Länsförsäkringar Global Indexnära

Inlägget innehåller affiliatelänkar

Obs! Läs uppdateringarna längst ned. Det finns en ful klausul som ger Länsförsäkringar rätt att ta 2 procent av dina pengar. Turligt nog har Swedbank en likadan fond men utan den fula ta pengar-klausulen. Länk till Swedbanks fond längre ned.

Länsförsäkringar Global Indexnära är som namnet antyder en globalfond och det är en vanlig fond, ingen börshandlad fond alltså. En fördel med det är att man inte betalar courtage när man köper vanliga fonder medan en nackdel är att det tar någon dag att köpa och sälja dem. Likt alla vanliga fonder betalar denna ingen utdelning utan den återinvesteras inom fonden.

Som sig bör väger USA jättetungt och det är för att marknadsvärdet på amerikanska börsen är enormt. Den här globalfonden kan gott ersätta en USA-fond, den innehåller ju mycket USA men också lite extra riskspridning.

Avgiften är 0,2 procent.
Fondförmögenheten är cirka 10 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Det är en hyggligt populär fond hos Avanza där den har 39.358 st ägare.
Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter. Många fonder dröjer längre än så vilket gör denna förhållandevis "snabb" och det gillar jag.

Det finns många liknande fonder men många av dem har något högre avgift och eller långsammare handel. Det kan tex ta 3 dagar att köpa/sälja en annan fond.

Jag gillar den här fonden, det är en bra exponering mot USA och den ger god riskspridning eftersom det är en globalfond med innehav i olika valutor och från olika länder.
*Uppdatering 2018-01-01: Jag gillar inte denna fond från Länsförsäkringar då de har den där klausulen att de kan ta 2 procent av dina pengar när de så känner för det. Ingen ide att utsätta sig för den risken när man lika gärna kan äga Swedbank Robur Access Global som är en likadan fond men utan en ful klausul om att ta dina pengar.

Länk till Länsförsäkringar Global Indexnära hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

*Uppdatering 2018-01-01. Nu har jag tröttnat på Länsförsäkringar och krångel med den fula klausulen. Jag sätter sälj på Länsförsäkringar Global Indexnära.

*Uppdatering 2017Varning för Länsförsäkringar Global Indexnära. Läs mitt inlägg i denna länk! Länsförsäkringar hade en klausul om en avgift de kunde ta ut men efter påtryckning har de nu uppdaterat fondfaktabladet och bekräftat att de inte kan komma ta ut avgiften (som var på 2%). Jag har ändå kvar länken till mitt inlägg om det där man kan läsa om det och alla uppdateringar jag gjort. Jag behåller Länsförsäkringar Global Indexnära som är en jättebra fond.

13 kommentarer:

 1. LF Global rekommenderas oftast när d kmr till globala indexfonder. Själv gillar jag SSPs globala fond. 0,10% dyrare men gillar deras hållbarhetstänk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SPP* menade jag.

   Radera
  2. Tjena,
   Det kan jag förstå, SPP och dess hållbarhetstänk är bra. Jag gillar dem också.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag har faktiskt den som grundplåt i min KF för utländska aktier. Känns stabilt.
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Nice, det verkar rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Nja det kostar och köpa o sälja även fast man inte betalar courtage.
  Insättning och uttag avgift är på 2%.
  Rätt så dyrt tycker jag.
  Alltså måste fonden gå upp 4.2% innan man är plus minus noll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man slipper avgifterna för köp och sälja om man lägger ordern via Avanza eller Nordnet.

   Radera
  2. Detta stämmer inte, LF har varken köp- eller säljavgifter på sina fonder.

   Radera
  3. Som jag har förstått det är den något LF har möjlighet att göra. Inte ngt dem i regel gör.

   http://www.smaspararguiden.se/jour/ingen-kop-och-saljavgift-i-praktiken-i-var-favvofond/

   Radera
  4. Tjena Wild West,
   Som redan påpekats av andra så stämmer inte den avgiften du nämner. Inte om man köper hos Avanza i vart fall.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ok missförstånd från min sida då 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att du nämnde avgiften. Jag har spanat mer nu och du var rätt ute. Avgiften tas ej ut nu men det är en möjlighet Länsförsäkringar har. Då väljer jag Swedbanks Globalfond istället.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko!
  Investerar du fortfarande i Länsförsäkringar global indexnära eller har du gått över till Swedbanks globalfond istället?
  Jag velar mellan dem två men kan inte se någon större skillnad egentligen, du som är en guru kanske kan förklara för mig.

  Mvh Johan :)

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...