tisdag, februari 17, 2015

Preferensaktie med 7,5% DA. OFG preferred serie D

Nu har jag varit ute i periferin och hittat en preferensaktie. Jag tänkte inte titta på den ens pga att bolaget inte är så värstans stort och dess geografiska lokalisering. Här är en bank med ett börsvärde på under 1 miljard dollars exklusive preffar.

 Jag pratar alltså om OFG bancorp med ticker OFG. Banken med huvudsaklig verksamhet i Puerto Rico och över 50 år på nacken. Jag hittade snabbt och enkelt historik bak till år 2000 och sedan dess har de pyntat utdelning varje kvartal på sin stamaktie. Bolaget tjänar pengar och estimaten pekar på god tillväxt innevarande år. Jag har inte försökt gräva fram en kreditrating utan nöjt mig med lång historik och det faktum att den pyntar utdelning på stamaktien, som riskbedömning kring preffen.

De sköna statsen på preffen:

Call Date: 15/11 2017
Call Price: $25
Utdelningsfrekvens: Kvartalsvis. Jan, apr, juli, okt.
Utdelning: $1,78125 fördelat på $0,4453125 per kvartal.
Direktavkastning: Ca 7,5% på kursen $23,7

Den här preffen ser riktigt nice ut. Den handlas till rabatt mot inlösen och det är en god direktavkastning på hela 7,5%.

Länk till bolagets websida för investerare: http://www.ofgbancorp.com/
I dagsläget finns inte preffen upplagd hos Avanza men jag har bett dem lägga upp den och de brukar vara snabba att lösa detta.

14 kommentarer:

 1. Hur ser villkoren ut vid innehållen utdelning? För svenska preferensaktier räknas de alltid upp med en (ofta hög) ränta, men det är ingen självklarhet internationellt.

  /LL

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Jag måste säga att jag blir mer och mer förtjust i din blogg!

  Din investeringsfilosofi passar mig som handen i handsken just nu, då jag också pga väldigt höga börsvärden känner mig obekväm med att investerar merparten av mitt kapital i vanliga aktier utan letar efter något mer stabil avkastning.

  Därför blir jag riktigt glad att det finns folk som har förmågan, tiden och också viljan att dela med sig av sina fynd och funderingar, typexempel både detta inlägg och det tidigare om BoA preffen.

  Återigen, stort tack!

  Mvh,
  Anders

  SvaraRadera
 3. Hej LL,
  Jag känner inte till att det finns några sådana regler för denna preff eller någon annan USA-preff jag kollat på.

  I praktiken är det dock inte mycket värt att man får ränta på innehållen utdelning. Att hålla inne utdelningen är bland det sista ett bolag vill göra och om det gör så på sin preff är slutet såpass nära att uppräkningen ej är värd mycket. Håller ett bolag inne utdelning på preffen ska man vänta sig KK.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Anders,
  Tack för din kommentar och de värmande orden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Vad anser du de bästa preffarna nu ? Bara svenska. Finns det ngn med utdelning månad 3. 6. 9. 12?
  Mvh bosse

  SvaraRadera
 6. Ser ut att vara ett ok bolag vid en snabb titt, inga förluster i samband med finanskrisen.

  SvaraRadera
 7. Hej Bosse,
  Klövern ser ok ut nu jämfört med sina likar. Handlas precis under inlösen som är 350 kr.

  Det finns ingen svensk preff med utd i mars osv som tilltalar mig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej. Tack för en grymt bra blogg. Sitter på cirka 1.5MSEK i en aktieportfölj som byggts upp senaste 12 månaderna. Nu har jag fått in ungefär 3MSEK till. Min plan är att äga aktier under minst 10 - 15 års sikt och jag kommer inte behöva dessa pengar innan dess.Nu är jag villrådig. Vill inte gå in med 3MSEK på dagens börs. Hur skulle du göra i denna situation? Kombinera preffar-aktier? Bara preffar? Köpa för en viss % av kapitalet per månad? - Fredrik

  SvaraRadera
 9. Tjena Fredrik,
  På 10-15 års sikt är aktier bästa sparformen. För att undvika att komma in "snett" bör man sprida sina köp över tiden. Då börsen nu står på ATH bör man kanske tänka sig en än längre period att göra köpen på.

  Minst ett par år tänker jag.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Tack för detta tips, du har en förmåga att snoka up roliga preffar! Håller fortfarande på att försöka få in några av dina tidigare preff-rekar (Bank of America / Du Pont Fabros) men lägger även denna till bevakningslistan. De två tidigare är ju lite attraktivare i pris nu i fht call, så det blir nog köp.

  USDSEK är förstås en sak att ta hänsyn till i sammamhanget (i skrivandes stund 8.37). Nu verkar dollarracet ha tagit en liten paus men vid oro (krig, grexit, mer oljekrasch, ???) lär det väl ta fart igen..

  SvaraRadera
 11. Hej Petrusko och tack för researchen!

  OFG har två andra preffar, men med månadsutbetalningar och yield på 7,41 resp. 7,32%. Finns det någon anledning att inte köpa någon av dessa istället?

  /Martin

  SvaraRadera
 12. Tjena Martin,
  De andra preffarna har redan passerat Call date och kan lösas in när som helst. Jag anser att valutan blir en större risk då, ju tidigare preffen kan lösas in.

  Åtminstone en av de andra preffarna pyntar utdelningen månadsvis och det är ju fräsigt. Den handlas kursmässigt till ungefär samma direktavkastning som Serie D som jag skriver om.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej

  Härlig blogg, vad är återlösen på denna? N/E

  SvaraRadera
 14. Hej Nils,
  Call Price kallas inlösenbelopp på engelska. som jag skriver ovan är det 25 dollars.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera