Axfood presterar bra Q2 2018


Idag rapporterar Axfood för det andra kvartalet 2018 och de presterar starkt. Rörelsemarginalen har ökat till 4,5 procent jämfört med 4,1 procent året innan och 3,8 procent i kvartal 1 2018. Omsättningen ökade 2,5 procent i kvartalet och för de 6 första månaderna är ökningen 4,9 procent. Omsättningsökningen i kvartalet kan låta mindre imponerande men det är mot föregående år där påskhelgen ingick medan den i år låg i första kvartalet. För Axfoodgruppens butiker var omsättningsökningen i kvartalet 3,2 procent. De har ju diverse andra verksamheter som grossistverksamhet (om man undrar över 3,2 procent ökning i butikerna men 2,5 procent totalt för koncernen).

Vinsten per aktie ökade 11 procent i kvartalet och 10 procent för halvåret. Avkastning på eget kapital är på rullande 12 månader 43,8 procent.

I VD-ordet nämner Klas Balkow att alla koncernens segment presterar ett starkt resultat i kvartalet och att det fina sommarvädret varit gynnsam för bolagets försäljning och resultat. Kl 14:00 håller bolaget en presentation av rapporten och den kommer jag checka in.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Det var en rätt så bra rapport det där. Jag undrar vilka förväntningar de hade som handlade upp kursen till 187 kr här kring lunchtid.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Det är inte alltid så lätt att förstå sig på aktiehandeln från dag till dag. I fredags tappade den brant och idag steg den rejält på förmiddagen. Det är trades och algohandel hitan ditan. INte nödvändigtvis någon som trodde ditten eller datten.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sålde faktiskt 25 % av mitt innehav. Tror stenhårt på bolaget men värderingen är ju skyhög. Hoppas (och räknar med ??) att kunna köpa in mig ytterligare när p/e talet kryper neråt 18-20 igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rullen,
   Yes, värderingen är hög. Att sälja och ta hem en vinst är aldrig fel. Kanske har Axfood mer att ge men du har tagit hem den vinsten och kan aktivera de pengarna någon annan stans.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, jag är ganska ny på aktier men jag förstår inte hur man ska tänka i vissa situationer. Både hm och Axfood kommer med halvårs rapporter. Båda med ungefär exakt likadant utfall, alltså hms vinst efter skatt 3.63kr/aktie medan Axfood redovisar 3.62kr/aktie. Axfood stiger och alla älskar aktien medan hm redovisar exakt samma resultat samt handlas betydligt billigare men folk hatar aktien. Ska Axfood verkligen kosta över 30% dyrare? Vilken ska man välja, hur tänker du som varit med ett tag. För mig är självklara valet hm i detta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det går inte riktigt att jämföra så. HM kommer stadigt med besvikelser, nu i senaste rapporten så backade de exempelvis på helårsprognosen som de tidigare utlovat. HM uppvisar stadigt sämre nyckeltal. Avkastning på eget kapital blir lägre och lägre. Tillväxten blir sämre. MArginalen/lönsamheten blir sämre och sämre. Dessutom har H&M stora kostnader och åtgärder framför sig som kommer att tynga dem. H&M presterar alltså jättemycket sämre och de har en sämre outlook.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Riktigt fin rapport! Blir till att fortsätta öka. Axfood inte precis billigt värderad men ej heller avskräckande dyr.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...