad gäller hållbarhet. Hur står sig Avanzas nya globalfond där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Enligt morningstar har den inget uttalat hållbarhetsfokus.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Hej igen!
  Tack för ditt svar.
  Fattar ju att du verkligen vet vad du snackar om,men förstår också att du är lite sponsrad av Avanza(något jag självklart respekterar!).

  Skulle du trots detta kunna ge exempel på någon billig ETF från iShares eller Vanguard som motsvarar Avanzas Globalfond?!
  Det är ju en djungel där ute..;)

  /Emanuel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Emanuel,
   Jag har inget samarbete med Avanza. Både iShares och Vanguard har bra svenska hemsidor. Info på svenska och lätt att klicka fram fonder osv. Checka in deras sajter. Jag har inte fonderna i huvudet varpå jag själv skulle behöva besöka de där sajterna för att svara dig =)

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Om den underliggande fonden tar en högre förvaltningavgift än just dealen för Avanzas kunder borde det inte dra hela totalavkastniningen då ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Krångla inte till det för dig själv nu. Inget tillkommer utöver de där 0,1%. Det är totalen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Om den underliggande fonden tar tex 1% i förvaltningavgift så presterar den 1% sämre än msci world index. Och med Avanzas erbjudande så får vi köpa en fond som presterar 1% sämre än msci world för 0.1% i förvaltningavgift. Förstår du mitt resonemang ?

   Radera
  3. Den underliggande fonden tar _inte_ ut en högre avgift än 0,1%. Här har du KIID för den underliggande fonden:
   http://www.fundsquare.net/download/dl?siteId=FSQ&v=LfCAvEiVa3VTqgb1pbkOHWXLuBGNHvY3oVn1Lo4uurqMDg8HTvx0y+SvoppIn2FCHAwYCSdbh2Px2e1I7KaXbHYVq4w/8jdUapElgufPK9m8J3FC4Hrs7tfuO/DbT1SO+s73+ftIvlosJUJ+C/HQ/A==

   Radera
  4. Hej igen anonym,
   Jag förstår ditt resonemang men det år helt felaktigt. Den underliggande fonden tar inte ut den där avgiften utan den enda avgiften som förekommer är totalt 0,1%

   Mvh petrusko

   Radera
 22. Hej! Jag har i mitt långsiktiga sparande alltid varit väldigt pro Avanza Zero i och med den konkurrenskraftiga förvaltningsavgiften.

  Hur hade du tänkt Avanza zero kontra Avanza Global. Tror du (över lång tid) uppgången i global väger upp förvaltningsavgiften eller hade du delat upp det eller....

  Väldigt tacksam för dina tankar.

  MVH

  Igor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Igor,
   Tack för din kommentar. Jag tror på Sverige och att som svensk i huvudsak investera i svenska tillgångar och svensk valuta. Historiskt har svenska börsen dessutom presterat bättre avkastning än globalindex. För egen del tänker jag därför att sparet i svenska aktier och fonder skall vara betydligt större än utländskt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jätte bra Petrusko. Om man vill vara lite global vsrför inte 50% Avanza Global. 50% Avanza Zero? 0.05% i avg mår man riktigt bra av samtidigt får man fin riskspridning. Mvh.jacke77

   Radera
 23. Hej Petrusko och tack för grymt tips! En dum fråga men visst kommer värdet sannolikt öka och det blir mao dyrare att köpa in sig över tid? Dvs bäst att gå in direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. På riktigt lång sikt går börsen upp men på kort sikt kan det gå både upp och ned. Det jag kan lyfta fram är att en investering på börsen handlar om tid i marknaden. Att ha investeringar i många år och i det perspektivet vill man ju så snabbt som möjligt komma igång och investera. Ett långsiktigt spar brukar ofta innebära att man sparar varje månad och den här fonden kan ju vara en lämplig kandidat till ett månadsspar.

   Mvh petrusko

   Radera
 24. Hur är fondens koppling till valuta? Om den liksom många andra fonder är kopplad till dollarn är det kanske m h t den svaga kronan just kanske idé att avvakta nyinköp av fondandelar i en globalfond? (Eller så har vi köpläge om det är politiskt kaos som väntar efter valet!).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Det är en globalfond och har innehav i många olika valutor. Då den amerikanska börsen är i särklass störst s världen väger också den tungt i globalfonder. Runt 60% dollar är det generellt i en globalfond.

   Mvh petrusko

   Radera
 25. Jag har dnb global indeks, borde jag byta till Avanzas nya?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
 26. Superkul att Avanza fixat detta. Vet du vilken fond det är som de dealat in sig i, till detta fantastiska priset?

  Jag ska kolla in innehaven i fonden och jämföra med det andra globalfonderna innan jag byter. Men det låter som att ett byte är på g om detta är så bra som det verkar.
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena. Googla morningstar amundi msci world. Där har du infon

   Mvh petrusko

   Radera
 27. För de allra flesta i Avanzakollektivet är det tjänstefel att inte ta in fonden i portföljen.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 28. Tack för bra svar! Vilken skatt dessa bloggar är!
  Skickar en virituell äppelkaka och dito nykokt svartvinbärssaft som tack!
  Morsan

  SvaraRadera
 29. Hej Petrusko. Finns det någon billig globalfond som viktar mindre mot USA.

  Mvh Janne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Janne,
   Spp har en med cirka 55% usa. Vill man ha betydligt lägre får man spana efter en aktiv fond aom viktat det lägre. Det är ju så usa väger i globala index. Det finns ETFer som är global exklusive USA men de går ej handla längre hos avanza pga EU regler.

   Mvh petrusko

   Radera
 30. Det är ett väldigt konkurrenskraftigt pris för att investera i MSCI World, helt i klass med lågpris-ETFerna från Vanguard, Blackrock m.fl (dvs de som EU, i sin oändliga visdom, har bestämt att vi behöver skyddas från).
  Däremot är jag ganska skeptisk mot indexet, det är väldigt tungt viktat mot USA generellt och i synnerhet de allra största bolagen. Trots att det kallas "världsindex" är det Facebook, Apple, Amazon, Google +några till som dominerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kalle,
   Ja det är mycket USA i en globalfond. Jag brukar tips om dem bla som ett bra sätt att få USA-exponering.

   Mvh petrusko

   Radera
 31. Superbra att du hjälper till att sprida kunskapen om den här fonden Petrusko. Det känns verkligen som en fullträff och en bra bas i portföljen!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena A.P,
   Tack för din kommentar. Jag håller med, verkligen en fullträff från Avanza.

   Mvh petrusko

   Radera
 32. 0,12% billigare jämfört med Länsförsäkringar Global. Ger 120kr per 100k årligen minus skatt. Personligen känns det rätt meningslöst att orka byta men det beror ju på hur tungt man ligger investerad. Dock är det positivt när avgifterna sänks :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm inte ränta på ränta :)

   Radera
 33. vad är skillnaden mellan Avanza Global index fond och avanza zero?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Zero är helt fri från avgifter och har bara svenska innehav. Global har totalt 0,1% avgift och innehav från vida världen. Kring 60% är USA i globalfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 34. Om man har en portfölj med bara Avanza Zero och Avanza global räcker det? Jag väljer mellan antingen Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Avanza Zero, behöver man komplettera med någon tredje fond?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   I ett långsiktigt spar klarar man sig utmärkt på bara några få fonder. En stor exponering i Sverige tror jag på och det får man via tex Avanza Zero. Global exponering är nice för riskspridning över fler bolag, länder och valutor. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har ju större potential än Avanza Zero men har förmodligen inte så stor risk att den underpresterar på lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, intressant läsning!
   Ponera att jag har 150' att gå in med och ett månadsspar på 3000kr. Skulle ni lägga 50´ på tre konton: Avanza Global, Avanza Zero samt Spiltan Aktiefond och spara 1000kr på varje eller är det mer fördelaktigt att hålla sig till Zero och Global fördelat på 75’ var och insättning på 1500kr per konto och månad?
   Vet att du Petrusko tidigare förespråkat större innehav på den svenska marknaden!?
   Sparperioden är över 10 år.

   Tack för intressant läsning!

   Radera
  3. Tjena,
   Ja jag tycker att man som svensk kan ha en övervikt mot våran fantastiska svenska börs. Vi har mängder med globala bolag som tar del av världens alla konjunkturer, valutor osv. Så enligt min syn så är det ju ett bra upplägg med de tre fonderna du nämner.

   Mvh petrusko

   Radera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...