Du får inte det du drömmer om - du får det du kämpar för


Så är det, dina drömmar slår inte in en vacker dag. Du måste kämpa för dina drömmar. Väldigt mycket man kan drömma om är uppnåeligt så låt det inte stanna vid just en dröm. Kanske är du en av dem som tittar på grannens nya uterum och tänker åh ett sådant fint skulle jag också vilja ha. Du kanske är ung och ser upp till Zlatan och tänker; så där duktig på fotboll skulle jag vilja vara.

Oavsett vad du drömmer om behöver du kämpa för att nå dit. Vill du bli världens bästa fotbollsspelare är det timmar och år av slit, svett och kul fotboll som ligger bakom en sådan prestation.
Vill du ha det där fina uterummet  är det att se över ditt spar och månad ut och in föra över pengar till ditt spar för att slutligen ha pengarna som behövs.
Många drömmar är tätt förknippade med pengar. Du kommer inte få en Thailandsresa, motorcykel, Xbox eller en tidig pension utan du behöver spara ihop pengarna själv. Det är du som har kontroll, makten att genomföra dina drömmar. Med ett sunt spar kan du göra det, uppfylla dina drömmar.

Behöver man pengarna inom 5 år är ett bra bankkonto något att överväga för sitt spar. Sparar man på längre sikt är börsen ett bra alternativ där en högre risk också ger en betydligt högre förväntad avkastning. Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år men det är just ett snitt. Vissa år går den upp 20 procent och andra år kanske den backar 5 procent därför bör man ha en längre sparhorisont så man inte riskerar ha otur med tajmingen att börsen backat ett år eller två när man väl behöver pengarna.

Ta makten över dina drömmar. Har du bara tiden på din sida så går det mesta att genomföra. Om du sparar tex 1000 kronor per månad kan du efter 5 år ha nästan 80.000 kronor.
Knappa och testa själv enkelt i Avanzas sparkalkylator för att se hur mycket du behöver spara eller hur lång tid det kan tänkas ta.
Länk till Avanzas sparkalkylator (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Exempel 1000 kronor per månad:

9 kommentarer:

 1. Så sant!
  När jag var 20 drömde jag oftast om att bli miljonär men inget hände. När jag blev 30 började jag ta tag i mina drömmar och vips är jag halvvägs.

  Tar med det här inlägget i morgondagens veckorapport :)

  Kronan till Miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Ett livs levande exempel, bra där =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Inget nytt under solen precis...

  SvaraRadera
 3. Tjena Petrusko,

  En fråga som inte är kopplad till denna artikel, hoppas ok ändå. Vad jag kan se delar Axfood ut hela sin vinst dvs 7 kr. Stämmer det? Hur ser du på det och deras förmåga att fortsätta dela ut och höja utdelning framåt? Brukar ju ses negativt när ett bolag har för hög utdelningsandel av vinst. Blir inte hållbart i längden.

  Mvh Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luke,
   Tack för din kommentar. Det är egentligen kassaflödet som medger utdelning i längden eller inte. Redovisad vinst innehåller en del bokföringstekniska saker som inte påverkar kassakistan utan snarare är värde som skrivs på ett papper.

   Axfood har ett starkt kassaflöde som mer än väl tillåter utdelningen på 7 kronor och en eventuell höjning nästa vår.

   Utdelningen på 7 kronor utgör 58% av kassaflödet på 12,1 kronor per aktie.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej igen,

  Ok,tack för svaret. Var kan jag enklast följa ett bolags kassaflöde? Syns inte på börsdata väl?

  /Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Luke,
   Jodå den infon skall finnas på börsdata. Du hittar den även hos respektive bolag. Länk till Axfood: https://www.axfood.se/investerare/finansiell_stallning/

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko.
  Tack för en fin blogg och kul med dom nya inläggen med Göttebitar=)
  Jag började mitt sparande för några år sedan med Avanza Zero och har senare börjat köpa aktier.
  Nu när jag rannsakar mina innehav så har jag b.la Latour, Investor och Industrivärden i min portfölj. Finns det då någon anledning att ha kvar innehavet i Zero? Många innehav i Zero återfinns i ovannämnda bolag samt att Investor och Latour har presterat bättre över tid jämnfört med Six portfolio Return Index. Därför funderar jag även på att sälja av Industrivärden.
  Jag har likvida medel som motsvarar mitt innehav i zero och tänker därför öka i Lator och Investor nu när det är rea och sälja Avanza zero när den återhämtat sig igen för att fylla på vid nästa rea.
  Tänker jag klart?
  Med vänlig hälsning Per

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Per,
   Tack för din kommentar och feedback. Investmentbolagen du nämner har på lång sikt presterat bättre än index. De har slagit index på många olika tidsperioder men Industrivärden har en period av lite sämre prestanda. Det behöver inte vara en anledning att skippa den helt och hållet. Jag tror mer på Investor och LAtour på lång sikt på grund av deras bredare portföljer, onoterade innehav och vad som framstår som en bättre strategi. Industrivärden tror jag kan överprestera mot index på lång sikt.

   De tre investmentbolagen är ett utmärkt komplement eller ersättning till indexinvestering. De ger en bred riskspridning och historiskt har de gett en bättre avkastning. En jättebra placering på lång sikt i min tro.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...