Nyårshandlat på Willys


Idag har jag varit och nyårshandlat på Willys som jag äger via Axfood. Utöver att det är smart att handla där för priset är lägre än andra butiker så är det ju extra trevligt att handla där när man äger butiken. Axfood är ett av mina viktiga innehav. Jag gillar verksamheten som är konjunkturokänslig och uthållig. Mat osv kommer vi behöva imorgon och om 50 år också. Oavsett om handeln sker i fysisk butik, online eller what ever så kommer Axfood vara med som en av de stora aktörerna i Sverige. De är väl positionerade och en trevlig feature är att de också är leverantör till andra försäljningsställen så som bensinstationer mm.

Under de första 9 månaderna redovisade Axfood drygt 8 procent högre kassaflöde per aktie (från den löpande verksamheten). Försäljningstillväxten var cirka 7 procent (pro forma pga förvärv av lagerhantering frukt och grönt).
Våren 2017 betalade Axfood en utdelning om 6 kronor och medan de höjt utdelningen kring 1 krona per år i några år så kan ett försiktigt antagande vara 6,3 kronor våren 2018. En utdelningshöjning om 5 procent. Jag blir inte det minsta förvånad om utdelningen blir högre, inte ens en extrautdelning skulle förvåna mig. Axfood har ett starkt kassaflöde och en bergstark finansiell ställning.

Jag äger gärna bolag med en verksamhet som behövs långt in i framtiden. Verksamheter som inte hotas av ny teknik eller att helt enkelt bli utdaterade. Därför är jag mycket förtjust i fastighetsbolag då vi kommer behöva någonstans att bo och kontor, lager osv oavsett hur samhället utvecklas. Axfoods verksamhet gillar jag av denna anledning, vi kommer köpa mat även om 30 år från nu. Visst kan försäljningskanal förändras men i den verksamheten tror jag det kommer ta längre tid och inte slå med lika stor kraft som tex kläder och hemelektronik som snabbt förflyttat försäljning till online. Oavsett var försäljningen sker så finns Axfood där. De har en marknadsposition och urstarka finanser som tillåter att förvärva uppstickare och konkurrenter. Andra aktörer kan vara förhindrade pga en redan dominant ställning eller svaga finanser.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko

  Snart e ju året slut o man ska sammanfatta aktie året hur de gått!! Så ja funderar lite hur man gör de smartast. Om ja tar från 1 jan. Ska jag då mäta till nyår eller ska man mäta till q4 rapporterna trillat in.
  De här e mitt första år. Vart intresserad pga av dig och en bok av Joel Blad som du rekommenderade. Än så länge e portföljen upp ca 18% och jag trycker de e superkul , samtidigt som man lär sig massor varje dag. Så ett stort TACK till dig Petrusko

  Mvh Dempa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dempa,
   Kul att jag inspirerat dig och jättekul att det går så bra hittills, 18% är ju riktigt nice. Jag tycker man skall kika på kalenderår alltså 1/1 - 31/12 men det är ju en själv man mäter och om man kan argumentera för ett annat sätt är det ju upp till var och en. Det underlättar också att titta på kalenderår då data från index och bolag mm finns färdigt för den perioden medan andra perioder får man själv ta fram data manuellt för att jämföra mot tex index.

   Mvh petrusko

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...