tisdag, oktober 23, 2018

Skanskas utdelning nästa år


Förra veckan bjöd Skanska på ytterligare en vinstvarning och Carnegie sänkte sin rekommendation och påpekar att bolaget har skadat sitt förtroende såpass att det nu behöver bevisa sig ordentligt för att få det åter. Jag är ju egentligen där att jag tappade förtroende för ledningen och alla dess besvikelser och löften som inte hålls osv.
 Att Skanska i grund och botten är ett bra bolag håller jag dock med om och jag följer dem noga. Egentligen väntar jag bara på att de skall kommunicera bättre och göra det de säger att de skall göra. Sedan behöver ju Skanska likt fler bolag i byggsektorn också få ned mängden nedskrivningar på sikt och prestera bättre lönsamhet.
Förvisso har allting ett pris och kring 145 kronor börjar ju närma sig "rätt pris" men det är inte riktigt där att jag tycker det är köpvärt trots att de tillfälligt är soprötna på att kommunicera med finansmarknaden.

Det blev en lång utläggning i onödan när inlägget egentligen handlar om Skanskas utdelning men det kunde jag kosta på mig. Är man intresserad av Skanskas utdelning så är nog bolaget i övrigt av intresse också.
 Anyhow: Det har kommit en del nya analyser varav några poängterar det jag redan flaggat för om utdelningen. Skanska har starka finanser och behöver inte sänka sin utdelning av den anledningen. De har höjt eller haft oförändrad utdelning så länge jag kan minnas, sedan 2002 läste jag i en analyskommentar. Storägarna i Lundbergsfären är väldigt förtjusta i stadiga utdelningar och kommer inte vurma för sänkt utdelning i första taget. En annan sak som inte riktigt går att mäta eller sätta in i ett Excel är att stadiga bolag inte sänker sin utdelning i första taget utan kan klara av tillfälliga svagare perioder och ändå behålla utdelningen. Det är ju också en signal om framtiden, om man sänker utdelningen flaggar man för att det kommande året inte kommer bli värst bra. Medan hopp om framtiden och tro på kommande år ger styrka i ett beslut att låta utdelningen vara oförändrad. Så här gör sunda bra bolag. Inte alla bolag har starka finanser och stadig verksamhet att resonera på detta viset. Skanska har finanserna och en bra verksamhet i grunden.
Det är en klart rimlig förväntan att utdelningen blir oförändrad nästa år. Våren 2018 betalade bolaget 8,25 kronor utdelning. På kursen 145 kronor ger det 5,7 procent direktavkastning.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jag är inte alls förvånad. Som jag skrivit förut har de helt klart kulturella värderingsproblem internt, vad som är viktigt i deras uppdrag. Är det en nöjd kund och duglig intjäningsgrad eller är det att maximera förtjänsten? Tror det tär på medarbetarna att hela tiden bli pressade uppifrån om att göra "bättre" affärer. Det är min erfarenhet av Skanska. Fast jag äger dem, för jag tror på att de fortsättningsvis kommer tjäna pengar.

  SvaraRadera
 2. Tack för ett informativt inlägg Petrusko.
  Till de som är intresserade av att se utdelningshistoriken även längre fram kan jag rekommendera det här inlägget
  https://www.kronantillmiljonen.se/rorande-bolagen/skanska-utdelningshistorik/

  SvaraRadera
 3. En hypotes skulle kunna vara att Lundberg ställer in utdelningen, vilket resulterar i att aktien rasar. Han köper sen på sig aktier billigt. Sen säljer han ut Skanskas verksamhet i USA och delar ut pengarna. Han får en rejäl slant och kvar finns ett lönsamt och fint bolag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter fullkomligt genialiskt, för den som tror att det är vettigt att bränna sitt förtroende fullkomligt :) Det är nog snarare så pass enkelt att Lundberg i bakgrunden skruvat upp trycket på bolagets ledning. Nu kommer ledningsrotationen, syndabockarna och åtgärderna. Städning och rustning.
   Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

   Radera