måndag, mars 18, 2019

Akelius säljer i Tyskland

I ett led av av bolagets fokus på att gå från en stark BBB kredit rating till en ännu starkare BBB+ säljer de cirka 2800 lägenheter i Tyskland.  Försäljningspriset är 7,2 miljarder svenska kronor och likviden skall användas till att minska belåningen med ovan nämnt syfte.

Det finns flera anledningar att vilja sträva efter det här som Akelius fokuserar på. En hög kredit rating innebär att man får lägre finansieringskostnader i form av lägre ränta. En annan del är att vara starkt rustad och stå stadigt i all slags storm som kan tänkas komma. Ja Akelius har länge haft en stark finansiell ställning av just denna anledning, de vill hålla nere risk och stå stadigt när det stormar.

En annan grej som kan nämnas är det här med preferensaktier och att de påverkar vilken kredit rating ett bolag får. Preffar ger en bättre rating än rena lån men preffar sänker ratingen de också. Så att lösa in preffarna ger en högre rating och tar bolaget vidare på sitt mål om finansiell superstyrka.
 Beträffande preffarna och eventuell inlösen så är det så att i maj i år sänks inlösenkursen till 345 kronor som en del av en trappa där 330 kronor år 2024 är lägst. Med tanke på lägre finansieringskostnader som bolaget uppnår är det inte otänkbart att de väljer att lösa in preffen till 345 kronor. De där 15 kronorna de kan spara på att lösa in preffen år 2024 får de väga mot att det faktiskt är 5 år kvar till dess och det är en lång tid de istället kan åtnjuta lägre finansieringskostnader.

I kallelsen till årsstämman är det en punkt om bemyndigande av nyemission av 500 miljoner stycken stamaktier. Det är väldigt många aktier och skulle kunna vara avsett för en D-aktie liknande de som Sagax och SBB har. De där D-aktierna funkar snarlikt en preferensaktie med den väsentliga skillnaden att de saknar just preferensen och det gör stor skillnad för ratingbolagen. En D-aktie drar inte ned ratingen på samma sätt som en preff gör och därför kan det ligga i korten för Akelius att införa en D-aktie och erbjuda byte från preffarna. Infon kommer uppdateras närmre inpå stämman kring de förslag som är lämnade. Den här biten är ren spekulation från min sida och fler ändringar behövs för att kunna ge ut en D-aktie.

Akelius preffen betalar totalt 20 kronor utdelning per år fördelat om 5 kronor per kvartal. Senast betalt är just nu 345,5 kronor vilket ger en direktavkastning om cirka 5,8 procent. Sett till den låga risken i Akelius så är det rimligt. Man kan till och med räkna hem nuvarande kurs mot en inlösen på 330 kronor om 5 år. Det är 15 kronor kursförlust varpå totalavkastningen blir kring 5 procent per år. Attraktivt sett till den låga risken.

Länk till Akelius preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Om dom kommer ge ut en D-aktie kan man då eventuellt få företräde vid teckning av dessa om man idag innehar preffar från Akelius?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja det vore ett rimligt förfarande. De ger ju i sådana fall ut D-aktien för att bli av med preffen tänker jag. Att man ges möjlighet att byta preffar mot D-aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tja Petrusko,
  Acando ser ju ut att bli uppköpta nu så jag sålde av mina aktier. Nu är jag på jakt efter en ny IT-konsult till min utdelningsportfölj. Kikar på eWork och Knowit. Vilket hade du valt och varför? Eller kanske någon annan i samma kategori? Långsikt investering på minst 10-15 år tänker jag mig.

  Mvh Luke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   GRattis till en bra affär där med Acando. Jag har nog inga direkta favoriter bland IT-konsulter. Anledningen är att jag inte är värst förtjust i sektorn då de till och från har det kämpigt att föra över kostnader (löneökningar osv) på kunder. Nu har de väl haft en period av riktigt goa tider men innan dess var det marginalpress marginalpress. Jag var attraherad av Softronic som länge handlades kring 5 spänn men jag kunde inte förmå mig att köpa eftersom utvecklingen var så dyster. De omsatte mer och mer men tjänade mindre. Anledningen var att konsulterna kostade mer och mer i lön medan kunderna inte var villiga att betala mer. I goda tider är det tryck på eras tjänster och man lyckas föra över kostnader och mer därtill.

   Jag undviker sektorn.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjena petrusko..
  hur gör du med dina Akelius preffar väntar du på inlösen eller säljer innan?
  blir det lika bra med D aktier?
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte,
   Jag håller hårt i mina Akelius preffar och behåller dem så länge jag kan. Ett eventuellt D-erbjudande får vara väldigt förmånligt för att jag skall byta.

   Ja D-aktier kommer sannolikt fungera alldeles utmärkt generellt sett. Man behöver inte vara fullt så riskavert som jag är och klamra sig fast i preffen för glatta livet.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej petrusko är det värt att köpa akelius nu på 346kr för snart är det ju utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker Akelius är okej att köpa här men utdelningen har ingrn betydelse. Den betalar man ju indirekt för eftersom kursen backar ungefär lika mycket när den avskiljs.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Anonym,
  Inte Petrusko här men väl Malte.
  Nästa utdelning är x-datum 2/5-19 så det dröjer ett tag och normalt går aktien ned med samma summa som utdelningen dvs 5:- .

  Köpa före eller efter gör ingen skillnad men jag skulle köpa efter för då bör kursen vara lägre än inlösen på 345:- och med lite flyt tjäna några bagis.

  Trevlig kväll.

  // Makte

  SvaraRadera
 6. Hejsan en sista fråga, vad händer om det inte blir inlösen ? Då sjunker väl kursen eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Näe inlösenkursen har inte spelat in värst i värderingen av Akelius preferens. Nuvarande värdering håller fullt ut baserat på risknivå och allmänna ränteläget. Löser de inte in den nu kanske det blir om 5 år och vilken kurs den handlas i då beror på rådande ränteläge.

   Mvh petrusko

   Radera