Titta på utdelningen i din analys


Jag kallar mig för utdelningsinvesterare och meningen med det är att jag har investeringar som betalar utdelning. När jag gör min analys är utdelningen en viktig faktor men det är bara en av flera viktiga parametrar. Syftet med det här inlägget är kort och gott att lyfta fram att ja, titta gärna på utdelningen i din analys men titta på fler saker. Jag tittar på lite olika saker beroende på vad det är för bolag jag spanar på men ofta kan det gå till så att jag först sorterar bort alla bolag som har en direktavkastning under en viss nivå tex 3 procent. Därefter tittar jag på annat, tex avkastning på eget kapital. Vinst och utdelningstillväxt är ofta faktorer jag tittar på. För fastighetsbolag och investmentbolag är även substansvärdering en faktor. Det som kommer avgöra framtida avkastning är hur bolaget presterar i framtiden och därför är det jätteviktigt att skaffa sig en uppfattning/gissning om bolagets potential.

Titta gärna på utdelningen men titta minst lika noga på andra faktorer.

7 kommentarer:

 1. Utdelningstillväxt är viktigast. När man hittat ett bolag som presterat bra över tid gäller det att prognosticera om framtida utdelningar kan växa i samma takt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena myntaren,
   Ja det är en mycket viktig och trevlig faktor. Något jag gärna lägger lite extra betydelse vid.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej! Älskar din blogg! Är ny i "börshavet" och läser din blogg flera gånger i veckan. Kort, koncist men otroligt informativt. Tack! /Natalia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Natalia,
   Tack för din kommentar och kul att du gillar bloggen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag dock har märkt att det är ganska bra tumregel att välja bolag med hög utdelning. Vill man köpa bolag med låg sannolikhet att de kommer att be ägarna om mer pengar i framtiden (nyemissioner), har låg volatilitet, har existerande kunder som gillar bolagets produkter + ett antal andra parametrar så hamnar man på bolag med hög utdelning. Visst förekommer det att bolag t.ex. har hög utdelning genom att öka belåningen, men sådana avarter är undantag (som tur är).

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög utdelning kan väl lika gärna vara en indikation på att bolaget ifråga saknar tillväxtpotential, dvs de har inget åt återinvestera pengarna internt i till vettig avkastning.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
 4. Tillväxt i vinst/ (förvaltningsresultat/substans för fastighetsbolag)+utdelning= total vinst i längden.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...