Högkullen uppköp vad händer med preffen

Fastighetsbolaget Högkullen skulle noteras och börja handlas i dagarna men erbjudandet drogs in i sista sekund. Anledningen är att det istället blir uppköpt av ett annat bolag.
I samband med detta uttalar sig det förvärvande bolaget att man även skall komma med ett erbjudande till preferensaktieägarna och teckningsoptionsinnehavare.

Preferensaktien som handlas på First North noterades där under sommaren 2015. Det finns tydliga villkor gällande inlösen för preferensaktien men märk väl att jag använder ordet inlösen för det är just vad villkoren gäller. Om bolaget skulle vilja lösa in preferensaktierna är de förpliktade att göra det enligt de uppsatta villkoren. Högkullen preferens har en trappa med en sjunkande inlösenkurs varav nu till tidig sommar 2017 är det 38,4 kronor som gäller. Därefter är den 35,2 kronor till ungefär ett år senare då den slutligen blir 33,6 kronor som lägst.

Den som förvärvar Högkullen har inga förpliktelser att lägga ett bud som baseras på en inlösenkurs. Däremot har börsen regler man behöver förhålla sig till. Sedan jag pluggade in reglerna har dessa ändrats och när jag dubbelkollar nu tolkar jag det som att om det förvärvande bolaget inte har köpt några Högkullen preferens de närmsta 6 månaderna så har de inga krav på sig att lämna ett visst bud, de kan buda vad de önskar. Har de köpt preffen de senaste 6 månaderna måste de buda minst det belopp de handlat för som högst under denna period.
Det är mycket text och snåriga regler kring det här så disclaimer på att det kan vara nytt som gäller.

Kontentan är i vart fall att inlösenkursen är inget att förlita sig till eller känna någon sorts trygghet i vid ett uppköp.

Samtidigt är inlösenkurser noga genomtänkta och ett förvärvande bolag vill i de flesta fall göra en seriös och snygg affär. Man behöver ju även få acceptans för budet om man verkligen vill köpa upp alla aktierna. Vilket betyder att budet behöver vara tillräckligt bra för att gemene man skall tacka ja.
I modern tid har vi inte haft en sådan här affär i Sverige ännu. Preffar fanns inte över huvud taget under en lång period på svenska börsen medan det under de senaste 10 åren tillkommit en uppsjö av dem.

Jag följer med spänning uppköpet av Högkullen och framförallt ett eventuellt bud på Högkullen preferens. Länk till Högkullen preferens hos Avanza (Adlink).

Disclaimer: Jag äger inte Högkullen preferens.

Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

4 kommentarer:

  1. Vad gäller för att kunna tvångsinlösa preffar? Att bolaget skall äga minst 90% av alla preffar? Eller är det så att man skall ha förvärvat minst 90% av alla utestående aktier, oberoende av sort och sedan tvångsinlösa resterande 10% av alla aktier? Om preffarna utgör mindre än 10% av alla aktier kan man då tvångsinlösa dessa till vilken kurs som helst?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  2. Jag äger Högkullen preferens men jag förstår inte hur och om detta uppköp påverkar mig? Gäller inte samma inlösenkurs då? Kan dom lösa in till en lägre kurs och bestämmer dom priset själv? Borde man sälja av allt?

    SvaraRadera
  3. I första skedet är det bara stamaktien det gäller.
    Senare kommer ett bud även på TO och preffar.

    Med vänlig hälsning Jojje

    SvaraRadera
  4. Som prefägare i Högkullen följer jag också utvecklingen med spänning. Tycker det vore snyggt av bolaget att lägga ett erbjudande i nivå med inlösenvillkoren. I skrivande stund skulle det innebära en uppsida på ca 15 %... men det är kanske för mycket att hoppas på. Vad tror ni?

    SvaraRadera

NP3 gör riktad emission av preferensaktier

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Jag föredrar när fastighetsbolag jag äger preffar i finansierar sig via nya stamaktier...