Min nuvarande strategi började ta form någon gång i slutet av nittiotalet. Jag minns att jag var mycket förtjust i Seco Tools och Modos "återkommande" extrautdelningar och de kan nog vara grundplåten till mitt suktande efter utdelning. Vid millennieskiftet ägde jag en hel del utdelningsaktier men jag var inne och rotade i IT-aktier som jag egentligen inte fattade varken värdering eller potential i. Jag grävde lite själv och lyssnade på andra. Följde löparn in i Enea kring 130 kr och ut strax under 2000 kr. Efter den raketuppgången satte jag en go slant i något onoterat skitbolag, har för mig det hette Jaybis, där tappade jag en hel del. Totalt sett klarade jag mig igenom IT-yran med gott resultat men någonstans i slutet var jag nykter nog att lära mig något jätteviktigt.
Jag stannade upp och funderade på varför jag ägde vissa bolag. Vad visste jag egentligen om dem, vad var deras potential osv. Då var det klart för mig att jag hade köpt vissa aktier på ren spekulation, en dåres sätt att spela på börsen. Att köpa aktier i något man inte begriper sig på eller kan göra en sund fundamental analys på är ej investering, det är gambling. Att göra det för att någon man känner eller någon på ett forum snackar gott om det heta bolaget, ja då är man snett ute. Jag var just där, jag hade köpt en del bolag som andra hajpade, jag läste in mig lite och tyckte nog att jag visste en del om bolaget och vad de sysslade med men fundamentalt visste jag nada!
Så var det med den saken, jag sålde skitbolagen och behöll mina fina utdelningsbolag och köpte bara mer av den sistnämnda sorten.
Nu har jag haft min strategi med fokus på utdelningar i många år och genom flera upp och nedgångar. Visst har den slipats och förfinats genom åren men kärnfokus är den samma, jag köper bara bolag med utdelning, bra bolag med utdelning.
Ett sådant här inlägg går inte skriva utan att få massa frågor om track record så jag lägger fram det svaret jag har att erbjuda: Min uppföljning som jag gör är på årsbasis inklusive valutaeffekt, belåning och insättningar (som utgör en minoritet av utvecklingen år för år).
2010: +77%
2011: +30%
2012: +43,5%
2013: +64%
2014: +44%
Uppföljning har jag gjort i Excel sedan 2009 och den är lite missvisande då den i huvudsak innehåller en period av kraftig uppgång. Siffrorna ovan är dopade av en stark dollar också. På sistone har jag växlat över till en tung viktning i fixed income, för närvarande 38%. Detta drar ned potentialen drastiskt. Samtidigt sänker det risken något.
Innevarande år ser mer normalt ut med en utveckling på cirka +7,5% i skrivande stund.
Under perioden 2009 till idag vågar jag sticka ut hakan och säga att även en idiot kan ha presterat ok men här kommer poängen: En idiot och hans pengar går förr eller senare skilda vägar!
När inte allt går upp längre, när ingenting är rationellt (om det någonsin är det?!), när inga tips faller ut enligt plan, då går det fort för den som gamblar att förlora sina pengar på börsen.
Det finns många olika strategier, jag tror inte det finns en som är bäst för alla. min strategi har fungerat utmärkt de senaste 15 åren i upp som nedgång och jag är övertygad om att det är en bra strategi även om 45 år.
Här är en länk till min strategi: http://petrusko.blogspot.se/p/min-strategi.html
Här är länken till min portfölj: http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Lundbergs utdelningshistorik
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Håller med dig helt och min historia påminner mycket om din. Dock blev jag nykter i somras och inser nu att det handlar om utdelningen och dess tillväxt. Känner mig så otroligt lugn och harmonisk nu med mina investeringar. Imorgon kommer jag ut med ett inlägg som skrevs för 80 år sedan av John Maynard Keynes och det gäller fortfarande, tror du kommer gilla det!
SvaraRaderaAllt gott
/DanielWikstrom
Bara att säga grattis. Följt dig sen din aktiva tid på bössnack. Vi har mycket gemensamt och mitt intresse ligger i vilka pengar ett företag kan ge mig av sin vinst, inte vad deras vinst är värd. Kommer den inte mig tillgodo så är den ju aldrig värt något för mig.
SvaraRaderaTjenare,
SvaraRaderaLäser din blogg med stort nöje. Men har du verkligen räknat rätt i utveckligen eller har jag missat något? Ta de senaste 3åren: 100:- har i din portfölj blivit 338.8:-, 100:- i index har givit ca 55-75% inkl utdelningar. Inget bolag i din portfölj har uppvisat en utveckling på 300% senaste 3åren inkl valuta. Egentligen bara extrem belåning eftersom du säger att sparandet är bara en liten del som kan förklara portfölj uppgången?
Mvh
Vid köp av aktier på börsen så borde alla åtminstone titta på & veta:
SvaraRadera1) Vad gör företaget? Vad är dess affärsidé?
2) Vad är företagets utvecklingspotential? Vad finns det för möjligheter att expandera och ta marknadsandelar? Kan man inte göra analysen själv så får man läsa några analyser från några oberoende analytiker.
3) Vilka är konkurrenterna och vad är deras prognos? Det kanske är bättre investering att köpa en konkurrent?
Trevlig Kväll
//Krusse
Tolkar jag dig rätt om du räknat in insättningar samt belåning i utvecklingen? Det rimliga är väl att exkludera just de?
SvaraRaderaHej James,
SvaraRaderaSom sagt, det här är det vis jag följer upp det på och det är vad jag har att erbjuda.
Mvh petrusko
Grattis! Verkligen ett mångårigt gediget arbete, långsiktighet kallas det visst :)
SvaraRadera