Börsveckan som gått v.46 2017


Veckan som gick bjöd på en berg och dalbanetur där OMXS30 till slut backade ungefär 1 procent. Ratos rapporterade i veckan och en snabb summering av den är att de fortfarande inte presterar ett uns bättre utan snarare ännu sämre. Aktien backade 8 procent under veckan, den svaga rapporten utlöste nedgången. Den 1/12 faller några aktier ur och några nya tas upp i indexet OMXSB som många fonder följer vilket påverkat aktiekursen på flera av dem. Skistar pressades ned extra utav det stora säljflödet från diverse fonder och detta passade jag på att utnyttja.
Jag köpte Skistar som jag tycker har en väldigt fin verksamhet med bra "moat" som Warren Buffett uttrycker det när det är höga inträdesbarriärer för konkurrenter. Du knäcker inte upp en ny alpinanläggning i ett nafs. Läs mitt inlägg om mitt Skistarköp.

Den svenske konsumenten och framförallt bostadsrättsägaren börjar nog bli mer försiktig eller orolig för all del. Under en period nu har media överöst oss av rapporter om den svaga bostadsrättsmarknaden och prisfallet på lägenheter. Nu ser det dessutom ut att bli ett steg två i amorteringskravet. Svenska butiker har en pessimistisk syn på närtiden.
Folk börjar nog hålla lite hårdare i plånboken kan man ana. Det här sprider sig som ringar på vattnet till de flesta branscher då pengar är rena kretsloppet i samhället.
Vi får se vad det blir utav det, det finns ju många positiva tecken också.
Tar man på sig de pessimistiska glasögonen kan man ju också väga in att kommunskatten sannolikt måste höjas kraftigt de närmsta åren för att mäkta med diverse underskott och kraftiga kostnadsökningar. Jag läste en rapport som menade att kommunskatten måste höjas med 2 procentenheter i snitt.
Det är en stor peng som tas från svenska konsumenten.

Jag har viktat om portföljen och tagit in några nya innehav i veckan utöver Skistar som jag nämnde. Mer om det i inlägget i länken.

Artiklar och bloggar jag läst i veckan.

Onkeltomsstuga skrev ett jättelångt inlägg där han resonerade kring att direktäga aktier eller investera i fonder. Väldigt intressant läsvärt. Länk till inlägget.

Öresunds VD har sagt upp sig för att vara pappaledig. Länk till artikeln.

Framöver siktar jag på att öka mer i Investor bla men nu är det några veckor bort innan jag får in pengar till att köpa mer aktier igen.

14 kommentarer:

 1. Hej petrusko. Varför går danska, tyska o amerikanska börsen dubbelt så bättre än den Svenska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om man tittar på en kort period kan det där diffa medan på längre sikt är graferna hyggligt lika varandra. Den svenska börsen är faktiskt den börs som presterat bäst av alla på riktigt lång sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för veckouppdateringen. Tänkte tipsa dig om Medical Properties Trust. En reit som investerar i sjukvårdsfastigheter och har god utdelning. Vad tror du om den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Legolas,
   Den har jag nog inte spanat in, jag får göra det.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ja, du har en poäng ovan. Det är oroande att Sverige inte presterar bättre mitt i det som väl får kallas högkonjunktur. Jag tror faktiskt inte FI och politikerna begriper kraften i de vapen de nu avser nyttja. Det mesta tyder tyvärr på det.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investeraren,
   Ja det här politiska spelet blir verkligen intressant att följa.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Kan du sluta med reklamen, tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej arajs,
   Är det någon specifik reklam du tänker på? Mina reklambanners är från Google och de baseras på din internethistorik. Undantaget den som är överst om du besöker sidan via en dator, den bannern visar främst finansrelaterat och en del tjänstebilar.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej, lite märkligt ändå att vi med bostäder nu ska bli oroliga? För vad? Värdeökningen har varit massiv eller helt galen och själv sänkte jag förra veckan lånen från 2,0% till 1,5%. Glöm inte att vi är på historiskt låga nivåer! (Googla historik så får ni se hur det var från 80-talet) Problemet är snarare de som lånar över sin förmåga och inte amorterar. Jag välkomnar ökat tryck för att amortera mer!

  Avanza ska även dom nu börja med bostadslån på ca 1,3%...

  Vargen kommer har vi alla hört ett tag nu, sedan förra finanskrisen om jag minns rätt o högre räntor har det väl det snackats om i ca två år? Var ska räntan annars? Ner ännu lägre?

  Dom som inte har marginaler blir det förr eller senare surt för, men knappast samhället eller politikernas fel då enstaka individer/familjer lånar på gränsen av vad dom klarar till historiskt låga nivåer.

  Onkeltoms artikel var nog ett av de bästa jag läst i år!!

  Skistar? Fan skulle nog köpt ändå...

  /Andreas


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Tack för din kommentar. Jag är med dig i ditt resonemang kring amortering och räntan. Beträffande Skistar var jag kanske för kylig som kallt räknade med att kunna köpa mer till samma eller lägre kurs. Den har ju vänt tvärt upp igen. Well, strax under 170 kr är inte tokigt det heller.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag köpte en skvätt H&M förra veckan. Har varit borta från aktien i ca 2,5 år, men hade en långtidsorder inne på 195 som gick igenom i fredags. Jag är fullt medveten om att det kan dröja innan det vänder för H&M, men vid köp på 195 så är DA 5% och H&M har aldrig sänkt utdelningen så det blir nog 9,75 nästa år också. Med en DA på 5% så kan jag vänta på att det skall vända för H&M. Dessutom är det inget större innehav i portföljen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!

  Jag är hyfsat ny inom aktievärlden och har köpt på mig ett antal omega healthcare investors. Såg förra veckans pressrelease om den planerade stämningen gentemot dessa. Är detta vanligt och/eller något man bör oroa sig över? Jag gör inte det i nuläget men det kanske är dumt :)

  Tack för en fin blogg

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Annelie,
   Tack för din kommentar. Mja, sådana där stämningar poppar upp titt som tätt i USA. Det finns "lycksökare" som livnär sig på att göra den där typen av stämningar på löpande band. Jag har sett det flera gånger över åren i mina innehav men ännu inget som blivit ett problem. Jag tar lätt på den där stämningen, baserat på den info som finns nu. Kommer det fram något med substans får man dra öronen åt sig men nu ser det ut som en helt vanlig lycksökare.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tack för snabbt svar!

  Vänligen Annelie

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...