Pfizer - Lockande värdering i bra utdelningsaktie


Den amerikanska läkemedelsjätten har likt övriga sektorn gått svagt på börsen en tid och nu ser värderingen attraktiv ut. Den svenska noteringen handlas just nu i 364 kronor och medan det är bäst att köpa just den noteringen kommer jag nedan att skriva om kursen i dollar. Anledningen att den svenska noteringen är bäst att köpa är för att man slipper valutaväxlingsavgift. Prismässigt följer den svenska noteringen den i USA, det är samma bolag och den primära noteringen i USA är den som håller taktpinnen.

Under 2019 väntas Pfizer göra ett resultat om $2,89 per aktie vilket på kursen $38,98 ger p/e 13,5. De senaste 5 åren har bolaget handlats kring p/e 21 i snitt men där kan ju lite engångsposter störa och det är inte beräknat på "justerad vinst" som kanske är det rimliga. Om man istället tittar på utdelningen kan man få ytterligare ett hum om nuvarande värdering. Utdelningar ljuger ju inte utan det är rena pengar som betalas ut av bolaget. 5-års snittet är en direktavkastning om cirka 3,4 procent medan nuvarande kurs ger cirka 3,7 procent.

Utdelningen betalas kvartalsvis i mars/juni/september/december. Pfizer har höjt sin utdelning varje år i flera år och höjde senast nu i mars. Kvartalsutdelningen om $0,36 summerar till $1,44 per år och för den svenska noteringen betalas den ut i svenska kronor. Det dras utländsk källskatt på utdelningen oavsett vilken notering man äger så det bästa är att ha den i en kapitalförsäkring för möjligheter att få skatten i retur.

Pfizer har en maffig pipeline av nya preparat och vissa analytiker menar på att den är underskattad och har så varit i flera år. Flera nya läkemedel har sålt betydligt bättre de senaste åren än vad marknaden vågat räkna med. Bolaget väntas prestera högre vinst under 2020 och visst finns det potential för dem att överleverera.

Jag gillar hälsovårdsektorn och Pfizer då de rider på megatrender som bla ökat välstånd och stigande medellivslängd. Jag har ägt bolaget större delen av de senaste 15 åren men står i skrivande stund utan. Nuvarande värdering och goda utsikter lockar mig att ta in Pfizer igen.

Länk till Pfizer hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. Tack för bra blogg. Läser varje blogginlägg. Just läkemedelsbolag borde vara bra när det blir lågkonjunktur. Vad är din uppfattning om branchkollegorna Abbvie och BMS?

    SvaraRadera
  2. Hallå Petrusko!
    Har länge sneglat på utländska kvartalsutdelare men har några frågor gällande kapitalförsäkring.
    1. Man kan väl ha både KF och ISK samtidigt?
    2. När dras skatten och då gäller det att ha likvider på kontot den dagen? Vad händer annars?
    3. När är det bäst att lägga in nya pengar i KF? I början på ett nytt kvartal?

    Mvh MJ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej MJ,

      kanske kan hjälpa till lite.
      1) Du kan absolut ha båda, det är vanligt att ha det upplägget
      2) Skatt dras en gång i kvartalet, mitten på jan, apr, jul, okt. Om du inte har pengar så får du en skuld till Avanza eller Nordnet med ränta på 5,95% tror jag. Men du får ett mail med varning ett par veckor innan pengarna dras så du ska allt hinna sätta in.
      3) Du kan läsa mer här gällande detta, främst andra halvåret är det som regel. http://www.investeringssparkonto.se/isk-eller-kf--23158457

      mvh,
      10årsplanen
      https://10arsplanen.blogspot.com/

      Radera
  3. Hej Petrusko!
    Du skrev nyligen ett inlägg om Abbvie och ditt köp i bolaget. Vad är motiveringen till varför du väljer Abbvie framför Pfizer i nuläget?
    Med vänlig hälsning

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Abbvie har en lägre värdering och god tillväxt fram till åtminstone 2023. Går det vägen kommer den fortsätta prestera bra även efter det. Potentialen är större i Abbvie medan Pfizer är ett stadigare bygge med intäkterna bättre fördelade på olika preparat.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Härlig läsning. Pfizer har länge varit ett fint innehav för mig!

    SvaraRadera
  5. Tjena Petrusko!
    - Kul att du skriver om Pfizer, för att jag precis förra veckan ökande i den och efter tillfälliga nedgången, hade bevakat också och visste det är bra aktie.
    - Tack för tipset om Abbvie förra veckan, den hade jag men ökade igår när USA öppnade.
    - Passar på och tipsa dig om annan mycket intressant som är läge:

    Köp Kesko om du gillar ICA och AXFOOD
    Gillar du dina ICA och Axfood och tycker de är ett måste i varje portfölj? då bör du titta även på Kesko! Kesko ser ännu charmigare ut med sina olika divisioner och goda online satsningar. Jag tror många missad detta bolaget, låga antal ägare i Avanza i jmf med ICA och Axfood avslöjar det.

    Kesko Oyj B

    Beteckning: KESKOB

    Noterad: Helsingforsbörsen (Large Cap Helsinki)

    Branch: Dagligvaror (består av: Livsmedelshandel, Bygg- och tekniska division, Bil import, Detaljhandel, m.m.)

    Kurs: 50,84 Euro (2019-04-23)

    Utdelning: 2,34 Euros betalas 2 ggr/år (2 x 1,17 Euro)

    Utdelning (%): 4,60

    Har varit sen: 1986

    Antal ägare hos Avanza: 246 (2019-04-23) (Jmf med Axfood: 30 690 och ICA: 22 921 ägare)

    Hemsida: https://www.kesko.fi/en/;

    Senaste ftg presentationen (fr April 2019):

    https://www.kesko.fi/globalassets/03-sijoittaja/raporttikeskus/2019/q1/kesko_vsk_2018_en.pdf;

    Aktien hos Avanza:

    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/52765/kesko-oyj-b;

    Företagsöversikt:

    Kesko kan sägas är en blandning av ICA, Byggmax, Bilia och Åhlens fast i finland.

    Food Trade består av Keskos mestadels finska livsmedelshandel som i stora delar drivs enligt ”ICA-modell” med fristående handlare.

    Food Trade svarar för knappt hälften av koncernomsättningen.Till skillnad från ICA och Axfood har Kesko en betydande verksamhet inom annan slags handel än livsmedel. Ett affärsområde består av bygghandel, som är stort i Norge, Sverige och Baltikum förutom Finland. Ett annat affärsområde består av olika specialbutiker (sport, media, möbler, skor mm) med tyngdpunkt i Finland. Resten finns inom bilhandel.


    KESKO IN BRIEF:

    https://www.kesko.fi/en/company/kesko-in-brief/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag har för mig att jag spanat på Kesko men minns inte vad jag tänkte då. Får spana på nytt helt enkelt. Tack för input.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Har Pfizer på bevakning men väntar nog själv med att ta in aktien tills jag ser 10-15% lägre kurs.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...