En reflektion av mina år med FIRE


Fire, Fire, Fire.. Kanske Beavis and Butthead var något på spåren där. Näe de de gillade nog mest eld men visst låter det gött när de skanderar Fire.

Det har nu gått flera år sedan jag slutade mitt vanliga kontorsjobb och medan jag istället har skrivit åt diverse sajter och min blogg så har det inneburit en stor frihet. Jag har spenderat min tid så som jag önskat och det finns inte en gnutta ånger. En negativ sak jag kan komma på är förknippad med mitt stora aktieintresse. När jag tidigare hade ett jobb och drog in en fin månadslön kunde jag varje månad köpa mer aktier för stora belopp. Det saknar jag nu när jag främst gör små köp för spottstyvers jämförelsevis. Jag har i min månadsbudget (FIRE-budget rentav) att stadigt köpa mer aktier. Visst saknar jag den där känslan jag får när jag stadigt köper massa aktier men jag är ändå nöjd med min nuvarande sits.

FIRE handlar inte om att kunna säga upp sig utan det rör sig snarare om att ha friheten att spendera sin tid så som man själv önskar. De flesta som uppnått FIRE arbetar vidare på ena sättet eller andra och det är troligtvis nära noll personer som sitter och pillar sig i naveln på heltid.

Börsen har varit snäll mot mig och sedan jag sade upp mig för några år sedan har jag lyckats få en mycket god avkastning. Till och med förra året när börsen gick minus så lyckades jag generera en avkastning om 8 procent. Min budget var ganska tight i början men har nu blivit lite rymligare efter en tid av riktigt god avkastning på börsen. Jag har sedan cirka 20 år tillbaka en investeringsstrategi med fokus på utdelningar och kallar mig för utdelningsinvesterare. Allra bäst gillar jag utdelningshöjare, sådana bolag som höjer sin utdelning år ut och in i ur och skur. Castellum är ett sådant och amerikanska Johnson & Johnson ett annat. Gemensamt har de där två att de presterat en mycket god totalavkastning på lång sikt. Det handlar inte bara om utdelning utan stigande aktiekurs också. Ett riktigt bra bolag klarar nämligen av att lämna en god utdelning och att växa sin verksamhet i form av stigande vinst o omsättning. Det är inte så enkelt att man kan köpa diverse aktier som pyntar utdelning utan en sådan här strategi kräver sin analys. Jag lägger mycket tid på att analysera bolag, läsa och följa upp.

Utdelningstillväxt är en annan viktig faktor i min FIRE-budget. När de bolag jag äger höjer sin utdelning ökar mitt kassaflöde utan att jag behöver göra något. Jag nämnde att jag stadigt köper fler aktier och det är för att jag skall få än mer i utdelning och öka min budget/kassaflöde. Det här med utdelningstillväxt är en annan del av det och jag gillar den allra bäst. Exempelvis höjde mitt största innehav Castellum sin utdelning med smått otroliga 15 procent i år. Kablam så där bara fick jag en rejäl löneökning. Har man inte gjort sin hemläxa eller har otur så kan man naturligtvis åka på en utdelningssänkning och det är inte lika roligt.

Jag har i grund och botten ett aktieintresse och har sedan länge fokus på det. Den här FIRE-grejen är något som blivit en snackis på senare år och råkar vara något jag hamnat in i tack vare mitt aktieintresse. Jag har egentligen inte fokus på FIRE och har inte strävat mot det utan det bara råkar vara så att jag är med i den klubben. Främst identifierar jag mig dock med investeringar och aktier. Jag vill inte vara den där FIRE-gubben utan snarare han den där utdelningsinvesteraren.

För inbitna FIRE-nördar är det ofta fokus på fonder och 4 procentregel men det här är min strategi och jag är en utdelningsinvesterare. En kort reflektion av mina år med FIRE.

Financial Independence Reitre Early.

20 kommentarer:

  1. Tack för alla dina intressanta analyser! Innan jag hittade begreppet utdelningsinvestering sparade jag lite halvhjärtat i fonder. Fonderna såg jag mer som buffert och målsparande och tog ut lite då och då. Men nu när jag har utdelningsaktier skulle jag inte drömma om att sälja aktierna för konsumtion utan endast för att eventuellt byta till andra aktier. Inte blir jag ledsen när favoriternas kurs sjunker heller utan ser det som köptillfällen :)

    Mvh
    I-US

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack att du delar med dig av din story. Härligt att höra att du funnit den här grejen du gillar. Utdelningsaktier är vår grej :)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tack för en inblick i hur livet som tidig ”pensionär” är. Kul att se att du är nöjd med dina livsval. Även om det är ett bra tag kvar till den finansiella friheten för oss, tror jag - som du på ett sätt säger - att det gäller att man har något meningsfullt att göra.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp något gött måste man göra. Ni är där ni också i sinom tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Mitt största innehav är förnuvarande nordea. Vad tror du om banksektorn för tillfället?
    Hälsningar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Jag tror på banksektorn i långa loppet och har nyligen ökat i Handelsbanken. Nordea äger jag snart då Sampo kommer dela ut ett litet gäng sådana till sina ägare. Jag har inga planer att sälja dem initialt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko!
    Helt fantastiskt, så kul att du lyckats så bra.
    Minns du känslan när du sa upp dig och hur det var de första veckorna "hemma"?

    Hur mycket tid lägger du på dina investeringar, att läsa och hålla dig uppdaterad.
    Jag vet att det är din hobby så kan tänka mig att det blir en del.

    Pappa betalar?, bloggen om privatekonomi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack.
      Jag drar till med 6h per dag och tippar att det är en underdrift.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. njut a tiden Det är du värd.Massa fina inlägg på bloggen. Tänk på bara att vi har haft 10 fantaststska år på börsen. Man behövde inte proffs att lyckas för att få god avkastning. Många påstår det bl an Kavastu. Lycka till o bevisa att du kan bättre än index fonder

    SvaraRadera
  6. njut a tiden Det är du värd.Massa fina inlägg på bloggen. Tänk på bara att vi har haft 10 fantaststska år på börsen. Man behövde inte proffs att lyckas för att få god avkastning. Många påstår det bl an Kavastu. Lycka till o bevisa att du kan bättre än index fonder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Nermin,
      Tack.
      Beträffande index så siktar jag egentligen inte på att slå det. Jag tar lägre risk via en stor del fixed income men har faktiskt ändå slagit index i många år nu. Jag fokuserar på att hålla nere risk och att generera kassaflöde att betala mina räkningar och mjölk osv i affären.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Tja Petrusko! Kul att höra dina tankar och hur du ser på det. Alla är vi nog olika men som du säger så slutar man nog aldrig göra saker. Har ju själv gått ner på 25% ungefär och lägger egentligen bara tiden på annat som är roligare istället, men för mig är det stor skillnad mot ett vanligt jobb! :)

    Mvh / Frihetsmaskinen – Följ min resa till ekonomisk frihet!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena FM,
      Det låter som ett gött upplägg du har där.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Hej Petrusko, en fråga: har du bolån? Hur ser du på folk som sparar i aktier samtidigt som de kanske har miljonlån på huset.. är inte det egentligen ett förtäckt sätt att investera för lånade pengar? Visserligen i teorin lönsamt med dagens låga boräntor men fortfarande en risk som man kanske lurar sig själv att glömma att man tagit. Mitt första mål är att bli oberoende från banken.. första steget till FI i FIRE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Ducky,
      Ja visst har jag bolån. Det vore rentav korkat att inte ha det. Det är en dyr finansieringslösning att ha 100% eget kapital i bostaden, inget lån alltså. Så här: Nu är låneräntan 1,3% ungefär och motpolen i form av placering på börsen kanske ger kring 6% avkastning per år härifrån. Om räntan stiger framöver och bolånet kostar 4% ja då är nog börsen i ett läge där den avkastar 10%.

      Försiktig som jag är har jag dock en låg belåningsgrad kring 40-50%.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Belåningsgrad under 50% låter sunt, och eftersom du inte bor i Stockholm gissar jag då att lånet inte är jättestort. Hur ser banken på att du inte har någon fast anställning, har du varit tvungen att bevisa dina tillgångar så att de ser att du har täckning så att säga?
      Det var lite det jag menade med financial independence.. så länge det finns någon annan som kan ha åsikter om vad man gör med sina pengar anser jag inte att man är 100% oberoende. Men jag förstår också att du inte är en prepper, så det är kanske inte så högt på din agenda att du är villig att offra avkastning för det. Hur som helst tycker jag det är en intressant diskussion som inte så ofta tas upp i dessa bloggar. Men själv är jag stockholmare och då blir bolånen såklart en mycket större faktor än för de flesta ute i landet.

      Radera
  9. Hej! Tack för en bra blogg (och Twitter-flöde). Har du tips på några bra böcker/videoklipp/sidor om FIRE?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Det finns en amerikansk pod som heter Choose FI. Den har ofta intressant snack på ämnet. Bloggar på ämnet är nog främst Mr Money Mustache som jag följer men han skriver inte så ofta nytt längre och när han gör det kan det vara om något helt annat. Hans gamla blogginlägg finns dock och de är jättebra. HAr du inte sett videon på Youtube där Mr Money Mustache föreläser så är den obligatorisk. Den är kring 20-30 minuter och han står uppe på en scen. Se den.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Funderar på att exponera mig mer direkt mot valutorna Euro och Dollar. Hur gör man detta? Alltså inte aktier i företag utan mer direkt mot valutan. Finns det några bra fonder för det? Fonder med statsobligationer i USD exempelvis?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det existerar sådana svenska fonder. Jag minns inte hur avgiften är på dem men de är nog okej. Vill minnas att SEB har en sådan. ÄR det främst räntan du vill ha exponering mot så ger korta räntefonder den renaste exponeringen medan långa räntefonder kan röra sig lite mer pga förändring i ränteläget.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...