Telia makulerar aktier


I veckan meddelade Telia att man makulerar cirka 120 miljoner aktier. Det här är helt i linje med vad de sagt att de skall göra och innebörden är att varje kvarvarande aktie ger rätt till en större del av bolaget och dess vinster.

Det är en del av återköpsprogrammet som löper och innebär att Telia köper åter egna aktier för 5 miljarder kronor per år med avsikt att sedan makulera dem. Detta är ett effektivt sätt att föra över kapital till ägarna. Återköpsprogrammet inleddes förra året och är på totalt 15 miljarder kronor över tre år. De har alltså redan köpt aktier för 5 miljarder kronor som de nu makulerar och de är i full färd med återköp av en ny batch på 5 miljarder kronor fram till nästa vår.
År 2020 är sista året i det nuvarande återköpsprogrammet och jag tycker det här är en stark faktor för ett eventuellt investeringsbeslut i Telia. Under detta och nästa år kommer de fortsatt finnas där som en stadig köpare av egna aktien och för varje aktie de köper blir de kvarvarande mer värda.

Efter makuleringen av aktier är det totala antalet aktier i Telia nu: 4.209.540.375 stycken.

En av effekterna från sådana här återköp är att även om Telia inte delar ut mer pengar totalt sett så blir ändå utdelningen per aktie högre. Detta eftersom det finns färre aktier kvar som skall dela på kakan.

Telia delar i år ut 2,36 kronor per aktie och nästa år kommer det igen vara färre aktier som skall dela på utdelningen. Dessutom har Telia guidat om betydligt större kassaflöde under 2019 och det är vad de grundar sin utdelning på. Man skall definitivt vänta sig högre utdelning per aktie nästa år.

Länk till Telia hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

  1. Tjena

    Telia i all ära som utdelningscase. Hörde i veckan om Cibus, delar ut bra kvartalsvis. Kort historik dock fast hyresgästerna ser id en första heck helt ok ut. Vad anser du om dem, har du kollat dem ?

    Mvh
    pensionären

    SvaraRadera
  2. Blir 6 öre per aktie extra räknat på 2019 års utdelning. Om du har 16 000 aktier blir det en tusing om året. Ganska marginellt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej sidlinje,
      Ja det förståss om det skall vara rena raketskillnaden så behöver de ju återköpa typ 75% av alla aktier per år.
      Att få 2,6% högre utdelning på ett år bara beroende på återköp är riktigt bra. Att varje aktie ger rätt till 2,6% mer av bolagets kassaflöde. Riktigt nice och det är varje år under tre år det där återköp programmet pågår.

      Näe att återköpa 75% per år är förstås inte rimligt. Nuvarande program är det dock. Absolut inte marginellt utan en stor del av en rimlig årlig avkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för bra uppdatering om Telia. Har ett litet innehav där också, får se hur ev. uppköpet av Bonnier Broadcasting slår.
    Mvh sparprofilen.blogspot.com

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...