Köpa dippen Vs regelbundna köp


Här har ni en video på 10 minuter som jag verkligen tycker att ni skall spana in. De pratar om att investera regelbundet jämfört med att pricka in de mest ultimata köptillfällena i form av stora nedgångar.

Man får i videon en god uppfattning om det är rimligt eller ej att lyckas med sådan tajming men framförallt belyser de skillnaden. Det bör inte komma som en överraskning men jag hintar ändå om att kontentan är att regelbundna köp är grymt bra. Ja, alltså jag hade inte lagt upp en video där någon argumenterar för att köpa dippen är det man skall göra.

Lägg de här 10 minuterna på denna videon. Jag är övertygad om att du efteråt kommer känna dig mer nöjd eller grymt nöjd med att investera regelbundet.

Vill du grotta ner dig mer i siffrorna kring de påståenden de lägger fram här så finns det ett kompletterande blogginlägg utav Nick Maggiulli. Det är den mörkhåriga killen till höger och det är han som är experten på just det här. Bägge två arbetar på Ritholtz Wealth Management där Nick är Analytics Manager.
Länk till blogginlägget: https://ofdollarsanddata.com/even-god-couldnt-beat-dollar-cost-averaging/

8 kommentarer:

 1. Härligt Petrusko, tack för en nära nog vetenskaplig syn på många säger men inte har någon referens till.

  SvaraRadera
 2. Klart intressant, tack för klippet!

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko. Hur tycker du man ska investera en större klumpsumma? Många studier visar ju att det är bäst att investera allt på en gång och det är de ju inne på lite i videon med. Eller ska man dela upp det i olika köp över året. Hur hade du gjort med t.ex. 1 miljon?
  Mvh Jimmy

  SvaraRadera
 4. Synd dom inte hade någon kommentar på hur många månader man skulle sprida sina köp på om man kom över en klumpsumma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med risk för att spoila en fortsättning för Petrusko så har Nick svarat på frågan i senare inlägg: https://ofdollarsanddata.com/how-to-invest-a-lump-sum/. Återigen tack för tipset!

   Radera
  2. Tjena,
   Jag tycker de resonerade bra kring det och jag tänker liknande. Även om det rent teoretiskt är bäst att investera allt på ett bräde så förespråkar jag att sprida köpen över tid. Anledningen är att man köper ju inte snittet av utvecklingen över tid utan man får det som gäller just där och då. Har man otur blir det kass har man tur blir det extra bra.

   Näe, att knöka in en stor summa och råka ha otur med tajmingen skulle få känna sig okej med.

   Att sprida ut köpen minskar den risken och man förlorar sannolikt inte mycket avkastning den tiden pengarna ännu inte investerats. 1 miljon på ett år kanske är rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Nu har jag inte sett videon. Men principiellt är det väldigt enkelt: Man tar lägre risk en relativt kort tidsperiod (låt säga i genomsnitt 6 månader i relation till totala investeringshorisonten låt säga 10 år) jämfört med att att investera allt på en gång. För det kommer man teoretiskt få en lägre förväntad avkastning.
  Jag anser att månadssparande är ett metod man använder sig av per definition när man sparar löpande inkomster. Men har man en engångssumma så anser jag man ska investera allt på en gång.
  Annars kan blir ju effekten att man kan ha "dålig" tajming med sitt kapital på börsen så att man bör då alltså sälja av allt och sedan månadsspara det i 12 månader.

  SvaraRadera
 6. Intressant data men jag undrar lite vad som händer i ett scenario där likviderna som väntar på insvestering på börsen vid nästa dip investeras i olika alternativa tillgångar under tiden.

  Om man visste allt skulle man förstås inte bara köpa på botten utan man skulle även sälja på toppen och då skulle man alltid slå regelbundet sparande. Det är förstås omöjligt men frågan är om man regelmässigt kan få till en approximation som är tillräckligt bra för att över tid slå att sätta in pengar regelbundet.

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...