Hejdå juli, hej augusti

Oj vad sommaren svischar förbi snabbt, nu är det redan augusti och för många är semestern över. Juli bjöd på en del regnväder men på börsen var det inte lika deppigt.

Under juli steg SIX30 Return Index med 4,82% vilket är väldigt bra för en enskild månad men det fanns ju en del att hämta igen från en riktigt sur juni då samma index backade 6,28%.

Hur augusti skall gå kan vi bara sia om men historiskt är det ingen särskilt stark månad. Det är väldigt svårt att förutspå hur börsen skall gå varför man med fördel bör köpa regelbundet. Via regelbundna köp minskar man risken att köpa "dyrt", man får ett fint snitt över tiden och man behöver inte stressa över att tajma börsen eller om man skall sälja ditten och köpa datten.
Månadsspar i aktiefonder och aktier är en suverän sparform på lång sikt.

Historiskt så är faktiskt augusti årets näst sämsta månad efter september. Kring -1,5% är snittet över en längre period för augusti. Länk till artikel med statistik

SIX30 Return Index är ett index där utdelningar är inräknade.

8 kommentarer:

  1. Hej petrusko,

    Tack för en bra blogg. Har sökt efter bästa och sämsta börsdagarna under en månad. Har du någon länk att dela med oss? Hade en tanke att gå in och köpa den statistiskt sämsta dagen varje månad och på så sätt köpa aktierna för tillfället billigare. Långsiktigt så bör man få en bättre avkastning.

    Vad tycker du om det?

    Tack på förhand.
    /V

    SvaraRadera
  2. Klart någon dag måste vara månadens sämsta, rent statistiskt, men blir det inte lite som att satsa på de lottonummer som kommit fram oftast? Alltså helt meningslöst. Rent anekdotiskt läste jag någonstans att av veckans dagar var onsdag, torsdag sämst, och fredagar bäst. Lögn, förbannad lögn och statistik..

    SvaraRadera
  3. Hej Viktor,
    Jag känner inte till vilken dag som ev är bäst/sämst per månad och tror inte man har mycket att hämta på att försöka pricka in det.

    Köp regelbundet och köp bra sunda bolag så blir det bra i längden.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej!

    Tack för en bra blogg!

    Jag har gått i tankarna att köpa amerikanska aktier. Tänkte bara fråga hur det fungerar med beskattningen, Jag har läst att man får lägga en hel del skatt på utdelningar. Stämmer detta? Tanken är att ha dem i ISK. Känns lite surt enl mig.

    Tacksam för svar!

    Rikard

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2014/04/varning-for-utlandska-utdelningsaktier.html

      Radera
  5. Hej Rikard,
    På utländska innehav dras det källskatt på utdelningen. PRocentsatsen varierar mellan olika länder men 15% är vanligt, tex USA, Finland och Norge dras det 15% på. I en KF och ISK alltså.

    Utländska innehav är i särklass bäst att ha i en KF, där får du hela skatten i retur utan undantag eller konstigheter.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Hej igen!

    Läste att man får vänta upp till två år innan de 15% är på kontot. Är det så?

    Mvh Rikard

    SvaraRadera
  7. Hej igen Rikard,
    det stämmer att det tar kring 2 år innan man får åter skatten första gången, sedan tickar det in varje år (med 2 år fördröjning).

    Ex: Om man äger 1000 st Johnson & Johnson får man $3000 i utdelning på ett år. $450 utav dem dras i skatt och kommer i retur ca 2 år senare.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...