onsdag, december 05, 2018

Jag köpte Svolder idag


Länge ägde jag Svolder men när de ändrade utdelningspolicy valde jag att stå vid sidan. Nu har det gått flera år och Svolder har presterat väldigt bra samtidigt som jag fått en acceptans för lägre direktavkastning jämfört med tidigare. Exempelvis har jag Latour som handlas kring 2 procent direktavkastning. Då jag lever på mina utdelningar och jag har ett begränsat kapital kan jag inte ha för stor vikt i bolag med så här låg direktavkastning. Latour utgör cirka 2 procent av portföljen och om jag samtidigt köper annat med högre direktavkastning kan jag tillåta mig öka också i Latour. Likadant resonerar jag med Svolder som handlas till cirka 2,2 procent direktavkastning, jag behöver ta det lite varsamt. Jag slog till på en liten slurk Svolder strax över 90 spänn idag.

Det känns gött att åter äga Svolder, det lilla investmentbolaget som jag tycker mycket om. Med en VD som jag har stor tilltro till.

Svolder har brutet räkenskapsår och har precis betalat sin årliga utdelning (i november). Den var på 2 kronor vilket innebär en höjning om 23 procent mot året innan. Det rimmar mycket väl med utdelningspolicyn som bla inrymmer ett fokus på stigande utdelning över tid.

Svolder är lite speciellt då det "tickar 2 boxar" på att slå index.. Det finns två vitt skilda saker som historiskt har slagit breda börsindex och det ena är investmentbolag medan det andra är småbolag. Då Svolder är ett investmentbolag med inriktning små och medelstora bolag prickar man alltså in bägge de här faktorerna som medför en potential till överavkastning. Det tycker jag är nice. Utöver det så är Svolder bevisat duktiga och bolagets VD Ulf Hedlundh tycker jag är en särdeles skarp och duktig investerare.

Länk till Svolder hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

2 kommentarer:

 1. Apropå investmentbolag med inriktning på små och medelstora bolag: vad har du för uppfattning om Pegroco?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Tack för din kommentar. Näe jag är inte värst imponerad över Pegroco. Kanske får jag anledning att bli det i framtiden, time will tell.

   Mvh petrusko

   Radera