Oops, I did it again. Axfood

Lite töntig rubrik, jag vet  men jag har skrivit om Axfood så ofta nu att jag kände för att mixa upp det lite =)
Idag ökade jag i Axfood på 150,5 kronor  vilket är ungefär som mitt GAV. Jag har köpt många gånger de senaste månaderna men när aktien var nere i 147 kronor tog jag i ordentligt. Jag börjar närma mig 2 procent viktning i portföljen och det är gränsen jag ofta siktar på för att anse att innehavet skall ha någon sorts betydelse.
Inget är ristat i sten men jag funderar på att vikta Axfood betydligt tyngre än så. Det är en fin verksamhet med pålitligt kassaflöde som jag förväntar mig skall fortsätta öka sakta men säkert. Matinflation, fler butiker mm driver på en stadigt ökad omsättning.
Jag fortsätter köpa Axfood framöver och dess vikt i portföljen när jag väl känner mig "nöjd", det får framtiden utvisa.

I våras var utdelningen 5 kronor plus 4 kronor extrautdelning. För nästa vår har SME direkt en prognos om 5,54 kronor. Det är ju ett snitt från flera banker/analytiker och bottnar sig i att vissa tror på 5,4 kronor o några på 5,8 kr kanske, ni förstår grejen.
Jag tror inte att utdelningen blir under 5,5 kronor och om den landar på 5,75 kronor blir jag inte förvånad.
Länk till Axfood hos Avanza.


Annons:
Bli grymt rik på aktier. 
Köp den mycket populära boken av Anders Haskel och läs hur just du kan lyckas med att spara ihop miljonbelopp på börsen. Lär dig hur man bygger en bra portfölj och hur man undviker dåliga bolag.

13 kommentarer:

  1. En snabb fråga; per definition när du tar in en ny aktie som Axfood så sänker du delen i de andra bolagen av den totala portföljen. Sätter du en minimum nivå (d.v.s. 2%+) eller / och hur väljer du vilka aktier att behålla på en viss procent och vilka som du låter gå ner?

    SvaraRadera
  2. HEj Jonas,
    Bra fråga! Jag köper regelbundet och fyller gärna på i innehaven. Jag har dock inga fasta vikter som skall hållas utan de går lite upp och ned främst med att aktiekurser svajar. Vissa innehav är mindre viktiga och har jag uppnått en vikt jag är nöjd med där så skall det till ett fyndläge för att jag skall öka. Ett bra exempel är ABB, jag har den i väskan och tror på den men är inte intresserad av att öka i den. Om den utvecklas i linje med övriga portföljen kommer den behålla sin vikt på ett ungefär.

    Atlas COpco har jag inte köpt på länge ändå har dess vikt i väskan ökat i spåren av raskt stigande aktiekurs.

    Jag gör alltså inga omviktningar för att hålla en viss vikt i portföljen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Hej,
    Har börjat använda Hemköps e-handel. Ok, men finns förbättringspotential. Jag ökar på i Axfood.
    Johan

    SvaraRadera
  4. HEj Johan,
    Vad kul, du får återkomma vid tillfälle med mer feedback kring deras e-handel. Jag har hört och läst att de är i framkant men kan tänka mig att det finns stor förbättringspotential då det är ett såpass nytt och relativt litet med mat på nätet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Tack för en riktigt bra blogg!
    Hur ser din procentuella snittavkastning ut? Att få ett snitt en bra bit över 4% och ha Castellum samt HM som kärninnehav har jag lite svårt med, vad har du för snitt och hur tänker du?

    Hälsningar
    Christoffer

    SvaraRadera
  6. Vinsten är hög för både ICA och Axfood. Tyskarna har börjat snegla på den höga vinstmarginalen som finns inom baranchen i Sverige. I vår lilla stad har Lidel satsat och byggt om butiken och vår familj planerar att flytta över en stor del av inköpen dit. Lidels butik är riktigt fin och utbudet kanon innehållsmässigt och prismässigt. Jag tror att både ICA och Axfood kommer att möta allt högre konkurrens.
    En liten reflektion bara. Tack för en intressant blogg att följa var dag.

    Anonym.

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Tror du gör helt rätt.
    Jag fyller också på lite då och då
    när någon utd trillar in på kontot.
    Har även börjat köpa på mig HM.

    M.v.h. Jojje

    SvaraRadera
  8. Hej Christoffer,
    Jag har cirka 19% Castellum och kring 10% H&M och direktavkastning för min portfölj är lite drygt 5%. Jag har 33¤ fixed income och det drar upp snittet rejält. PReferensaktier i huvudsak men även obligationer i USA via ETF.

    På lång sikt lär det ge betydligt bättre totalavkastning med sunda bra bolag som stadigt höjer utdelningen jämfört med preferensaktier.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym.
    Tack för din kommentar. En jätteintressant reflektion och jag är tacksam att du delger den här.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej Jojje,
    Det låter hyggligt. Både Axfood och H&M tror jag är sunda långsiktiga placeringar.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Jag med! Ökade med en mindre post för 150 kronor/aktie. 3,33 procent tycker jag generellt är en fullt acceptabel nivå att öka i stabila aktier med positiv utdelningstillväxt. Sällsynt att man kan köpa billigare.

    Såg det som ett bra tillfälle att se till att upprätthålla en fortsatt hög viktning av Axfood i portföljen och dessutom sänktes även min GAV en aning. Är väl knappast sannolikt att Axfood sjunker ytterligare men hoppas kan man ju alltid om ett litet fyndläge för att öka ytterligare.

    Anonym: är inte särskilt orolig för konkurrensen från LIDL. Har själv bott i Tyskland och där kan LIDL bara konkurrera i lågprissegmentet medan kvalitetssegment som Hemköp snarast stärks när kontrasten blir större. Det finns knappt något mellansegment i Tyskland så den som borde råka värst ut är i så fall snarare ICA. Dessutom tror jag att befolkningsökningen delvis går jämt upp med de konkurrensfördelar LIDL eventuellt kan ta. Willys har en god balans mellan lågpris och acceptabel kvalitet som jag faktiskt tror LIDL kan få svårt att på allvar konkurrera med om de inte samtidigt höjer sina kostnader vilket ökar risken för att kunna räkna hem deras investering.

    SvaraRadera
  12. Axfood har PE nesten 22. De siste ti år har Axfood hatt et gjennomsnittlig PE på 16. Dersom EPS vokser med 5% "bare" hvert år og PE faller tilbake til 16, vil prisen om fem år være SEK 180. Det gir en total vekst inkludert utbytte på 3,4% per år.

    ICA har PE 14 nå. Hvis selskapet også har PE 14 om fem år, vil en EPS-vekst på 5% hvert år gi en årlig total vekst inkludert utbytte på 7,8%. Hvis PE øker, vil den totale avkastningen bli større. Hvis den kommer opp på 22 etter fem år, der Axfood er nå, vil total avkastning per år ha vært 16,7% takket være PE-ekspansjon, selv om EPS bare øker 5%. Hvis EPS også øker mer enn 5% per år, blir regnestykket enda hyggeligere.

    Det kan selvsagt være gode grunner til at Axfood kan fortsette å ha høy PE og ICA en del lavere, men det forekommer meg at ICA kan gi en bedre "margin of safety". (Mine utregninger forutsetter at Axfood utbetaler 90% av EPS i utbytte de neste 5 år og ICA fortsetter å utbetale 55%).

    Hilsen Venteren.

    SvaraRadera
  13. Hej Venteren,
    TAck för en bra kommentar. Du har en poäng och kanske får du rätt i den. Ur ett rent bolagsperspektiv tycker jag att Axfood är finare än ICA och förtjänar en annan värdering. På kommande års vinst handlas ICA till knappa p/e 17 och Axfood kring 20. Framtiden får utvisa vilken som ger bäst totalavkastning. BRa bolag båda två IMO.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...