Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Som namnet på fonden antyder så investerar denna fond i svenska investmentbolag. Investor och Industrivärden utgör mer än hälften av tillgångarna. Några andra innehav är: Kinnevik, Lundbergs, Latour och Melker Schörling. Investmentbolagen brukar prestera något bättre än index varpå den här fonden kan tänkas göra det samma. Genom de investmentbolag fonden placerat i får man exponering mot oerhört många fina bolag som tex, Tele2, Handelsbanken, SEB, SCA, SF-bio mfl.

Fondavgiften är rimliga 0,2%
Morningstar rating: Fem av fem möjliga stjärnor

Spiltan Aktiefond Investmentbolag har presterat bra de senaste tre åren som också är ungefär så länge fonden existerat. Den har gett lite drygt 100% under denna tid. 
Nedan ett diagram med kurva för SIX30 Return Index att jämföra med.


Betydligt bättre avkastning än SIX Return alltså och jag tror inte det är en tillfällighet. Över längre perioder ser jag framför mig att Spiltan Aktiefond presterar bättre än index. 

Jag tycker att det här är en jättebra fond och sparar åt mina barn i den. Till och från har jag den även i min IPS. Tyvärr går det inte att ha den i PPM. För den som fondsparar men inte redan har denna tycker jag absolut man skall kolla närmre på den här fonden. Man bör dock ha en långsiktig sparhorisont. På kort sikt kan det ju som allt annat svaja en del.

Läs mer om Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Spiltan fonder: http://www.spiltanfonder.se/fonder/aktiefond-investmentbolag
Man kan investera i fonden direkt via Spiltan fonder men där har man ju inte så stort utbud som tex Avanza har.

13 kommentarer:

 1. Jag är lite splittrad till Spiltan Investmentbolag, det är en bra idé men månandssparande i de inviduella aktierna är ju inte direkt dyrt längre om man använder Avanza och deras minipriser.

  SvaraRadera
 2. En bra fond det där. Får man fråga hur gammal du och barnen är och hur du ser på sparande för barn? Upplägg, hur mycket, när de ska få tillgång etc. Jag har kört barnsparande några år tillbaka i D&G småbolag till mina "låtsasbarn" och nu även lagt till deras small and microcap.

  Hörde på börspodden på jobbet idag, knep du boken av Blecher? Grattis isf :>
  Mvh Stiernhammar(skriver på mobil)

  SvaraRadera
 3. Tjena Henrik,
  Med Avanza Mini kan man enkelt köpa de investmentbolag man vill ha. Det passar inte alla men många. Det är ju inte alla som vill eller kan tänka sig att handla med aktier.
  Med Avanza Mini blir avgiften ca 0,5% om man räknar in courtaget vid försäljning.
  Behåller man på lång sikt blir det billigare eftersom fonden tar ut avgiften om 0,2% varje år.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Stiernhammar,
  Vi sparar i var sin kapitalförsäkring åt våra barn.. Den står i mitt namn och blir deras när vi bestämmer så. Vi har ett månadssparande på några hundringar som automatiskt köper Spiltan investmentbolagfonden och Avanza Zero. Då och då gör vi större insättningar och köper aktier.
  Jag är 35 år och barnen är under 5 år.

  Yes, Jag har snart en signerad bok av Blecher i min bokhylla. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Spiltan Investmentbolag är en bra mix av investmentbolag till låg förvaltningsavgift.

  SvaraRadera
 6. Frågan är bara om man numer vill äga Industrivärden som verkar tappat verklighetsförankringen helt. Makt framför allt, risiga gav:s i problemtyngda bolag och pompösa privatjetsmissbruk som gör att hela sfären dras med. Jag är helt klart besviken på vad Nyren o co lyckats med. Överväger sälj.

  SvaraRadera
 7. Familjen oberoende:
  Ja det där har blivit en riktig shitstorm. Bra att det kommer upp så de kan tvätta bort skruttet.

  I grund och botten vill jag tro att sfären är ett gäng fina bolag ändå som är bra på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Ja, bolagen är fina men just nu känns det som att förtroendet för ledningen är noll.

  SvaraRadera
 9. Absolut en bra fond för långsiktiga!

  Skulle jag inte redan ägt 77.25% av innehaven (och Kinnevik och XACT OMXS på 15% vill jag inte ha) så skulle jag nog spara i den :)

  SvaraRadera
 10. Vad tror du om att ha Spiltan Aktiefond Investmentbolag istället för en svensk indexfond (typ Avanza Zero eller någon annan lågkostnadsfond), eller är Spiltan aktiefond investmentbolag mer av ett komplement till en svensk indexfond?

  /A

  SvaraRadera
 11. Hej A,
  Jag tror det är en utmärkt ide! Spiltan investmentbolag har gått ungefär som index fast lite bättre. Jag tror att den kommer fortsätta så.

  Det kan komma en tid när investmentbolagen handlas till allt högre rabatt igen och då kommer denna fonden prestera sämre än index men i det långa loppet tror jag den överpresterar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inlösen priset ändras helt plötsligt. Eller är det samma tills det löser inte

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Utdelningshistorik Franklin European Dividend

  Jag har tittat en vända till på hur den börshandlade fonden FLXD presterat historiskt. Utdelningen har varit stabil och trenden är stigand...