onsdag, april 24, 2019

Castellum starkt Q1 - Växte förvaltningsresultat 9%


Castellum har ett mål om 10% tillväxt i förvaltningsresultatet men det är ett tufft mål för dem och de når det inte alltid. De har valt att göra så, att välja ett tufft mål som de får kämpa för att uppnå. Inga söndagspromenader in i mål här inte.
Idag rapporterar de för det första kvartalet 2019 och de har presterat riktigt bra. Förvaltningsresultatet växte 9 procent och det gör mig mäkta glad.

Substansvärdet är 178 kronor (EPRA NAV) vilket är ungefär i linje med rådande börskurs kring 179 kronor.
Belåningsgraden är på sunda 45 procent.
Under kvartalet uppgick nettoinvesteringarna till -726 miljoner kronor vilket betyder att de sålt för mer än de köpt.

Castellum äger fastigheter för att förvalta och tjäna pengar på hyresintäkter men ändå gör de en del transaktioner. De är hela tiden på tå och håller fastighetsbeståndet uppdaterat. Man säljer på orter för att köpa på annat håll med bättre utsikter. Man fasar ut fastighetstyper av mindre god framtidspotential så som handelsfastigheter. Castellum har en mycket liten andel handelslokaler och det är för att de för många år sedan identifierade att den typen av lokal går en dålig framtid till mötes. Att vara helt utan blir svårt då det ofta är butikslokaler, restauranger osv i bottenplan i vissa fastigheter och stadsdelar.

I rapporten kommenterar de hyresnivåer och den är fortsatt mycket god med fin hyrestillväxt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Den heta kontorsmarknaden drev på resultatet till rekordnivåer under 2018 och 2019 har börjat bra det också. Stark efterfrågan driver på hyrorna i en snabbare takt uppåt.

Castellum är ett stort fastighetsbolag med fokus på kontor och logistikfastigheter. De pyntar under 2019 en utdelning om 6,1 kronor varav 3,05 betalades i mars och resterande del betalas ut i september. På kursen 179 kronor är direktavkastningen 3,4 procent. Castellum har höjt sin utdelning varje år sedan noteringen 1997. Detta som en följd av en bra strategi som lett till stadigt stigande förvaltningsresultat.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

3 kommentarer:

 1. Vill inte gärna vara en partykiller men det här pressmeddelandte är ju inte direkt positivt.

  Det talas ju mycket om retailens död, hur påverkas Castellum av det?

  STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Fastighetsbolaget Castellum tappade under det första kvartalet ett relativt stort kontrakt i centralt läge i Stockholm. Denna yta har ännu inte hunnit hyras ut, varpå det gånga kvartalets nettouthyrning påverkats av kontraktstappet.

  Det säger vd:n Henrik Saxborn till Nyhetsbyrån Direkt.

  Han vill inte uppge någon exakt nivå på kontraktets storlek. Sammantaget hade Castellum en bruttouthyrning på 87 miljoner kronor (112) och uppsägningar om 94 miljoner kronor (64) i det gångna kvartalet. Nettouthyrningen var således negativ om 7 miljoner kronor (+48). Uppsägningarna totalt var i det gångna kvartalet över 30 miljoner kronor vardera i regionerna Stockholm och Öresund och båda dessa regioner hade en viss negativ nettouthyrning i kvartalet, framkom under bolagets rapportpresentation på onsdagsförmiddagen.

  Castellum räknar med att kunna hyra ut den större Stockholmslokalen under innevarande år, varpå denna senare under 2019 väntas dyka upp som en uthyrning.

  Hyresmarknaden är dock mer normal nu jämfört med den väldigt starka marknaden som rådde under 2017 och 2018, säger Henrik Saxborn till Nyhetsbyrån Direkt.

  Sedan tidigare under rapportperioden har de två Stockholmsexponerade fastighetsbolagen Fabege och Atrium Ljungberg båda redovisat en negativ nettouthyrning.

  Fabeges nettouthyrning uppgick till -107 miljoner kronor i det första kvartalet som en effekt av att Skatteverket sagt upp ett stort hyresavtal. Den avgående vd:n Christian Hermelin framhöll dock att inga tecken på en avmattning skönjs.

  Atrium Ljungberg hade en nettouthyrning om -33 miljoner i det gångna kvartalet. Enligt bolaget rörde flera av uppsägningarna fastigheter som förbereds för projekt men som ännu inte klassats som projektfastigheter.

  SvaraRadera
 2. Tjena Johan,
  Tack för din kommentar. Retaildöden är på allvar och sådana fastigheter är ingen fantastisk tillgång generellt sett. På mindre orter är det ren skit medan på bästa läge i Stockholm och Göteborg kommer det sannolikt fortsatt vara okej på sikt. Castellum har en obetydlig del handelslokaler och det lilla de har (7%) är strategiskt utvalda som inte väntas påverkas på samma sätt. Exempelvis matbutiker på starkt läge och bilhandlare. Bilhandlare gör de en alternativkalkyl på så att fastigheten är lämplig och lönsam att konvertera till logistik om så behövs.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tack för en bra blogg. Såhär i rapport-perioder skulle jag tycka det vore lärorikt med ett inlägg om hur man läser de ekonomisks resultaten i rapporterna. Är lite nybörjare på detta. Vad är viktigt ha koll på, vad betyder de olika orden? (Tex vad är förvaltningsresultat egentligen). Hopps du förstår min avsikt med frågan om än kanske inte tydligt formulerad.

  SvaraRadera