Nordea och källskatt på utdelningen

Jag har snappat upp att flera har funderingar kring Nordeas flytt och mer specifikt har flera undrat kring eventuell källskatt på utdelningen.

Det som styr eventuell källskatt på utdelningen är bolagets skattemässiga hemvist, inte vilket land dess aktie är noterad i. Nordea kommer flytta sin skattemässiga hemvist till Finland och därför kommer 15 procent källskatt att dras på utdelningen. Även om man äger aktien som är noterad på svenska börsen alltså.

Det finns exempel på andra bolag och aktier i just denna sits, tex amerikanska Pfizer som också är noterat på Stockholmsbörsen. Där dras 15 procent utländsk källskatt på utdelningen. Jag har även dubbelcheckat med Avanza som stöder mitt påstående att det kommer bli utländsk källskatt på utdelningen från Nordea efter flytten.

Läs mer: Utländska aktier i ISK eller Kapitalförsäkring.

21 kommentarer:

 1. Intressant, personligen hade jag tänkt att vikta upp Nordea innan i min portfölj. Kanske byter till SEB istället nu då jag helst vill undvika källskatt.

  SvaraRadera
 2. Vet du om det spelar någon roll om du har aktierna i en ISK eller kapitalförsäkring? I media har Joacim Bornold uttalat att de som har aktier i en ISK drabbas av källskatt men det sades inget om KF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Den utländska källskatten är något som dras redan i utlandet och är inget du kan slippa undan. Däremot är det skillnad på hur den skatten sedan hanteras i ett ISK och en KF. Läs mitt inlägg om det för mer info: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko,

   Om du lägger aktierna i en kapitalförsäkring hos just Nordea (Framtidskapital) så betalar banken tillbaka hela källskatten till din kapitalförsäkring normalt sett inom sex veckor, vilket även gäller t.ex. amerikanska aktier. Troligen den bästa lösningen för att äga utländska aktier på marknaden just nu.

   Johan

   Radera
  3. Det går nog inte att äga Nordea i en kapitalförsäkring hos Nordea. Det skulle innebära att Nordea ägde sig själva då aktierna tekniskt sett ägs av Nordeas försäkringsbolag.

   Radera
  4. Bra poäng Jonas, det hade jag missat. För andra utländska aktieinnehav fungerar det dock utmärkt. Som jämförelse fick man hos Avanza vänta 2-3 år på att få tillbaka källskatten, vilket är dåligt för ränta-på-ränta effekten.

   Johan

   Radera
  5. Jag har kollat med Nordea. Det går bra att äga deras egna aktier via deras kf.

   Radera
  6. Jag har också kollat med just Nordea, och dom sa blankt nej. Det gick inte äga Nordea aktier i Nordea kapitalförsäkring. Likadant för andra...

   Radera
  7. Jag har också kollat med just Nordea. Det går inte att äga Nordea aktier i ett Nordea Kapitalsparkonto...

   Radera
 3. Tack för ditt svar. Ska läsa på! :-)

  SvaraRadera
 4. När blir nordea registrerat i Finland. Källskatten kan man väl få tbx?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är avdragsgill. I en KF får du tillbaka skatten automatiskt.

   Radera
 5. ABB har ju lyckats komma runt problemet. Där får man ju välja ifall man vill ha sin utdelning ifrån Sverige eller inte. Nordea borde kunna ordna ett liknande upplägg? Om intresset finns alltså. Nordea saknar ju svensk storägare som skulle kunna trycka på på det sätt som jag antar att Wallenberg gjorde i ABB.

  SvaraRadera
 6. Förtydligande angående min kommentar om ABB ovan: På sidan 52 i svenska årsredovisningen för 2016 kan man läsa följande stycke

  "För aktieägare som har hemvist i Sverige har ABB
  inrättat ett särskilt utdelningsförfarande (för upp
  till 600 004 716 aktier). Om dessa aktieägare registrerar
  sig hos Euroclear kan de välja att erhålla
  utdelningen i svenska kronor från ABB Norden Holding
  AB (motsvarande utdelningsbeloppet som utbetalas
  i CHF) utan avdrag för schweizisk källskatt.
  Mer information om det särskilda utdelningsförfarandet
  finns i ABB Ltd:s bolagsordning."

  Man slipper alltså inte bara källskatten utan man får dessutom utdelningen i svenska kronor så man slipper växla. Om man nu tror att ABB erhåller bättre växlingskurs än man själv gör.

  If there's a will there's a way.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Denna möjlighet har ABB just på grund av deras bolagsäte i Schweiz. Om Nordea skulle flytta dit kanske de skulle kunna hitta liknande lösning men i Finland finns den ej.
   Anledningen är Schweiz skatteregler för utdelning där man kan undgå skatt helt beroende på några faktorer. I Finland är det 15% källskatt som gäller.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Då Nordea är en av de fem storbankerna som har oligopol på clearingen mellan riksbankskontona och är för stor för att falla (läs - för stor för att betala sina skulder till kontokunderna vid t.ex en bankrusning) kommer Riksbanken rädda Nordea i vilket fall. Jag beskriver enkelt med bilder och animationer vad som händer om kontoinnehav flyttas från Nordea till en annan storbank och hur Riksbanken kommer rädda Nordeas pyramidspel här:

  Går det att straffa Nordeas pyramidspel genom att flytta ditt konto till en annan banks pyramidspel?

  SvaraRadera
 8. Om jag förstått informationen rätt så kommer inte detta att påverka utdelningen nästa vår, utan tidigast 2019. Det är i så fall alltså gott om tid att parera för detta, om man ser detta som ett problem.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias. Är du säker på detta? Ligger bra med plus i Nordea så om källskatten dras redan nästa år så gör jag mig av med alla aktierna nu snarast. Annars får de ligga kvar till efter 2018 års utdelning. Försökt hitta info om detta. Har du också tolkat det så Petrusko?

   Radera
 9. Hej Petrusko, har du någon aning vad som hänt med Disney? Ner 5% igår.

  SvaraRadera
 10. Detta torde inte påverka utdelningen från innehav i Sampo va? Där har vi redan en källskatt från Finland.

  Eller har jag fel?, blir det kanske bättre iom att Sampo slipper en källskatt från Sverige på sitt Nordea innehav?

  SvaraRadera
 11. Jag har ägt nordea noterad i helsingfors länge. Är ålänning med finsk depå i finska nordnet. Jag har aldrig betalat svensk källskatt fastän nordea haft hemvist i sverige (ägt aktien noterad i euro på helsingforsbörsen). Tror nordea fixar detta utan källskatt för er som äger aktien noterad på sthlm:s börsen.

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...