Bra första kvartal för Axfood


Axfoodkoncernen med sina varumärken Willys och Hemköp mfl fortsätter att ta marknadsandelar. Försäljningen ökar bra och man växer snabbare än marknaden. Med tanke på att påsken låg i det första kvartalet förra året väntade jag mig inte riktigt så här bra prestanda. Det är en viktig försäljningsperiod för dagligvaruhandeln och nu har vi den att se fram emot i andra kvartalet istället.

Axfood rapporterade en omsättning på 11.931 miljoner kronor. +4,2 procent mot 2018.

Vinst per aktie landade på 1,68 kronor mot 1,61 kronor året innan, +4,3 procent.

Rörelsemarginalen blev 4,1 procent men här finns det en faktor som gör det lite missvisande. Nya redovisningsstandarden IFRS16 gör att man ser annorlunda på leasing och har påverkat med ungefär 0,4 procentenheter. För kortsiktiga, traders osv kan det här vara av stort intresse. Långsiktiga  kan ta det soft och inte lägga så mycket energi på just det där ett enskilt kvartal. Framåt är det ju det som gäller.

Avkastning på eget kapital är 52,8 procent.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var 3,44 kronor.

Jag äger Axfood och tycker det är ett fantastiskt fint bolag, rena pengamaskinen. De har en mycket god avkastning på eget kapital som betyder att varje krona de engagerar i bolaget genererar en fantastisk avkastning. Kassaflödet är urstarkt och medger investeringar och fet utdelning.

Länk till Axfood hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...