Hemfosa preferens

Idag 13:e oktober kallade Hemfosa till extra bolagsstämma som äger rum den 12:e november. Anledningen är att de skall besluta om att ge ut preferensaktier.
Med pressmeddelandet som gick ut idag är förutsättningarna för de nya preferensaktierna kända, allt utom priset vid nyemissionen.

Här kommer statsen för Hemfosa preferens:
Utdelning: 20 kr per år fördelat på 5 kr per kvartal.
Utdelningstillfällen: jan, apr, juli, okt.
Inlösen: Till den femte årsdagen 130% av ursprungligt emissionspris. Från femte till tionde årsdagen 120%. Från tionde årsdagen och därefter är inlösenpriset 110% av ursprungliga emissionspriset.

VD för Hemfosa är fastighetsfräsare Jens Engwall som tidigare var direktör på Kungsleden. Affärsmodellen med fokus kring transaktioner tog han med sig från Kungsleden till Hemfosa. Kungsleden som gått knackigt en längre tid har nu bytt strategi och fokuserar på förvaltningsresultatet.
Hemfosa äger till största del samhällsfastigheter vilket inte är den mest riskfyllda typen att äga men heller inte den minst riskabla. Det är tex betydligt lägre risk i Akelius preferens som nu handlas till ca 322 kr. En annan att jämföra med är Amasten som äger främst bostadsfastigheter vilket i sig är en mindre riskabel fastighetstyp än Hemfosa. Amasten noterades på börsen under 2014 precis som Hemfosa, skillnaden är dock att Amasten är mycket mindre, på en mindre lista (First North) och att det började med sin nuvarande verksamhet i år medan Hemfosa funnits i flera år innan det börsnoterades.
Amasten introducerades på 250 kr och handlas nu kring 270 kr.

Hemfosa har varit väldigt offensiva historiskt och var tidigt ute med preferensaktier, jag vill minnas att det skrevs att de hade en belåningsgrad kring 95% ett tag inräknat preferensaktier som de då klassat som lån. Nu är belåningsgraden 63% vad jag kan se i senaste årsredovisningen. Det är inte lågt men heller inte alarmerande högt.

Med ovan i beaktning kan man hoppas på 250 kr emissionskurs, 275 kr är ok medan 300 kr är väl högt.

2 kommentarer:

  1. Blev osäker på vad du menar med att emissionspriset är okänt. Är det bara okänt för närvarande och kommer att redovisas innan teckningstiden går ut?

    SvaraRadera
  2. Hej Leif,
    Priset på preferensaktien presenteras i samband med erbjudande om deltagande i nyemission. Sådant erbjudande kommer förmodligen inom ett par månader kan jag tänka mig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...