onsdag, januari 10, 2018

Simon Blecher om H&M och Carnegie Sverigefond


Månadsrapporten för Simon Blechers fond Carnegie Sverigefond är här och de har satsat på Securitas igen i spåren av bla den nya lägre skatten i USA. Fonden har presterat okej men har dragits ned av H&M som surat ner totalen för dem. Blecher påpekar att H&M fortfarande tjänar pengar och sedan sätter han huvudet på spiken när han säger så här om bolagets problem:

"de har alla möjligheter att lösa dem även om det kommer att bli plågsamt och ta ganska lång tid."

Intressanta tankar från superförvaltaren och jag tycker det är ett jättebra och tydligt månadsbrev de skriver till sina fondägare. Något många andra fonder skulle kunna snegla på och bli bättre på.

Carnegie Sverigefond är en aktivt förvaltad fond och den förvaltas alltså av Simon Blecher som fått en rad utmärkelser och är erkänt superduktig. Den här fonden är en av få aktivt förvaltade fonder som jag gillar och tror på. De har en inriktning  mot stabila bolag med god utdelning. Historiskt har fonden presterat bra. Den har gett bättre avkastning än Avanza Zero på 1, 3, 5 och 10 års sikt. Man kan hitta något enstaka år där fonden ej slagit index men på lång sikt har den gett bättre avkastning än Avanza Zero och det är efter avgiften som är 1,48 procent (totalt, produktens avgift).

Länk till Carnegie Sverigefond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Nä nu måste någon ta tag i detta. Vilken fräckhet att HM surat ner totalen. Det vi bevittnar är kanske en dragning mot medelvärdet? Att på sikt betalar placerarna för ingenting. En bloggare som Lundaluppen har också blivit nersurad, och han är ändå en god människa enligt Olle Snåljåp.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 2. Påminner om Oriflame där jag gick in på 115 kr och sålde på 310 kr men det tog 14 månader....hoppas köpa H&M kring 140 kr och sitta ett par år

  SvaraRadera
 3. Vi säger att H&M hamnar på 150kr. Hur mycket i vinst måste dom gå per år och framöver för att rättfärdiga det priset?

  Vi har alltså en nedgång än så länge på 190kr/aktie, är det rimligt? Hur ser analysen ut? Var 190kr inprisat för förhoppningar om framtiden? För H&M växer fortfarande om än inte lika fort? Dom tjänar pengar...

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Två viktiga faktorer. 1. H&M värderades tidigare högt för att de förväntades växa snabbt. De har nu länge visat att de inte klarar växa i den takten. 2. Vinsten kommer inte bli alls så hög som man tidigare väntat sig.

   Anta att de gör 9,5 kronor i vinst och de skall värderas utefter den svaga tillväxt de ev mäktar med att prestera så kan man motivera 150 kronor om framtidsutsikterna är hyggligt ljusa. Att vinster och utdelningar väntas bli större i framtiden alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Men då var värderingen alldeles för hög mot verkligheten?

   Läser Carneiges rapport som du länkade till och det är ju intressant med det här Simon skriver gällande H&M: "lätt att glömma att företaget tjänar 22 miljarder kronor, är skuldfritt och har en utdelning på 6procent"

   Får se H&Ms kommande rapport...är sugen på att gå mot strömmen o köpa lite om ett tag.

   Hur funderar du själv? Du sålde ju av H&M från att ha varit ditt största trygga innehav och det gjorde du ju helt rätt i.
   Men framtiden?

   /Andreas

   Radera
 4. Hej,detta hör inte till detta inlägg men jag Vet att du har lagt en slant i xact högutd! Hade själv tänkt lägga lite slant i den fonden. Det jag undrar är om du vet när man måste äga fonden för att ta del av 2018 utd? Har inte lyckats läsa mig till det.

  /Lk

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lk,
   Xact Högutdelande betalar utdelning årsvis i maj. Storlek och X-datum för utdelningen meddelas kort inpå i maj.

   Mvh petrusko

   Radera