Mina senaste aktieköp

Idag var det löning för mig. Jag lever ju delvis på mina utdelningar men i min budget har jag med att köpa mer aktier varje månad. Idag kom så utdelningen från Xact OMXSB Utd som jag väntat på för att göra mina sista köp den här månaden.

Bolagen jag köpt aktier i idag skulle man kunna klassa som defensiva placeringar och det passar ju väl med min försäljning och riskminskning jag skrev om igår. Länk till mitt inlägg om försäljning och minskad risk.

Jag har köpt fler aktier i läkemedelsbolaget Pfizer och dagligvaruhandlaren Axfood. Mat och medicin alltså, något vi behöver i alla tider och som dessutom är hyggligt konjunkturokänsligt. Jag läste för övrigt en artikel idag om en gubbe i USA som gått bort och donerat flera miljoner dollars till välgörenhet. Han hade investerat $1000 i Walgreens för många år sedan och de var nu värda över 2 miljoner dollar. Lite likt Lennart Aktiestinsen och likt honom blev den här gubben också bra gammal, 98 år gammal dog amerikanen. Det väcker ju en annan aspekt kring det här med att vi blir allt äldre, våra sparpengar måste räcka längre. Det är stor skillnad på att vara pensionär i 10 eller 30 år. Själv planerar jag att mina investeringar skall prestera såpass god utdelningstillväxt att jag inte behöver ta av mina tillgångar. Något för dig att tänka på, räcker ditt spar till ett liv som pensionär i 30 år?


Läs mer: Vill du läsa mer av det jag skriver kan jag tipsa om att jag skriver artiklar på Tradingportalen. Länk till mitt inlägg från idag på Tradingportalen.

17 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Tack återigen för alla dina inlägg. Intressant poäng du lyfter fram kring ens framtida sparpengar. Tror också att automatiseringen i näringslivet kan komma att ta fler jobb, vilket också ställer frågan hur inkomst bäst kommer att genereras när färre jobb finns?

  En fråga också - Jag har själv varit sugen på att gå in tyngre i Pfizer. Ser dock att de är noterade i både USA & Sverige. Vilken av dem har du investerat i, och varför?

  Allt gott!
  S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena S,
   Jag äger Pfizer via den svenska noteringen. Fördelen med det är att man då slipper valutaväxlingsavgift som mäklaren tar ut på köp/sälj och utdelningar i annan valuta än SEK.

   Japp automatisering och eventuell medborgarlön i framtiden är en svår fundering. För stunden känns det som att det inte tas på tillräckligt stort allvar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. På sikt lär väl många få medborgarlön som dom testar i Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Jag tror också att medgborgarlön eller liknande är ofrånkomligt i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Om man tänker att jag jobbar till 65 (kommer jobba till max 50 egentligen) som systemet vill och med samma spar vi har nu (30% av lön) och med en avkastning på 5%, så har vi 26.000.000 den dag jag fyller 65. Så tror det ska vara lugnt.

  Räknar man istället på 50 år och att jag hittills snittat 20+% / år, och istället räknar på 10% så har vi 14.000.000 + obelånat hus (värt 5mil) + det staten tkr man ska få i allmän + tjänste.
  Återigen är det nog ganska lugnt.

  Tror det är viktigare att dem som inte redan läser bloggar/böcker/nyheter etc inser vikten av sparandet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Joakim,
   Jag är med dig, den största vinsten vore om folk som aldrig läser börsbloggar/tidningar och liknande plötsligt halkar in och finner intresse.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hann också med att få utdelning från Xact utan att jag ens visste att jag köpt innan x-dagen :) Trevlig överraskning och det blev att fylla på idag.

  SvaraRadera
 5. Klokt inlägg. Men frågan är ifall de som verkligen skulle behöva fundera över just detta verkligen gör det? Speciellt som svensk är nog det vanligaste att förlita sig på pappa staten, tyvärr.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Investeraren,
   Tack för din kommentar. Ja, tyvärr är det nog många som känner en (falsk) trygghet i att pappa staten tar hand om dem. De får det inte roligt tror jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Petrusko, tack för en bra blogg. Du som gillar defensiva aktier och index investering, har du kikat något på ETF'erna med ticker VIG samt VIGI?

  /V

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Värde investering,
   Jag har tittat på de ETF:erna vid några tillfällen och tycker de har en intressant inriktning och att de verkar vettiga. Minns inte avgiften på dem nu men kan inte minnas annat än att jag inte tyckte den var besvärande.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Nu stör jag här igen. Skulle vilja ha era samt Petruskos åsikt gällande följande ETF.
  Euro Stoxx® Select Dividend 30

  Text från deras sida:
  Bolagen som utgör Indexet måste ge utdelningar och storleken på utdelningarna per aktie får inte ha minskat under de senaste fem åren. Bolagens utdelningar får inte överskrida 60 % av deras vinster.

  Känns som en vettig ETF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte tittat på denna ETF. ANtar att den har en europeisk utgivare? vart handlas den?

   Europa är jag inte värst positiv eller intresserad av. För den som är intresserad låter det som den här fonden du nämner kan vara värd titta på givet att avgiften inte är för hög. Amerikanska SCHD från Schwab har liknande regler/inriktning fast för amerikanska bolag och där är avgiften 0,07%. Väldigt lågt och svårslaget förmodligen men grusligt mycket högre avgift kan man ju ifrågasätta.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Deutsche Bank.
   Handlas på Stockholmsbörsen (extremt tunn handel)
   0,3% avgift

   Så det är lite hög avgift men kan vara ett alternativ till en europeisk indexfond.. Gillar ju placeringsreglerna. Men har varit orolig varför ingen nämner denna då xact högutdelare nämnts i massor av bloggar och höjts till skyarna.. Funderar om man missat något. Kan det vara folk som är oroliga att emittenten ska konkursa?

   Jag kör ju egentligen mest aktier men har kommit fram till att jag vill ha ca 5% av portföljen i ETFer har bla denna samt xact högutdelande.

   Själv har jag svårt för USA där man både har höga värderingar, stark dollar samt för mig som vill månadsspara så blir courtaget för högt då jag inte kan lägga 400$ för att minimera courtaget. Däremot månadssparar jag i en billig indexfond USA.. Vi får se om jag satsar hårdare på ett amerikanskt månadssparande om dollarn droppar en 10% alternativt marknaderna kraschar.

   Radera
  3. Jag funderade också på samma ETF men den varianten som handlas på Tyska börsen då jag vill ha exponering direkt mot euro, men det slutade med att jag köpte dbx Euro stoxx 50 då utdelningen nästan är densamma samt att totalavkastningen varit lite bättre historiskt. Även avgiften på 0,09% hjälpte mig att välja denna.

   / Viktor

   Radera
 8. Avanza har lite underlig prissättning för köp av börshandlade fonder. Har man courtageklass "mini" betalar man minicourtage på 1kr, men om man är PB-kund så betalar man 59kr.

  SvaraRadera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...