Om du tvivlar - Sälj!

Kontentan av detta inlägg är att man gott kan sälja ett innehav om man tvivlar det minsta.

Jag får många meddelanden och kommentarer från aktiesparare som visar tecken på tvivel kring ett innehav. Låt oss ta Volati som exempel. Flera är ni som skickat meddelande osv om att ni äger Volati men uttrycker tvivel av olika anledningar. Akademibokhandeln har flera nämnt och oförtjänt hög värdering, potential mm är andra saker som kommit på tal.

Det finns hundratals olika bolag att investera i bara på svenska börsen. Det finns gott om bra bolag att äga och om du känner tvivel så tycker jag att du gott kan sälja direkt och sluta tvivla. Sälj och köp något annat som känns 100, nöj dig inte med 95.
Skulle du ångra dig eller det ser bättre ut för bolaget så kan du enkelt investera på nytt.

Visst kan man resonera på olika sätt och jag påstår inte att jag själv agerar föredömligt på endera sättet. Det här är ett sätt att tänka och agera och syftet med inlägget är att mana till eftertanke. Något att reflektera över.

Lycka till med dina investeringar

16 kommentarer:

 1. Ett bra sätt att tänka är att fråga sig: Skulle jag köpa aktien idag? Med de förutsättningar som gäller idag (aktiekurs, kvartalsrapporter, etc) och antag vidare att pengar finns. Är svaret nej av någon anledning så sälj.

  God Jul och ett riktigt Gott Nytt År

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja, ett mycket bra resonemang. Tack för din kommentar.

   God jul!

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra skrivit! En fråga som är lite out of topic. Vet du hur den Svenska utdelningen blir för pfizer 2018?

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Tack för din kommentar. Pfizers nya kvartalsutdelning är $0,34 och de kommer spika en valutakurs för den svenska utdelningen. Just nu är jag osäker på om det finns men så länge inte dollarn rör sig jättemycket så är det ju inte stor skillnad. På en dollarkurs om 8,4 kronor blir utdelningen i svenska kronor 2,85 per kvartal.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Bra inlägg! Bra kommentar ovan från krusse också, speciellt för företag som presterar dåligt.

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Tack för din kommentar. Ja eller hur! toppenkommentar av Krusse.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Uppenbarligen har du en annan uppfattning kring dina investeringar än jag.
  Jag tvivlar hela tiden, om jag skulle följa ditt rubrikråd skulle jag sälja alla mina aktier- ta ut pengarna, köpa guld och stoppa guldet i madrassen.
  Säkert inte det mest optimala sättet att få avkastning, men jag tvivlar på att historien att aktier är det som skapar bäst avkastning på sikt (även om jag de facto är fullinvesterat i aktier).

  Så här i juletider får man väl tänka att tvivlet är det som gör oss mänskliga- cogito ergo sum.

  God jul!

  JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JFG,
   Hehe, ja alla är vi olika och det går att resonera på olika sätt om samma sak.

   God jul!

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej!
  Har haft lite samma tankar kring hur många delar upp aktier i köp/sälj samt behåll. Varför skulle man behålla en aktie om den inte är köpvärd?? Courtaget är ju så litet så man kan nästan bortse från det. Om behåll innebär att man är osäker så är det väl läge att sälja.

  mvh Mats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mats,
   Varken courtage eller beskattning (i ISK/KF) är ett hinder nu för tiden. Tvekar man på potentialen, ser man bättre potential i annat ja då kan det vara läge att sälja.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Är sälj alltid det andra alternativet? Inte behålla? Med tanke på att "inte göra något" skall vara det bästa man kan göra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är så att bolaget inte presterar bra så är det absolut inte det bästa man kan göra att "inte göra något". Man skall äga bra bolag som presterar bra. Det ger avkastning i längden.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Jag kan väl erkänna att jag har svårt att sälja om jag tvivlar. Det är ju också det att man tyckt att bolaget funkat bra men att man kanske börjar tvivla p.g.a. olika händelser i nuet.

  Som t.ex. med Cloetta. Ett bolag som jag tyckte om till 110% men som sedan vände i min mage. Hur tusan gör man då? :D
  "Köp när det gör som ondast", ordas det även mycket om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Det är inte alltid lätt att agera på endera sättet. Man skall äga bra bolag som presterar bra. Om man tvekar kring potentialen finns det ingen anledning att äga. Då är det bättre att sätta pengarna i arbete i något man faktiskt tror på och som genererar avkastning. Köp när det gör som ondast ja det skall inte tolkas att man skall köpa bolag som går dåligt och aktiekursen backat så det gör ont. Som Cloetta, de har faktiskt inte presterat bra och aktiekursen har utvecklats därefter. Där kan det vara en ide att stå vid sidan och invänta att de faktiskt presterar bra igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Finns ju ett mycket bra begrepp: "Opportunity cost"/"Alternativ kostnad" - som verkligen hjälper i och med ditt inlägg :)

  SvaraRadera
 9. Bra inlägg. Tänk också på detta dom gångerna det dyker upp ett bra köpläge i ett bolag och så saknas det likvida medel att handla för. Sälj av surdegarna ! Bättre då att få en bra ingång i ett nytt bolag än att sitta kvar med surdegarna och hoppas att det vänder snart.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...