Blackrock Municipal Income Trust BFK

Det här är en ETF med innehav i municipal bonds (ofta kallade munis), obligationer utgivna av kommun och stat/statliga bolag. Likt andra obligationer och sparformer med ränteinslag värderas denna utefter ränteläget. USA kommer så småningom höja räntan och rädsla för detta har pressat ned BFK och liknande placeringsalternativ på sistone. Den handlas nu till en direktavkastning om ca 6,3%. Inte fantastiskt men nice. Den här ETF:en har funnits i många år och har varit med i många olika räntelägen. Kursen har varit hög och låg men över tid hyggligt stabil kan man tycka, se bilden för kursutveckling på ca 14 år:
Under hela den här perioden då kursen gått lite upp och ned har BFK betalat utdelning varje månad. Nu ligger utdelningen på $0,0751 per månad och därikring har den legat sedan start 2001. Oerhört stabil och pålitligt. Här är en länk till utdelningshistorik för varje månad ända bak till 2001 då fonden startades: http://www.nasdaq.com/symbol/bfk/dividend-history

En nice feature med denna ETF:en och liknande är att utdelningen/räntan från Municipal Bonds och ETF:er som äger dessa dras det ingen skatt på. Om man äger BFK i en svensk ISK eller KF dras det ingen skatt öht på utdelningen. Normalt dras det ju 15% skatt på utdelning från USA-aktier och ETF:er.

Om man är ute efter en investering med en pålitlig utdelning kan denna vara värd en fundering. Kursen kommer nog backa ytterligare när räntan höjs men checka in diagrammet ovan, det ser ganska ok ut över tid. Köpa, behålla och bada i utdelningar kan vara en god plan.

Jag äger i dagsläget BLE Blackrock Municipal Income Trust II. Den är i princip identisk med BFK fast den är avsevärt mindre i storlek. När jag köpte var det mycket högre direktavkastning i BLE. Nu är den bättre på BFK. Detta beror på värderingen/kursuppgång nedgång,

En ETF fungerar precis som en aktie vid handel. Denna och de flesta andra ETF:er är noterade i USA varpå courtaget blir USA-courtage. När man tittar på denna eller andra ETF:er hos Avanza efter börsens öppettider står det ofta att det är en jättehög "spread", detta är knas! Det där med spread har inget med ETF:er att göra utan hör till vanliga fonder eller något. Det borde inte stå något om spread på en ETF men så är deras system byggt och jag får många frågor om det. Så kom ihåg: Ignorera den konstiga spread-grejen hos Avanza. =)

15 kommentarer:

  1. Hej Den ska jag titta närmare på, vad tror du om att köpa reits i USA om några månader när USA börjar höja räntan, de borde ju bli pressade fram till dess. Äger redan flera men tänkte öka i SNH,OHI och O. Hoppas de backar fram till dess. Du äger inga BDCs i Usa, de har ju ungefär samma utdelnings ambition som Reits, tycker du de har för hög risk. Äger själv en skvätt Main. vore intressant att höra dina tankar.
    Trevlig Helg. Magnus

    SvaraRadera
  2. Tjena Magnus,
    Jag tror att vi har flyt framöver och får se pressade kurser på REITs bla. O har redan backat en del men kan nog fortsatt pressas. Förra året var det rejäl press på dessa av just denna anledningen, höjd ränta.

    BDCs har jag nog inte stött på och kan inte säga att jag har koll på vad det är.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Nu är ju inte jag expert men Reits, BDCs (Business development companies) och MLPs har speciella skatteregler, de ska dela ut minst 90% till aktieägarna för att slippa skatt, det var det jag menade med samma utdelnings ambitioner =) main, ainv, är BDCs som jag är lite intresserade av. Kan nog likans vid investment bolag. Jag är som du väldigt långsiktig i mina affärer, och jag har inget emot att äga väldigt många olka företag. Titta gärna på etf AMLP den tycker jag är långsiktigt intressant.

    SvaraRadera
  4. Tack för infon. Ska försöka lägga detta på minnet med BDCs. Har nog aldrig sprungit på något sådant ännu. MLP har jag ramlat över flera gånger.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. AMLP kan man handla med hävstång x2 i LMLP. Det är "reset" månadsvis i stället för varje dag vilket gör att fonden beter sig mer som om man lånar själv.

    Själv ser jag BDCer, Reits MREITS och fixed income där Munis ingår som en form av räntepapper. Jag gillar dock att handla med hävstång och samtliga finns på etracs.ubs.com.

    SvaraRadera
  6. Hej,

    Inledningsvis vill jag börja med att tacka för en trevlig och informativ blogg!!

    Då jag själv nu börjat realisera en del fondvinster och överföra dessa till fixed income alternativ är bloggen högintressant. Kärninnehav i aktier och fonder får dock ligga kvar... Min fråga till dig är nu vid vilken kurs du anser BFK vara köpvärd?

    Mvh
    Claes

    SvaraRadera
  7. Hej Claes,
    Vid $13,86 är BFK nice att börja köpa, det ger 6,5% direktavkastning. Den är nästan där as we speak, $13,94 nu.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för svaret!

      Det blir att kliva in kring den nivån, till att börja med.

      Enligt mig är fixed-income ett finfint sätt att "säkra upp" gjorda vinster på en steoridpumpad börs!

      Keep fighting the good (dividend) fight!!

      Mvh
      Claes

      Radera
  8. Hej och tack för en bra blogg!

    Du skriver att om man äger BFK i en svensk ISK eller KF dras det ingen skatt öht på utdelningen. Normalt dras det ju 15% skatt på utdelning från USA-aktier och ETF:er.

    Hur vet man vilka ETFer det dras skatt på utd och inte?

    SvaraRadera
  9. Hej Anonym,
    Det är Municipal bonds som är befriade från skatt. BFK och BLE äger enbart denna typ av obligationer och är undantagna från skatt. Om alla ETF:er med 100% munis har sammma status vet jag ej. Teoretiskt bör de ha det men man ska inte ta det för givet utan kolla upp det.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Tack för en bra blogg!
    Finns det någon liknande fond som handlas i eur? Känner mig inte helt bekväm med dollarexponeringen.

    SvaraRadera
  11. Tjena,
    Jag har ingen sådan fond att tipsa om dessvärre.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Tack för en intressant blogg! :-)
    Jag är vääääldigt ny inom detta område (ett par månader bara med aktier o.d), men en sak har jag hängt upp mig på...BFK är stabil ja, men den ökar inte sin utdelning årligen som en utdelningsaristokrat. Vad är det positiva med dessa (jämfört med t.ex AT&T och HCP) mer än att man slipper källskatten? Denna får man ändå tillbaka efter ett par år i en KF....Eller det är mer att man är ute efter en diversifiering (lite olika sorters aktier, lite olika sorters pref.aktier, lite olika ETF:er...o.s.v)?

    Mvh Pia D-H i Skåne

    SvaraRadera
  13. Hej Pia i Skåne,
    BFK och de här andra Municipal Bond ETF:erna som jag skriver om är en helt annan typ av placering än aktier och mer specifikt dividend aristocrats som du nämner.

    Det här är placeringar som är åtråvärda just för sin stabilitet i utdelningen. De äger värdepapper (obligationer) som ger en bestämd ränta ofta med en löptid på många år. Räntan de får stiger inte men är å andra sidan pålitlig.

    Sådan här pålitlig utdelning är åtråvärd av många olika typer av placerare av olika anledningar. De som lever av räntan på sina placeringar tex. En annan anledning är just riskspridning som du är inne på. Dessa värdepapper rör sig annorlunda än börsen, de hänger mer ihop med ränteläget.

    På lång sikt ger vanliga aktier den bästa avkastningen och det är vad de flesta söker och då är den här typen av placering överkurs.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Hej,

    Ägde BFK under 2014 och en bit in på 2015, blev väldigt bra med både kraftig dollarförstärkning, utdelningar som tickade samt viss kursuppgång på det! Jag köpte den till min vanliga aktie och fonddepå eftersom jag inte kunde köpa den in ISK vid tillfället. Minns detta väldigt tydligt så blev förvånad när jag läste här och såg att andra äger via det. Hur som helst, nu undrar skatteverket vad det är för typ av värdepapper och vill att jag själv ska avgöra om det ska tas upp på K4, K10 eller K12. Ringde dem i ett annat ärende samtidigt och hon jag pratade med sa att den ska tas upp på K12. Tog fram blanketten och ser att det är för okvalificerade andelar/onoerade företag. Detta kan ju aldrig vara rätt? Tänker att du kanske har lite erfarenhet av såndant här och kan leda mig i rätt riktning..

    Vänligen,
    Tobias

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...