Om jag hade 20 miljoner kronor

Då skulle jag göra en sak annorlunda. Jag lever ju på mina utdelningar som det är i dagsläget men jag har en tight budget. I klarspråk betyder det att mitt kapital är i minsta laget.

Jag skulle gärna ha en mycket stor viktning i Latour, Investor och några ytterligare liknande innehav och det det som hindrar mig är att direktavkastningen är så låg. 2 procent får man i Latour och det är ju inte fett..
Nu är det ju inte enkom av ondo jag äger allt annat utöver de jag nämner här. Jag äger ju en hel del fina bolag i övrigt också, tex Johnson & Johnson. Preferensaktier däremot det hade jag nog inte ägt alls om jag hade 20 miljoner, jag hade inte behövt varken stabiliteten eller den höga direktavkastningen. Jag hade ju klarat mig med så lågt som 2 procent och skulle Latour oväntat sänka så skulle jag ända klara mig. Då har man ju i värsta fall de där 20 miljonerna att ta av om det behövs. Om något innehav sänker för mig nu blir det jobbigt och jag vill verkligen inte ta av kapitalet, det behöver ju växa och bli större.

Om jag hade 20 miljoner skulle jag köpa massvis Latour och liknande för det är en riskspridning i sig och de har presterat bra historiskt. Latour och Investor är dessutom mycket fina och pålitliga utdelningsaktier.

Poängen med inlägget är inte att drömma om 20 miljoner utan snarare att lyfta fram förträffligheten i Investor och Latour. Två riktigt fina långsiktiga placeringar. De äger i sin tur både noterade och onoterade bolag och de har presterat mycket bra på lång sikt. Just de här två bolagen är grundpelare i mina barns spar och jag äger dem i min egen portfölj. Jag köper stadigt mer men tar det lite varsamt eftersom jag även behöver köpa annat som har högre direktavkastning.

Det här inlägget har jag tidsstyrt för publicering kl 17:30. Egentligen står jag nog vid grillen när det här publiceras. Kött, klyftpotatis och bea.. Om nom nom... Det är sol och helt fantastiskt gott väder, jag önskar dig en härlig lördag.

33 kommentarer:

  1. Japp!

    Det skall vara gött att leva annars kan det kvitta.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena LArs,
      Tack för din kommentar. Visst är det så som du säger.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Intressant. Jag äger också Investor, men inte Latour.

    Hur skulle du göra om du (i din nuvarande situation) plötsligt fick en miljon kronor? (Själv skulle jag köpa aktier med jämna mellanrum utspritt på 1,5 - 2 år.)

    Jag hoppas grillningen är/blev lyckad.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Egon,
      Jag brukar säga att större kapital kan man med fördel investera över en längre period men sett till mig själv och min egen situation så hade jag nog knökat in det i aktier på ganska kort tid. Jag räds inte en nedgång och jag försöker inte pricka in en botten vid mina köp. En botten kan komma nu eller om 10 år. Att vänta på en sådan kan betyda att man går miste om väldigt mycket avkastning. Jag investerar hellre i bra bolag och låter tiden göra jobbet.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Räcker i princip att bara äga Investor, Industrivärden, Lundbergs, Latour, Ratos, Melker Schörling och Kinnevik och ett par fastighetsbolag som Hufvudstaden och Castellum så är man hemma. Peter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Peter,
      Yes, de där kommer man långt med.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kul att du nämner just latour och Investor då jag själv ser dom som kärninnehav(väger ca 19% vardere i portföljen numera) men något jag funderat länge och väl på är om vad som skulle hända med latour den dagen Gustaf går i graven eller bara drar sig tillbaka helt. Vad har du för tankar omkring det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Hemlig,
      Vi kan nog vara lugna kring Greve Douglas bortgång, hans barn styr skutan nu mera.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Eftersom alla verkar så överens om dessa bolags förträfflighet ska jag vara lite motvallskärring: Aktier är alltid riskfyllda, både marknads- och bolagsrisk. Om du Petrusko hade skrivit det här för 10 år sedan och skulle placera ett stort kapital i två "trygga" bolag så är det väl inte omöjligt att det hade varit de då "oslagbara" Ratos och Midway. Vi som varit med sedan dess vet ju hur det gick....

      Radera
    3. Hej Kjell,
      Tack för din kommentar, jättebra input. Det ligger något i det du säger. Investor och Latour är förvisso inte lika långt ut på riskskalan som Ratos och Midway men visst kan det hända dem också att de slumpar in i en period av medioker avkastning.

      Därför är det bra att sprida riskerna även över den här typen av investering.

      Några jag tycker är i hyggligt samma fack som man kan använda för sprida risk:

      Xact OMXSB Utd
      Xact Högutdelande
      Avanza Zero
      Investor
      Kinnevik
      Industrivärden
      Latour

      En placering i index såsom Avanza Zero är en helgardering mot underprestation och något man med fördel kan vikta högre än investmentbolagen. Potentialen minskar men så även risken.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Varför så bråttom med att gå i pension, några år till så hade du ju garanterat kunnat få betydligt bättre marginaler. 4-5 % i utdelning på ett helt årssparande samt några ytterligare åråterinvesteringar gör ju hyggligt stor skillnad på den årliga utdelning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Om detta har jag bloggat.
      http://petrusko.blogspot.se/2016/09/jag-har-sagt-upp-mig.html

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Jag äger både Investor och Latour, men i olika portföljer.
    Investor platsar i stora portföljen,som innebär ca 4% direktavkastning vid köp. Latour i min lilla.
    Blir väl splitt snart på Latour, och kanske även för Investor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Yes, Split är beslutad i LAtour och sker nu i juni. Fyra st nya för 1 gammal. Investor har ingen splitt i pipen men kan nog bli aktuellt framöver.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Finns en risk med och leva på enbart utdelningar.
    Under krisen 2008/2009 ställde ju många bolag in sin utdelning eller sänkte den kraftigt.
    Hur har du tänkt finasiera ditt levende om detta inträffar igen?
    Sälja av aktier vid en sån situation är ju inte och tänka på.

    Men men vi får ju hoppas aTT det inte inträffar igen 😀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja visst får vi hoppas att det inte inträffar igen i närtid en sådan där kraftig kris. Lite nedgång på börsen tar jag gärna men finanskrisen var verkligen tuffa tider för hela världen. Jag äger i huvudsak bolag som stod starka i Finanskrisen och övriga kriser också för den delen. De flesta av mina innehav höjde utdelningen även då. Mina preffar betalar utdelning in i döden så om en kris kommer får jag fortsatt utdelning från dem så länge bolaget inte kursar. Där äger jag ju Alm och Oscar som jag inte vill äga in i en djup kris. De är inte de stadigaste byggena i tuffare tider men just nu är jag lugn med att äga dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Vid en ev. ny kris, vilka preffar tror du mest på då? Om någon.

      /Nillson

      Radera
    3. Hej Nilsson,
      Jag tror mest på Akelius vid en ev kris. De har pålitligt kassaflöde från sina hyreslägenheter på bra orter i vida världen. De har en låg belåningsgrad och är inte i bankernas klor.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Sitter ungefär där du önskar att vara, jag resonerar på exakt samma sätt. Har helt valt bort preferensaktier. Har ca 25% av portföljen i Industrivärden, Latour och Investor(tyngst). Ca 20% bank(inkl IJ). Ca 10% fastighet. Sen endel annat där Axfood, Skanska och Swedish Match är tunga. Tankar?

    Hur känner du för Swedish Match förresten? Har tänkte öka där, bra direktavkastnig samt utdelningstillväxt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte så förtjust i Swedish Matchs verksamhet. Svårt att titta långt in i framtiden och se att man fortfarande säljer snus och cigarrer och att det ökar. Kanske det gör kanske inte... Det är ingen fantastisk verksamhet IMO. Politisk risk i den också. Jag är även osäker på ledningens kompetens. De är säkert duktiga men är de fantastiska? De har ett grymt bra distributionsnät som de inte utnyttjar till fullo. De borde trycka ut mer produkter till alla de försäljningsställen deras snus finns. Ökar vinsten nu samt det är ett extra ben att stå på in case of politisk händelse eller kraftig minskning av snusförsäljning av annan orsak.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Lite sugen på att ta in Latour i portföljen men känns lite konstigt då den är dyrare än substansvärdet? Kanske inte spelar så stor roll på lång sikt iofs...

    Mvh
    Mattias

    SvaraRadera
  10. Hej!

    Realty Income eller Vanguard VNQ? Om du skulle köpa idag vilken skulle du välja och varför?

    Mvh Viktor

    SvaraRadera
  11. Spännande blogginlägg för min del, då min portfölj är uppe och snuddar vid just detta belopp. Jag lever inte på mina utdelningar, så viss skillnad finns såklart i utgångspunkten - men din resonering väckte ändå några tankar hos mig...

    Idagsläget bygger jag min defensiva och kanske något överdiversifierade portfölj enligt:

    10% pref - 4 st olika, får upp DA något 4 st "säkra" preffar (Balder, Akelius, SAS etc)
    5% index - 2 st olika, oklart varför jag har dessa när jag ändå diversifierar och kör defensivt
    10% likvida - fördelat hyfsat jämnt i sparkonto, räntefonder och obl.fond
    25% utländska aktier - 11 st, stora amerikanska och nordiska blue-chips för det mesta
    50% svenska aktier - 14 st, 12 st är largecap och många är även dina favoriter Petrusko.

    Har du tid och lust får du gärna ge dina 5 cents på min portfölj och vad du skulle gjort annorlunda.

    Ha det gott,
    mvh Johan

    SvaraRadera
  12. Tänker likadant men sätter motsvarande gräns redan vid 3 miljoner.

    Skulle också fasa ut alla preffar och enfastighetsaktier så snart jag når dit till förmån för stabilare tråkaktier som J&J. Skulle nog öka i växande aktier med lägre utdelning som Kopparbergs och Fenix.

    När man väl har såpass stora utdelningar att de täcker alla ens omkostnader är det viktiga egentligen bara att man slår inflationen och inte förlorar värde. Absolut utdelning är inte lika viktigt utan mer att det är stabila företag. På vägen dit vill jag dock ha en högre portföljutdelning för att snabbare nå tre miljoner.

    SvaraRadera
  13. Om jag hade 20 miljoner kronor skulle jag spridit ut pengarna på högräntekonton med insättningsgaranti (900 tkr per konto) och sedan tagit ut 20000 kronor i månaden. Jag hade sovit gott och pengarna hade räckt i drygt 80 år, insättningsräntan ej inräknad. :-)

    SvaraRadera
  14. Tjeena Petrusko! Tänkte höra hur det funkar med rätter fick det nu på Betsson?

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Marcus,
      Nu har jag inte koll på just Betsson rätter men generellt ger de dig rätten att teckna aktier. ANtalet rätter som behövs per aktie och priset per aktie är olika i varje bolag och enskilt fall så du behöver spana detta hos Betsson. Teckningsrätter brukar handlas över börsen under teckningstiden och man kan välja att sälja dem istället för att teckna sig för mer aktier. Då skall du få betalt ungefär vad diffen är på teckningskursen och nuvarande kurs. Det finns alltså ingen gratislunch att hämta om man tecknar sig för aktierna utan man kan likaväl sälja om man inte vill skjuta in mer kapital.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Marcus, menar du menar IL-aktier (inlösenaktier)? Du har fått dessa "istället" för utdelning. Företaget kommer framöver köpa tillbaka dessa och du får ut pengar.
      mvh Mattias

      Radera
  15. ska man tolka detta också att om man är inte beronde av utdelningar, kan man helst investera i later etc och strunta (eller investera liten del) i preffer?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Rishi,
      Japp, om man inte tvunget vill ha den höga utdelningen just nu undviker man med fördel preferensaktier. Vanliga stamaktier eller indexfonder lär ge bättre totalavkastning på lång sikt. Skippa preffar och istället kolla på Investor och Latour är en god ide för ett långsiktigt spar.

      Mvh petrusko

      Radera
  16. Intressant att du gör detta inlägg då detta är aktuellt i mitt fall just nu. Har bestämt mig för stora bolag i en portfölj som rebalanseras en gång om året. Känner mig rätt trygg i bolagen som jag placerar i men mindre trygg i tajmingen. Hur tänker ni andra om tidsperiod för placering? Placera allt under 24 mån? Snabbare eller långsammare? Vad göra med icke placerade pengar under tiden? Spiltan ränta? Fasträntekonton? Globalfonder?

    SvaraRadera
  17. Gillar ju aktier, men försöker ändå laga efter läge. Just nu klart övervägande aktier(räknar även aktie/indexfonder dit), men även en del annat. Detta får omallokeras vid lämpliga tillfällen. För egen del behöver jag lite av en krockkudde, och har enkelt sätt ett avkastningsmål på 7-8% inkluderat utdelningar(som är av stor vikt för mig), till en volatilitet på samma. Struntar fullständigt i index. Anser att mitt egna mål gäller, inte andras. Då målet uppnås, blir avkastningen ju ca 100K/månad efter skatter. Blir säkert något år eller några med lägre eller ingen avkastning förutom utdelningar. Men långsiktigt bör det hålla tänker jag.
    /Dan

    SvaraRadera

Utdelning iShares WINC World Equity High Income ETF - Januari 2025

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Nu är det dags för utdelning igen i den börshandlade fonden WINC - iShares World Equit...