tisdag, oktober 31, 2017

Jag bytte Handelsbanken igen och hämtade nya "gratis" pengar

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Idag har jag än en gång bytt mina Handelsbanken. Den har ett A och B-aktieslag som ger samma ägarrätt till bolaget och på så vis är lika bra vilken som man äger. Över tiden turas de om att kosta lite mer eller mindre. Vissa bolag har aktieslag med väldigt stor skillnad som tex Atlas Copco A och B där det ofta skiljer 10 procent mellan de två och håller denna skillnad.
För Handelsbanken är det ofta inte så stor skillnad. En bidragande orsak till sådana här skillnader är antalet aktier av respektive aktieslag. Det aktieslag som har flest utestående aktier är den aktie som de stora aktörerna handlar i och således också den med allra störst omsättning/likviditet. Den mindre omsatta aktien rör sig lite hackigare kan man säga eftersom handeln inte är lika omfattande. Detta leder till skillnader i pris på de två aktieslagen.

För Handelsbanken är det A-aktien som är mest likvid, flest utestående aktier.

Skillnaden mellan Handelsbanken A och B har inte varit värst stor den senaste tiden utan det har rört sig om en krona skillnad om man följt dem noga. För cirka ett år sedan gjorde jag mitt bästa byte hittills då jag kom ut med 3-4 procent fler aktier. Det var mycket större diff då. Förhoppningsvis kommer sådant tillfälle åter framöver.

Sedan jag bytte sist gång har jag ökat rejält i Handelsbanken och äger dubbelt upp vilket gjorde bytet extra utdraget i väntan på likviditet. Ju fler aktier man har desto trögare är det att få sålt till det önskade priset. I Handelsbanken B är omsättningen knackig och ett orderdjup som lämnar en del att önska. Jag föredrar att sälja rakt in i orderdjupet när jag gör det här bytet för att inte riskera bli ståendes vid sidan om priset rör sig. Det är alltså orderdjupet i Handelsbanken B som många gånger inte bjuder på stora antal utan att man får vänta.

Om man skall köpa Handelsbanken nu så är A-aktien bäst då den är lite billigare än B och således ger lite mer för pengarna.
Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

  1. Omega Healthcare kom med rapport nyligen. Har du nån åsikt om aktien efter rapporten?

    SvaraRadera