tisdag, februari 06, 2018

Bokslutsrapport Axfood 2017 - Fet utdelning

Foto: Stefan Nilsson
Idag presenterade Axfood sitt bokslut för 2017.
Omsättningen uppgick till cirka 46 miljarder kronor vilket är en tillväxt om 6 procent mot föregående år. Pro forma var tillväxten 7 procent. Innebörden av det där Pro Forma är en beräkning hur tillväxten skulle varit om de ägt förvärvade verksamheter under hela året och jämfört med året innan. Axfood har ju under 2017 förvärvat flera verksamheter som påverkar bolaget under en del av året bara (från förvärvsdatum).
Rörelseresultatet blev 1886 miljoner kronor vilket ger en rörelsemarginal om 4,1 procent.

Resultatet var under förväntan men det förklaras av att man tagit kostnader för e-handelssatsningar, butiksexpansion och strukturkostnader inom Axfood Närlivs. De där strukturkostnaderna meddelar ir-chefen Cecilia Ketels till Nyhetsbyrån Direkt att de ligger på -10 miljoner kronor.

Kassaflödet per aktie var urstarkt och ökade med 13,1 procent till 12,08 kronor. Resultat per aktie blev 6,98 kronor.

Utdelningen höjs med nästan 17 procent till 7 kronor.

I samband med rapporten meddelar Axfood att de inte längre kommer lämna helårsprognoser. De hänvisar till sina långsiktiga mål och fullt fokus på dem. Man lägger till ett nytt tillväxtmål som innebär att Axfood skall växa snabbare än marknaden. Jag gillar det här nya tillväxtmålet och ser positivt på att det läggs till de långsiktiga målen.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

9 kommentarer:

 1. Resultat per aktie: 6,98 kr
  Utdelning per aktie 7 kr
  Känns inte så stabilt? Är det alla förvärv som försämrar siffrorna?

  SvaraRadera
 2. -6,69% i skrivande stund... Vad händer? Var det inte en bra rapport?

  SvaraRadera
 3. Nästan minus 10%, snacka om överreaktion!

  SvaraRadera
 4. jag köper i dippen känns som överreaktion visst hög utdelning kontra vinst men de har ju investerat....

  SvaraRadera
 5. Av svenska bolag är Axfood en av de mer intressanta för oss utdelningsinvesterare!

  SvaraRadera
 6. Köpte på rean, kanske för tidigt men blir nog bra i långa loppet

  SvaraRadera
 7. Herre Gud, ut med håvarna, nu regnar det manna!

  SvaraRadera
 8. Det är inte rea i aktien. Den är sjukt högt värderad. Vinst per aktie hamnar på 6.98, o då kostar aktien 138kr. Men ett företag som hm som haft ett "dåligt år" hamnar vinsten per aktie på 9.78 o är billigare att handla än Axfood. Fattar inte hur börsen fungerar men jag köper hm alla dagar i veckan före Axfood.. Axfood har inte ens tillväxtpotential som hm har.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte så enkelt att se till historisk VPA, självklart måste man även ta hänsyn till hur hållbara de intäkterna/kassaflödena är. Detaljhandeln är en betydligt mer ansträngd industri än livsmedel, både i termer av digitalisering men även minskad konsumtion (per person). Därmed sagt är framtida kassaflöden och vinster mer riskabla, vilket även ska reflekteras i värderingarna.
   /S

   Radera