torsdag, augusti 06, 2015

Högkullen preferens

Jag har snabbt kollat på denna nu efter att jag insåg att jag inte mindes riktigt om/varför jag ogillar den. Att jag dissade den vid IPO pga den ej gick teckna i ISK/KF minns jag men hade för mig att jag inte gillar bolaget.

Högkullens främsta tillgångar är 55 miljoner kassa och aktier i dotterbolaget Högkullens Omsorgsfastigheter AB. Det är koncernbolaget som fastigheterna ligger i.

Tittar man närmre på det här bolaget så äger de fastigheter till ett värde av 720 miljoner kronor samt en kassa på cirka 17 miljoner kronor. Kollar man på andra sidan så har de skulder och avsättning till skatt på cirka 730 miljoner kronor.

Enkelt uttryckt så är det så att fastigheterna för 720 miljoner är det som genererar intäkter i koncernen och utöver det finns det faktorer som ger utgifter. I det här inlägget fokuserar jag på skulder och kostnad för preffarna, dels för att hålla det enkelt men också för att jag har sett mer än nog =)

Skulder på cirka 730 miljoner kronor samt preferensaktiekapital på 300 miljoner kronor som kostar på. Detta på fastigheter till ett värde om 720 mill.

Nu till en annan *stinker* med bolaget är att de äger fastigheter i de värsta tänkbara skithålorna, inget ont om orterna i sig, de är bara usla att äga fastigheter i... Några exempel nedan:

Säffle
Götene
Falköping
Mellerud
Årjäng
Sunne
Torsby
Vansbro

Det finns många fler orter av samma kaliber i deras fastighetsförteckning men de här fick räcka som exempel.

Högkullen äger fastigheter med fokus på LSS-boende. Det är bostäder till personer som behöver stöd av olika anledningar, tex asperger syndrom 1. Det är förmildrande omständigheter kring lägena på fastigheterna fast långt ifrån tillräckligt.

Det finns inget pris jag är villig att betala för den här preffen.

9 kommentarer:

 1. Jo våghalsigt! Till bolagets försvar är det en ökande bransch med bostäder inom LSS och lagstöd stärks mer och mer för personer i dessa boenden. Men det är som sagt en tunn faktisk ekonomisk hållbarhet ser det ut som när det beskrivs i ditt exempel. Likaså också för att vinst är liten.

  SvaraRadera
 2. Känns som dt är orter med stor chans att kunna hyra ut som flyktingförläggningar. Kassako.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den branschen ser snarare ut att vara i nedgående.

   Radera
 3. Möjligt, fast den branschen är avtagande som det ser ut just nu.

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Skulle du på liknande sätt ta en till på de fastighetsaktier som bara äger en fastighet, t.ex. Saltängen. När det gäller risk så är det självklart riskfyllt med att de endast äger en fastighet, men man kan köpa flera olika av dessa företag och därmed få en hyfsad riskspridning (och bra direktavkastning).
  MVH

  SvaraRadera
 5. Hej
  Jag har en fråga om preffar generelt.
  Jag har ganska mycket i akelius t.ex.
  Om det skulle hända att man kan få 10-15% ränta på banken i en snar framtid.
  Då kommer väl preffen att sjunka i pris. Om man behöver sälja, så gör man en förlust.
  Hur skall man tänka här ?
  Finns det preffar som inlöses efter en viss tid ? Dom borde vara säkrare pga detta.
  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej Anonym,
  Jag har inget som helst intresse av att titta närmre på fastighetsbolagen som bara äger en fastighet. Jag tycker en sådan verksamhet är rutten och helt ointressant.

  Vill man ha jättehög yield finns det mängder med alternativ. Några svenska preffar och massvis med amerikanska ETF:er. Tex PIMCOs ETF: PCN.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym,
  Om det skulle hända att man kan få 10-15% ränta på ett bankkonto inom en snar framtid har vi betydligt större problem att fundera över än om en aktieplacering går åt skogen.

  Preffar skall man äga för utdelningen. Köper man i de sunda och bra bolagen som Tex Akelius behöver man inte fundera över kursutvecklingen utan bara luta sig bak och ta emot utdelningar.

  För övrigt har jag skrivit inlägg tidigare om hur preferensaktier värderas. Googla petrusko introduktion till preferensaktier om du vill veta mer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Stämmer verkligen det där även idag? Förutom orter där fastigheterna finns.. hittar i senaste rapporten att fastighetsvärden uppgår till 1615 milj och de har ca 950 milj i skuld + 300 pref. De har alltså 350 milj i tillgångar över sin skuld. Jag ifrågasätter inte dig utan har en hel del i detta bolag och ser framför mig inlösen av pref om de noteras på börsen 2018-2019.. trygga 5% i avkastning efter skatt pga rätt stabilt kassaflöde. Men kanske får tänka om. Gillar i övrigt att läsa det du skriver =)
  Med vänlig hälsning,
  Mattias

  SvaraRadera