Serneke bolagspresentation


Jag har varit på en bolagspresentation av Serneke där CFO Anders Düring presenterade bolaget. Det är ett byggbolag storleken mindre än NCC och Peab men Serneke har ambition att komma upp och spela i deras liga. Jämförelsevis har Peab ett börsvärde som är 10 gånger större än Serneke. Det är ett expansivt bolag och man kan ju tänka att potentialen är större i Serneke. Spelar de korten rätt blir det nog ganska bra men visst blir det en utmaning.

Ett stort frågetecken som marknaden har och ser i Serneke är Karlatornet, byggnaden på bilden ovan. Nordens högsta hus med sina 245 meter. Düring nämnde själv att fondbolag, investerare osv har en oro och funderingar över det här projektet. Skall Serneke ro det i hamn, har de kompetensen, blir resultatet som planerat osv.
Det är befogade funderingar och framtiden får utvisa hur det faktiskt blir. Düring lyfte fram en rad faktorer ämnade att tona ned det där. Han nämnde att cirka 80 procent av de 590 lägenheterna är redan sålda och att Stordalen tecknat ett 20-årigt kontrakt för hotellet. Beträffande kompetensen sade han att man använder sig av underleverantörer med rätt kompetens, tex kommer de som pålade marken för Burj Khalifa också påla för Karlatornet. Düring sade att kontrakten med underleverantörerna är av typen fast pris för att hålla nere risk kring lönsamheten.
 Det är ju hans jobb att sälja in bolaget och han hade ju bra svar och förklaringar kring den här skrapan som marknaden ser som en risk och frågetecken.
Ett problem som behöver sitt svar är det faktum att bankerna är restriktiva att låna ut till Serneke till det här projektet. Risken är stor och bankerna är mycket mer försiktiga nu efter höstens inbromsning på bostadsmarknaden (förvisso mest aktuellt i Stockholm men svångremmen är åtdragen generellt nu). Här hade Düring inget närmre att gå in på och det är något jag förväntar mig klarhet i framöver. Skall de ge ut en preferensaktie? Skall de ta in en extern finansiär? Ja det där går ju lösa på en rad olika sätt och jag tvivlar inte värst på att de löser det utan väntar på att se hur.

Serneke ökade intäkterna med 41 procent under 2017 till 5605 miljoner kronor. Vinsten per aktie blev 13,81 kronor och en utdelning om 4 kronor är föreslagen inför bolagsstämman i början av maj. Resultatet är rejält dopat av en uppvärdering av Säve flygplats som de äger. Ungefär halva vinsten för 2017 utgörs av den uppvärderingen. Just nu handlas aktien kring 94 kronor som ger p/e- 6,8 och en direktavkastning om 4,2 procent.

Bolaget har potential men det finns utmaningar. Jag är en försiktig general och håller mig till NCC så länge men jag är fascinerad av Serneke och följer det med intresse.

Länk till Serneke hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...