fredag, juli 07, 2017

EPR Properties - Nytt innehav, månadsutdelare

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Jag har spanat på det här bolaget några år och nu gjorde jag slag i sak. EPR Properties äger i huvudsak "nöjesfastigheter" och skolor. För att förklara vad nöjesfastigheter kan vi genast hoppa in på en risk med det här bolaget och det är att de har en hyresgäst som står för en riktigt stor del av intäkterna och det är Biokedjan AMC som utgör cirka 18 procent av hyresintäkterna. Det är i tyngsta laget och en risk man helst undviker. Jag lever lite farligt och satsar på att det går vägen. Ja, så kom vi in på att nöjesfastigheter är Bio men också skidanläggningar, bowling mm.

EPR har lång erfarenhet av att äga den här typen av specialfastigheter vilket är en stor fördel eftersom de är betydligt svårare att räkna på än tex hyreslägenheter. Skolfastigheter som de också äger är relativt låg risk med mycket god förväntad efterfrågan en lång tid framöver. Långa avtal och pålitligt kassaflöde.

Jag nämnde en stor hyresgäst som en riskfaktor och en annan intressant sak med just fastighetsbolag är kapitalstrukturen. I bilden här ser ni att EPR finansierat sig till stor del med eget kapital (66 procent).

Bolaget noterades 1997 och en fun fact kring det är att det är samma år som Castellum noterades. Till skillnad från Castellum så har EPR sänkt utdelningen en gång och det var i finanskrisen då den sänktes från $3,36 till $2,6 och har höjts stadigt sedan dess.
I bilden här ser man hur utdelningen utvecklats de senaste åren.

Utdelningen betalas månadsvis och summerar till $4,08 i årstakt vilket på kursen $71,43 ger en direktavkastning om cirka 5,7 procent. Fin utdelningstillväxt och hög direktavkastning, en kombo jag gillar.

Det är en annorlunda nisch det här med nöjesfastigheter men jag gillar den, det är något annorlunda och jag tror på den. Det handlar om upplevelser, att åka skidor, gå på bio, bowla och det är saker som millennials mfl väntas prioritera. Blir det tuffare tider framöver sparar man hellre in på teknik och prylar än biobesök och bowling. Under den tiden Ratos ägde SF-bio fick jag info om bio den vägen och det bekräftar den här bilden att det är stadig och bra business.

Länk till EPR hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

8 kommentarer:

 1. Månadsutdelare med bra direktavkastning.
  Blir säkert en god investering.

  Har själv börjat gå in i Senior Housing Properties. Något du kikat på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja får hoppas det blir en bra investering på sikt. SNH undviker jag. De köper in ledning av bolaget externt och det bolaget är ena riktiga parasiter som gör dålig business för ägarna och berikar sitt eget bolag. Alla bolag de är inblandade i presterar sämre än de borde göra. De berikar sig på din bekostnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för tipset. Jag har börjat titta på detta bolag, och jag gillar det jag ser. Jag tror de platsar i min utdelningsportfölj famöver. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Tack för tipset. Jag har tänkt öka min andel månadsutdelare och det här ser ut att passa utmärkt. Jag fick in en mindre startpost på 71,44.

  SvaraRadera
 4. Jag har köpt ett par EPR. Det tråkiga är andelen AMC biografer. Jag avvaktar och ser hur trenden går. Om de månne kan vända det.
  http://www.eprkc.com/portfolio/property-map/
  /P

  SvaraRadera
 5. Hej Hetrusko

  Jag har på senaste tiden spanat in denna aktie. Tror du det är läge att investera eller vänta tills denna aktie visar stöd? Den har just i skrivande stund en diretkavkastning på dryga 6,5%.

  Med vänlig hälsning/ J

  SvaraRadera
 6. Den ser intressant ut till utdelningsportföljen. Ser på deras hemsida varje månadsutdelning men Yahoo Finance har lyckats röra till det och listar det som kvartalsutdelning i Dividend History. Yielden och dividend i Summary för aktien har de ändå rätt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Herr Flint,
   Ja det där med månadsutdelning ställer till det för många sajter och tjänster.

   Mvh petrusko

   Radera