Risknivå på börsen

En bekant frågade mig idag halvt på skämt om börsen kan fortsätta så här bra resten av året. Gör den det är vi upp över 100% när året är över sade jag. Vi enades om att det ej vore rimligt.

Jag har funderat kring börsen och aktieplaceringar i helgen. Börsen har gått starkt senaste året och 2015 hittills går på steroider! Med stöd av räntepolitiken och uppdateringen av räntan förra veckan tjurrusar börsen vidare.

Börsen är inte billig nu men alternativen ger sämre avkastning och det driver på/håller börsen uppe. Jag tycker det börjar se ansträngt ut nu i det korta perspektivet. Börskurvan kan inte förbli spikrakt upp utan en sättning kommer förr eller senare. Med nuvarande euforiska stämning på börsen är det nog inte flera månader bort, sättningen.

Utifrån dessa tankar och min syn på värderingen av börsen har jag kommit fram till att åter vikta upp fixed income i portföljen. Investeringsslaget är inte på något sätt fool proof men erbjuder en stabilitet i utdelning samt mindre kursrörelser. Risknivån på börsen på kort sikt har snabbt ökat och ökat mycket. Mina planer på att öka i Castellum, Latour, Atlas. H&M mfl den närmsta tiden tar jag det lugnt med. Mitt köp av Bank of America preferred W i fredags är ett  första steg i denna riktning, att vikta upp fixed income.

Syftet med detta agerande är att bevara värde och "säkra" upp utdelningar. Då detta tillgångsslag ej förväntas backa lika mycket när börsen surar är det ett bra ställe att parkera kapital för att vikta över till aktier när de värderas rimligt igen.

Nedan en graf över börsutvecklingen sedan 2009. Pytsade man in en mille på börsen då har den växt till nästan tre miljoner nu. Det är en crazy utveckling på sex år! Lååångt bättre än historiska snittet kring 10% per år.
Om man sätter in en mille på börsen idag är den värd tre miljoner om sex år? Jag säger Nej!

Som kontrast har vi nedan en graf för börsen över 20 år. Det går upp, det går ner och det går upp igen...


8 kommentarer:

  1. Hej!

    Tack för en bra blogg och mycket twittrande. Gillas!

    En fråga,
    Vad har du för bakgrund inom aktier?
    Utbildning/böcker osv.

    Funderade på vad Avanza gick på när dom lägger till er bloggare på deras hemsida?
    Ni måste ha bra kunskap för att dom väljer den linjen.


    Precis läst ut The intelligent investor (Får nog läsa den flera gånger, fanns mycket att ta till sig)

    Kommer själv sälja av lite aktier då jag haft dom i 3-5år nu.
    Fyller på i akelius pref tillsv.

    mvh

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg som vanligt petrusko!

    Jag väljer att helt låta pengarna ligga kommer insättningar från lönen.

    Preffar är betydligt säkrare än aktier men även dem kan få sig en värdesmäll om börsen börjar sura.

    Spännande men galna tider på börsen just nu.

    SvaraRadera
  3. Innebär det att du kommer att sälja av innehav för att säkra inför en nedgång på börsen?

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Nej jag kommer inte sälja av innehav för att vikta upp Fixed Income. Jag kommer fokusera nya köp till detta placeringsslag. Jag får utdelningar flera gånger per månad och de är extra feta nu på våren. Jag gör även insättningar varje månad.

    Förvisso sålde jag lite Ratos idag för att täcka upp köpet av amerikanska preffar i fredags men det var nästan planerat.. Jag har en tid siktat på att avyttra lite Ratos när den närmat sig 60 kr. Jag har gjort så nu och om inget går snett är jag nöjd med nuvarande antal.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Finns det någon historisk data eller teori om hur preffar klarar sig i nedgång jmf med stamaktier?
    /Magnuq

    SvaraRadera
  6. Petrusko,
    Vad har du fördelning mellan dina aktieinnehav i och dina stabilare innehav (preffar, etf:er osv)? Hade varit intressant med ett längre inlägg över hur du tänker där. Portföljviktning och riskspridning.
    // Mr T

    SvaraRadera
  7. Hej Magnuq,
    I USA finns det gedigen historik på preffar och fixed income. Detta placeringsslag backar också när det surnar men medan vissa stamaktier tvingas sänka eller slopa utdelningen fortsätter fixed income likt en maskin spotta ur sig utdelningar. I vått och torrt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hej Mr T,
    Jag har sporadiskt skrivit på twitter och eller bloggen om fördelningen av valuta och placeringsslag i portföljen. Kan nog vara läge för ett inlägg om detta snart igen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...