tisdag, maj 08, 2018

Spiltan Högräntefond


Spiltan Högräntefond är en fond som investerar i ränteplaceringar, företagsobligationer i huvudsak. Normalt sett kan den här typen av placering vara väldigt känslig för det allmänna ränteläget och flera andra fonder med den här inriktningen har fått kämpa med avkastningen på senare tid. Spiltan har en vass strategi och förvaltare och sticker ut här. De har skapat hygglig och stabil avkastning när andra går på knäna och tricket är dels att de är aktiva där motsatsen är att köpa ett räntepapper och behålla till förfall. En stor bidragande faktor är också att de främst placerat i papper med rörlig ränta. Om ni tittar på vilka innehav fonden har kan ni se att de flesta har "FRN" i namnet och det står för "Floating Rate Note". Detta medför enbart positiva följder om räntan stiger medan placeringar som har fast ränta minskar i värde när räntan stiger.
Fondens förvaltare heter Lars Lönnquist och jag är imponerad över hans prestationer. Lönnquist har förvaltat fonden sedan start.
Som ni kan se i grafen ovan har fonden avkastat cirka 4 procent det senaste året vilket står sig mycket väl bland liknande fonder. På 3 år har avkastningen varit lite högre, strax under 5 procent i snitt per år. Just nu är räntan väldigt låg och förutsättningarna för fonden att skapa avkastning kan nästan bara bli bättre. Medan det inte är någon garanti så kan man nog förvänta sig att avkastningen i snitt inte nämnvärt understiger 4 procent per år på några års sikt.
En placering i en räntefond har mycket lägre risk än placeringar i aktier och aktiefonder. Medan potentialen inte är lika stor så är avkastningen desto mer stabil. Det kommer inte vara minus 8 ena året och plus 17 året efter som det kan vara med aktier. Man kan tänka sig att det tickar på med 4-5 procent per år de närmsta åren för Spiltan Högräntefond.

Produktens avgift: 0,97 procent.
Fondförmögenhet: 6,72 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 14472 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Länk till Spiltan Högräntefond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

28 kommentarer:

 1. Vart tänker du man ska ha ränteplaceringar som denna fond? ISK eller aktie och fondkonto? Vet att en del poddar jag lyssnat på tidigare tagit upp den frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här fonden är klart lämplig i ett ISK baserat på att man kan förvänta sig en avkastning kring 4% eller mer. HAde förväntningarna varit kring 2% hade det fortfarande varit bäst i ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad skiljer Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige?

  Jag ligger för närvarande cirka 50% likvid och har parkerat dessa i Spiltan Räntefond Sverige. Hade du hellre valt att placera dessa i Högräntefonden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Spiltan Räntefond är en kort räntefond vilket betyder att fonden placerar i räntepapper med kort löptid, max 1 år. Detta är mindre riskfyllt och därmed ännu lägre potential. På 1 år har den avkastat lite drygt 1%.

   Den här korta räntefonden är bra om man vet att man skall använda pengarna snart. Man kanske skall ha dem till ett bröllop eller en insats till ett boende inom 1-2 år. Med denna fonden är risken mycket liten att pengarna skall minska i värde på så kort tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!

  Fråga, är detta att se som, vad man säger på engelska, high yield, eller corporate bonds?

  Tack på förhand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Generellt sett äger de obligationer i stadiga bolag och jag vill säga Corporate Bonds.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Frågan är felställd. ”High yield” anger hur hög risk/ränta du får på obligationen medan ”corporate bond” anger vad för typ av obligation som avses.

   Tex har du i riskskalan investment grade (”låg risk”) och high yield (”hög risk”), dvs det säger hur hög risk det är i obligationen du investerar i, det säger inte vilken typ av obligation det är. Kan både vara företag, stater, etc som lånar ut som har dessa risker.

   När du säger Corporate bond syfar det på att det är ett företag som lånar ut. Det finns flera kategorier av obligationer, företagsobligationer, statsobligationer, bostadsobligationer, kommunobligationer etc. En statsobligation kan både var en high yield-obligation (tex Argentina) eller investment grade-obligation (tex Sverige) medan en corporate bond kan både vara en high yield-obligation (tex Intrum) eller en investment grade-obligation (tex Balder).

   Snittratingen (svår att beräkna men det är en annan fråga) för Spiltan Högräntefonds innehav är strax under investment grade och är således att betrakta som high yield. Det skulle aldrig gå att få 4 % årlig avkastning i dagens ränteläge med investment grade-obligationer.
   Du kan tex kolla på NOMX Credit SEK FRN Spread Index där du ser spreaden för investment grade-företagsobligationer i norden, idag på ca 30 bps.
   https://indexes.nasdaqomx.com/Index/History/NOMXCRFRN1M10YSP

   Radera
  3. Tjena,
   Jag tror jag förstod vad frågan avsåg. De fonder med inrikting mot high yield brukar kallas just high yield. Fonder med inriktning företagsobligationer med lite högre kredit rating brukar kallas corporate bond. Frågeställaren är välkommen att fråga mer om svaret var way off.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Fraxions svar är välformulerat och korrekt. Petrusko, skäms inte för att du får hjälp då du är fel ute med ett förhastat svar.

   Radera
 4. Spiltan Högräntefond är lysande. Haft en del av pengarna till en insats i den fonden i drygt ett år. Supernöjd. De senaste månaderna har den gått grymt bra.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Det är väl så att när räntan stiger så sjunker Spiltan Högränte? Eller har jag fått det om bakfoten?
  Sitter med cirka 35% likvider som jag gärna hade sett fått någon form av avkastning och då låter ~4% fullgott.
  //Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Det fick du om bakfoten. Eftersom Spiltan Högräntefond främst har rörlig ränta så stiger deras avkastning om räntan stiger.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej - dumma frågor - men vad triggar nedgången? 2014 Sept var det en rejäl nedgång till slutet på 2014. Ny nedgång Sept 2015 fram till Mars 2016.
   Alltid trott att höjd ränta sänker räntefonder både långa som korta.

   Radera
 6. Nja, under finanskrisen var det dylika fonder som tappade 10-20 procent. Det är ju trots allt junk bonds i det där. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Tack för ett mycket intressant inlägg som fick mig att tänka om när det gäller obligationer. Har varit skeptisk till obligationer länge då räntorna bara kan gå uppåt framöver. Jag är intresserad av att sprida mina investeringar i olika valutor och skulle vilja ha en vettig obligationsfond som placerar i Euro som har FRN. Vet du om det finns någon sådan på Avanza eller Nordnet?

  Mvh Ivan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ivan,
   Jag har spanat på någon sådan men kommer inte ihåg namnet dessvärre.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Bra tips Petrusko. Dammade in en stek i fonden. Pengar som ska användas om 6 mån. Sannolikt bättre än bankerna

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Högränte är intressant men om den placerar i rörligt och hade ett sånt relativt dramatiskt fall H2 2014 så vill jag förstå varför samt varför det inte skulle kunna hända igen? Senaste åren har det ju tickat på fint, men jag vill förstå vad som händer när allt inte är hunky dory längre. Någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Road,
   Det är en berättigad fundering. Jag har tänkt jag skall ta det med dem vid tillfälle. Jag antar att de har skiftat innehav/inriktning, alltså att deras portfölj vid tillfället var sammansatt på ett annat vis. Jag går igenom det vid senare tillfälle.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Minns jag rätt så var det ett eller flera innehav inom olja i Norge som det gick riktigt dåligt för i samband med att priset på olja havererade.

   Radera
 10. Hej Petrusko,

  Har du själv investerat något i fonden (om nej motivera gärna varför)?

  /Oskar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Oskar,
   Jag finner Spiltan Högräntefond med sina egenskaper attraktiv och har övervägt investera i den. Tills vidare har jag premierat investeringar hos Lendify som ger högre ränta och beter sig liknande om allmänna ränteläget stiger.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Tjena Petrusko!

  Fråga då jag inte får ihop det riktigt.
  Om börsen går ned, följer Spiltan Högräntefond med i fallet då eller vad är det som styr dess upp-nedgång?
  Mvh
  Matti

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matti,
   Spiltan Högräntefond innehåller obligationer och är alltså inte en aktiefond. Den hänger inte ihop med börsen för den innehåller inga aktier. Det allmänna ränteläget påverkar avkastningen från obligationer. Ju högre ränteläget är desto högre avkastning får man på nyutgivna obligationer. Gamla obligationer med låg ränta minskar i värde om räntan stiger. Detta för att kompensera för den lägre räntan de ger.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för ditt svar Petrusko.
   Med tanke på dagens ränteläge så borde det således vara en ganska säker investering om man vill hålla sig undan börsen och tror på en kommande ränteuppgång. Är detta korrekt uppfattat? (Borde ju vara så, annars kan jag inte läsa...)

   Radera
  3. Tjena Matti,
   Ingenting är säkert men betydligt lägre risk än någon aktiefond.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Om jag förstår det rätt är det egentligen bara om något av de företag som fonden äger skuldsedlar i skulle få problem att betala som fonden får problem (eftersom det handlar om FRN), stämmer det?

  Rapporten Q2 2018 listar bara de tio största innehaven och där finns en del byggbolag. Är det ett orosmoment enligt tidigare tes (konkurs) eller är det såpass osannolikt att dessa bolag inte kan betala sina skulder att fonden kommer fortsätta utvecklas gynnsamt, jämför med tex. dippen 2014?

  SvaraRadera