fredag, oktober 27, 2017

USA fortsätter tynga Skanska som rapporterar Q3 2017

inlägget innehåller affiliatelänkar.
Skanskas rapport kom in sämre än marknadens förväntningar och än en gång gör de nedskrivningar på projekt i USA. Förra kvartalet var det samma visa och de pratade då om att de framåt är mycket försiktiga i vilka projekt de tar sig an. Idag var det en del av nedskrivningen relaterad till samma projekt som förra rapporten men en del var till ett projekt de tidigare inte haft problem med som de kommunicerat. Som sist pratade de om hur försiktiga de är framöver med vilka projekt de tar sig an. Ja just den här biten var tråkig och något som jag och sannolikt fler med mig lackade ur lite på vilket delvis förklarar den sura kursutvecklingen på rapporten.

Orderstocken var lite lägre än senast men ändå väldigt hög. VD Johan pratade kring detta i presentationen och menade att man skulle se det på ett annat sätt. Jag kan inte minnas att han sagt så tidigare när orderstocken stadigt stigit men jag lägger ingen vikt i det då den är på fantastiskt fin nivå oavsett. Orderstocken var 195 miljarder mot 202 miljarder 30 juni 2017.

Book to build ligger på 107 procent för 9 månaders perioden vilket är positivt och betyder att de buffrar upp arbete/intäkter. I presentationen nämnde dock Johan att isolerat i det tredje kvartalet var book to build precis under 100 procent.

Rörelseresultatet i det tredje kvartalet blev 1466 miljoner mot väntade 1549 miljoner kronor. Även intäkterna och orderingången var strax under SMEs estimat.

Den skakiga bomarknaden är bolaget inte oroliga över. På lång sikt är det fortsatt efterfrågan i Stockholm och den här kortsiktiga skräcken som är nu kan leda till billigare markköp för Skanska som påpekade att det varit extremt dyrt den senaste tiden. Johan lyfte fram att Skanska med sitt koncept Boklok har bättre förutsättningar än vissa andra även i en svagare marknad.

Avkastning på eget kapital för 9-månaders perioden var 16,3 procent vilket är strået bättre än samma period året innan.

Skanska är ett sunt bolag som presterar bra och outlooken ser god ut men den här rapporten blev en besvikelse på aktiemarknaden som handlar ned aktien kring 6 procent. Jag är besviken men naturligtvis är min långsiktiga syn på bolaget oförändrad. Jag är mycket lockad att köpa mer Skanska idag när den backat men jag har sedan tidigare tagit i rejält varpå jag redan är hyggligt fullsmetad.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Gött att jag avvaktat köp....snart dags att ta position

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på Skanska i en långsiktig portfölj =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Petrusko, du har rätt i att Skanska i grund och botten är ett sunt bolag och långsiktigt pratar både bolagsledning och de mest insatta analytikerna om att kurspotentialen ligger vid ca 280 kr i tidshorisonten fram till 2020. Potentialen är alltså ca 15% per år + utdelningarna, om det räcker för att matcha börsen i stort återstår väl att se. Att bolaget nu i ett par kvartal rensar böckerna från skit och dåliga projekt finner sig helt naturligt nu när Karlström har aviserat sin avgång. Det är lite av tradition att ge sin efterföljare en bra start med surdegarna utrensade och jag skulle tro att vi får se något liknande i både Q4 och ev. Q1 2018, se det som köplägen. Efterföljaren bör för övrigt bli tidigare Skanska Sverige VD:n Anders Danielsson, även om detta fortfarande inte är avgjort. Mvh Skanska anställd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Skanska anställd,
   tack för din kommentar. Jag tror på potentialen. Jag hoppas och tror på bra start på den nye VDn men jag vill också hoppas att det är "färdigrensat" för en tid nu. Visst är det en regelbunden process att se över projekt och ta ev nedskrivningar men man har ju också framförhållning så att man borde kunna ha koll över kvartalen. Nej, i nästa rapport vill jag inte se ännu en surdeg.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tack för en fin genomgång. Tycker Skanska är köpvärd i dagsläget, så jag valde att fylla på idag :-)

  Ha en fin helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Slimis,
   Potentialen finns där i Skanska, får hoppas den tickar på uppåt snart igen. Nu har den surat en tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Kommer fylla på under måndagen. Går den upp kronor må så våra. Kommer då ligga aningen tungt i Skanska ett tag framöver (ca 3% över målsättningen för innehavet), men dagsläget pekar på köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   HEhe, jag vet hur det är. Själv sitter jag förhållandevis tungt i Skanska då jag laddat på rejält i den. Det blir bra på sikt tror jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Skanska är absolut ett bra bolag och även jag har det i portföljen. Men det som gör mig fundersam är hur de fortsättningsvis ska undvika minusaffärer i USA. Tycker inte att det har kommit tillräckligt tydliga besked i frågan ännu tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hans,
   Nej jag gillar inte att de upprepar pretty much samma sak i två kvartalsrapporter. Nu är vi så försiktiga med projekten vi tar osv... Mindre snack mer pengar där munnen är.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Skanska är ett av Seglarportföljens kärninnehav och funnit med länge. Tackar Luppen för det förnämliga uppslaget.

  Hälsar Seglarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Seglarn,
   Gött kärninnehav där. Skanska är en fin utdelningsaktie och lär fortsätta att höja utdelningen de närmsta åren.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Räknar med att Skanska snart knoppar av sin USA-del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej arajs,
   Flera röster har gjort sig hörda de senaste åren angående att knoppa av USA-delen. Jag hoppas att så inte görs men sådant här kan ju göra folk mer positiva till tanken.

   Mvh petrusko

   Radera