tisdag, december 18, 2018

Ett av årets sista köp


Ja om man fick gissa så hade nog många gissat rätt att det är mer Xact Högutdelande jag köpt. Jag köper ofta mer i den här men det är små köp allt som oftast. Totalt väger den här nu cirka 2 procent i min portfölj. Apropå portföljen och fördelning i den så planerar jag att skriva ett inlägg om det den närmsta veckan. Ett inlägg om portföljfördelningen och så blir det nog ett separat inlägg om mitt börsår inför nyår.

Att jag gillar den här Xact Högutdelande så mycket är pga de smarta regler som den följer. Det är många innehav, kring 50 st varav inget enskild innehav väger värst tungt. Det är sunda bolag med bra utdelningshistorik. Historiken visar att en sådan här smart beta-fond slagit breda börsindex och jag tror att den kan göra det även i framtiden. Man har i vart fall potentialen medan risken för kraftig underprestation inte är så stor.

Läs mitt inlägg om Xact Högutdelande.

Det här var ett av mina sista köp för 2018. Jag har ytterligare lite slantar på väg varpå jag förmodligen kommer göra 1-2 köp ytterligare innan årsskiftet. Just nu lutar jag åt mer Investor eller Xact Högutdelande. Vi får se den dagen det väl skall köpas vad det blir. Jag köper gärna mer Latour men inte till nuvarande värdering.

10 kommentarer:

 1. För egen del blev årets sista affär köp i Akelius pref och Sampo. Xact Högutdelande väger redan 10 % i min portfölj så jag tycker jag kan avvakta tills den sjunker under 105 kr innan jag köper mera av den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   TAck för din kommentar. Fina köp där i Akelius pref och Sampo. Jag gillar verkligen Akelius med sina fina hyreslägenheter och pålitliga utdelning som tickar in varje kvartal. Sampo finner jag mycket attraktiv men har aldrig fått tummen ur att köpa den.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko

  Vore intressant att se om de behåller/höjer utdelningen om NAV står lägre än vid förra utdelningen om 5 kr. Skulle det bli mindre än 5 kr/aktie känns det inte som så högutdelande. Har du pratat med Xact?

  Mvh Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Tack för din kommentar. Ja verkligen intressant. Jag har pratat med dem om det där specifikt eftersom det är lite tudelad info på sajten om utdelningen. Svaret jag fick var i linje med infon på sajten och gjorde det inte solklart. De skriver att de avser att distribuera vidare alla mottagna utdelningar. De skriver också att de siktar på en utdelning om cirka 4%.

   Jag fick iaf intrycket när jag pratade med dem att de försöker ha stabilitet i utdelningen både på upp och nedsidan som jag fattade det.

   Jag förväntar mig nog inte att de sänker utdelningen men det finns där som ett tänkbart scenario. Jag blir alltså varken förvånad eller besviken om de skulle sänka. Totalavkastningen är ju den samma oavsett storlek på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag gillar denna fond från Xact! Men att kalla den för Högutdelande vid en utdelning på 4% tycker jag känns lite missvisande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Tack för din kommentar. Den delar ut mer än snittet på börsen men näe det är ju ingen superhög direktavkastning. Jag köper ändå namnet då den pyntar mer än vanliga index/stockholmsbörsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hur väljer du vikten mellan aktier och fonder/ETFer? Går du på känsla, eller har du något mål?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Minimalistspararen,
   Tack för din kommentar. Nej jag har inget mål utan investerar i det som är attraktivt. Aktier är min huvudsakliga grej och där jag har i särklass mest. Fonder/ETF är ett komplement. Jag är dock mycket förtjust i den här Xact Högutdelande och den riskspridning och potential den bjuder på. Kanske väger den betydligt mer i min väska om några år när jag fortsatt köpa mer.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej igen.
  Det blev faktiskt ett köp till. Ökade i Brookfield Infrastructure Partners idag när lönen hade trillat in på kontot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tony,
   Tack för din kommentar. Ja jag såg att BIP har kommit ner till klart attraktiv kursnivå nu. Jag tar det lite varsamt med utländska innehav generellt nu och jag har redan ett par Brookfield bolag varpå jag ligger lågt tills vidare.

   Mvh petrusko

   Radera