Skanskas VD Johan Karlström slutar under 2018


Johan Karlström som jag verkligen gillar har meddelat att han önskar sluta som VD. Han kommer fortsätta i sin nuvarande roll till våren 2018 för att därefter arbeta ett tag till som Senior Rådgivare till januari 2019. Karlström har varit på Skanska länge och i mina ögon har han gjort ett bra jobb. Av aktiekursen att döma tycker marknaden likt mig, på en i övrigt oförändrad börs backade Skanska idag 1 procent. Karlström började på Skanska 1983 och har bland annat varit ansvarig för verksamheten i USA innan han 2008 blev bolagets VD.

Att ansvara för Skanskas USA-enhet har historiskt sagts vara ett sista prov inför ett eventuellt VD-skap och visst blir det spännande att se hur det blir denna gång. Ambitionen är att den nye VDn skall presenteras vid årsskiftet.

Så här säger Skanskas styrelseordförande Hans Biörck om dess avgående VD:

"Johan Karlström har mycket framgångsrikt drivit företagets finansiella och operativa synergier, konsekvent levererat vinst inom byggverksamheten och växt utvecklingsverksamheterna med mycket starka resultat. Idag utgör de en betydande del av företagets värde. Johan är också en utmärkt ledare som varit mycket närvarande i organisationen. Han har väglett stöttat många i deras karriär i Skanska. Med integritet och stadig etisk kompass har han lett företaget mot att alltid vara en positiv kraft i det samhälle där det verkar"

Med drygt 360.000 stycken Skanska b i sin ägo har Karlström efter sin avgång åtminstone kvar ett betydande ägarintresse i bolaget. Han är ingen storägare i bolagets perspektiv men i sitt egna privatekonomiska perspektiv är det av större vikt. Kanske blir det som i Castellum att man på årsstämmor i flera år framöver ser dess tidigare VD:ar delta med en rejäl batch aktier, sittandes nöjt i publiken.

Nu har du en god tid kvar på Skanska men jag passar på här och nu och tackar dig Johan Karlström för god tjänst. En fin karriär och prestation, något att känna dig mäkta stolt över. Tack!

Varför investera i Skanska?

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att höra och kan precis som du tycka att Johan gjort ett kanonarbete!

    Men vad ska han göra nu riktigt? :O

    SvaraRadera
  2. Johan är en av de börsVD:ar som verkligen lägger ner sin själ på att förklara företaget för ägarna vid årsstämmorna. Skanska är ett stabilt företag och säkert har man någon/några tänkbara kandidater inom den egna organisationen som blir upplyft på samma sätt som Johan själv en gång blev.

    SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...