fredag, oktober 27, 2017

Oscar Properties rapport VD-ord

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Oscar Properties lämnade precis rapport för 9 månader 2017 och siffrorna som varit är inte värst intressanta nu i hetsen kring "bostadsrättskris" och det faktum att bolaget redan vinstvarnat och meddelat en ny guidning för året. Nej, det intressanta nu är att höra mer om bolagets verksamhet, framtidssyn osv. Jag vänder mig då till VD-ordet och förmodligen kommer detta vara det mest läsvärda och intressanta VD-ord i bolagets historia. För en sådan här hets som det är nu kring bostadsrätter det är det inte var och vartannat år.

I VD-ordet meddelar Oscar att bolaget startat försäljningsprocess av ett projekt, Uppfinnaren 1. Detta är helt i linje med vad jag pushat för och något som skall ses som positivt i det korta perspektivet. Att sälja ett projekt innebär en snabb positiv inverkan på kassaflödet istället för en utdragen negativ.

Flera projekt i produktion kommer vara inflyttningsklara under 2018 och Oscar påpekar att detta ger positiva kassaflöden.

Det är uppenbart att Oscar i sitt VD-ord försöker lugna investerare, det är inget dåligt försök men jag tycker det är lite blekt. Det är klart positivt i vart fall att man säljer av projekt så som man redan gjort med Biografen och som man nu aviserar att göra med Uppfinnaren 1.

Länk till Oscar Properties hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Uppfinnaren 1 är inget projekt utan en färdigutvecklad kommersiell fastighet på central Östermalm. Således bör det inte vara några problem att sälja den fastigheten till bra pris. I långa loppet försämrar detta såklart OPs löpande kassaflöde, men det känns som ett klockrent val att stärka upp balansräkningen med likviditet för att kunna driva projekten vidare.

  Räcker inte detta kan de sälja två till rent kommersiella förvaltningsfastigheter (se rapport sid 6 längst ned), projekt under utveckling, mark eller ta in pengar i en nyemission. Till sist kan de förstås även bli uppköpta. Det finns alltså många räddningsplankor för en preffägare, men de ser inte nödvändigtvis lika attraktiva för en stamaktieägare.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
 2. Tror du dom kommer kunna fortsätta betala utdelning på preffen? Jag sitter med ett gäng preffar och är nervös.
  //Jocke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att preferensaktieägarna alltid har förtur så skulle jag inte oro mig för detta. Oron har nog blivit allt för uppblåst enligt mig. Det är givetvis bara min åsikt.
   http://www.kronantillmiljonen.se/

   Radera
 3. Om vi tittar på det som rapporterats mycket intensivt i media sista tiden, och svängarna, så undrar jag vilka och hur många journalister som insiderhandlar? Den journalist som vågade detaljgranska det skulle få guldspade. För vi kan enkelt konstatera att de för en tydlig agenda med jämna mellanrum, det står klart. Och jag tycker det är allvarligt, med tanke på att det skrämmer upp många till dåliga ekonomiska beslut via den stämning de piskar upp. Visst kan oro kring fastigheter vara befogat, men det är inte totalt bäckmörker heller, som media ger sken av. Detsamma gäller vissa poddar.

  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 4. Du som har järnkoll på aktier och speciellt preffar kanske kan förklara för mig varför OP höjer utdelningen på sin preff B från 35 kr till 50 kr? Jag trodde att alla preffar hade en fix och samma utdelning från år till år, men tydligen inte. Se nedan:

  "Stamaktien: 0,0 kr per aktie (1,50). Preferensaktien: 20 kr per aktie (20), att utdelas vid fyra tillfällen om 5 kr (5) vid vardera utdelningstillfälle. Preferensaktien av serie B: 50 kr per aktie (35), att utdelas vid fyra tillfällen om 12,50 kr (8,75) vid vardera utdelningstillfälle."

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Ja den där är lite lurig och jag håller på och gräver efter info varför de valt att höja. Enligt bolagsordningen har de inget eget incitament att höja, de har möjligheten att höja till max 50 kronor och min tolkning är att någon pressat dem att göra höjningen. Inga regler i preffen är byggda på ett sätt att utdelningen skall höjas alltså.

   Oscar har inte skrivit en rad om det i rapporten vad jag kan se, om varför de väljer att höja.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret. Efter att ha funderat lite så tror jag att det är ett försök från styrelsen att få upp kursen över 500 kr så att folk inte begär inlösen. Om alla begär inlösen i mars så får OP punga ut med 204 miljoner av pengar som OP inte har. Jag köpte OP preff B strax innan novemberutdelning för 448 när OP's aktier dök efter vinstvarningen (förresten, det var kanske Tobin Propeties som vinstvarnade, kommer inte ihåg). Redan vid köpet var jag helt inställd på att begära inlösen och min kalkyl var (3*utdelning + 52)/448 = 17,3% i avkastning på 9 månader är helt OK. Det finns säkert många andra som har samma tankar.

   Trevlig Helg

   //Krusse

   Radera