måndag, september 10, 2018

Xact Högutdelande - Fondpodden nr 3


I avsnitt nr 3 av Fondpodden får vi lyssna till Pär Nürnberg som pratar om Xact Högutdelande. En börshandlad fond med inriktning mot stadiga bolag med god utdelningshistorik.

Jag har skrivit om den här fonden, länk till det inlägget: Xact Högutdelande.

17 kommentarer:

 1. Bra avsnitt. Vi lägger in våra extrapengar i denna ETF. Är annars indexinvesterare men kryddar till med detta.

  iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Kul att ni gillade avsnittet. Fonden Xact Högutdelande äger jag också och tycker det är en bra komponent i ett långsiktigt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. ser nu att nordnet ger 80% belåning på denna medan avanza inte har med den på superlånet(troligen är alla innehav i fonden med i superlånet....)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena BankAnakonda,
   Ja Avanza har varit sega att lägga till superlånet och anledningen är att det ligger på is medan de gör en större översyn av hela lånerbjudandet. Förmodligen blir det nu i höst som de presenterar en uppdatering av sitt lån.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Trevlig och klargörande lyssning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Utlandsutdelaren,
   Kul att det gick hem =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej! Din mycket uppskattade blogg har blivit tråkigare sen du började med fondpodden. Färre och mer urvattnade inlägg som inte innehåller varken spets eller djup. Snälla återgå till det som du gör så bra och är relativt ensam om:skriv initierade aktieanalyser av sunda bolag för långsiktigt sparande. Första fondpodden var lite ängsligt intervjuande där det kändes som du inte vågade utmana med några spännande frågor. Mest ge lite beröm. Inget värt att lyssna på. Fondinläggen get inte mycket. Du som brukar ge så mycket substans och initierade inlägg. Saknar Petrusko! Mvh Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Maria,
   Tack för din kommentar. Jag har lagt ned en hel del tid på podden nu i uppstartsfasen. Det kommer ju ta mindre tid från min vardag framöver varpå jag får mer tid för bloggen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej

  Jättebra avsnitt. Tack.

  De här med utdelningarna från en fond... Som nu säger gör det ingen större skillnad på totalavkastningen. Men det gör ju lite skillnad vad gäller courtage om man återinvesterar kontra om fonden gjort det. Eller hur?
  Kanske behöver de höja avgiften på fonden också om de gör fler utdelningar? Varje transaktion kostar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och feedback. Att själv återinvestera i fonden det kostar ju courtage. Det är i det stora hela ingen stor kostnad men ändock en kostnad. Om fonden skulle betala utdelning oftare kommer det uppstå en lite högre kostnad för dem men den är hanterbar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. En ETF som jag velat ha mer info och det var intressant att höra infon från källan. Jag har velat vikta om lite men är lite tveksam till en räntefond såsom Spiltan Högräntefond m.m eftersom det inte blir många % kvar när avgift, ISK skatt m.m är dragen så denna ETF känns som ett vettigare alternativ för en mer defensiv inriktning på portföljen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Robin,
   Spiltan Högräntefond är mer defensiv på det viset att den inte kommer backa lika mycket när det går dåligt men priset för det är att potentialen också är lägre. Den kan heller inte stiga så mycket.

   På sikt kommer Xact Högutdelande ge avsevärt mycket bättre avkastning än Spiltans Högräntefond. Man bör ha en placeringshorisont om minst 5 år för investeringar på börsen IMO. Så som denna fonden från Xact alltså.

   Xact Högutdelande är i sin tur en sorts defensiv placering jämfört med många enskilda aktier där ute.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena! Hur ser motpartsrisken ut för börshandlade fonder? En vanlig fond har ju ens andelar skyddade om fondförvaltaren/emittanten går i putten. Samma med ETF:er? Mvh Chrille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Det finns olika sorters ETFer och det kan se olika ut även inom ett visst fondbolag så även Xact som har några andra ETF:er med syntetisk replikering och således en motpartsrisk.

   I den här Xact Högutdelande är det samma förutsättningar som en vanlig fond. Som investerare i fonden har man ett stort regelverk och skyddsnät på sin sida.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej petrusko. I och med att mycket utdelningar kommer i mars och april och att utdelningen återinvesteras av xact i fonden, finns det inte en uppenbar risk att fonden går ner kraftigt till utdelningen i maj vid ett börsfall och att mer än 4 procent av fondens värde måste tas för att inte behöva sänka utdelningen rejält i kronor? Detta för att fonden ju inte delar ut utdelningen utan drar senare från fondvärdet till skillnad från en aktie som omedelbart delar ut utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hedd,
   När fonden lämnar utdelning har ingen inverkan på när ett större börsfall inträffar.

   Inget negativt i att utdelning sker i maj eller förfarandet.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Jo det har det väl bestämt. Säg att alla utdelningar kommer i april, xact återinvesterar samtliga i fonden och fram tills utdelningen från xact i maj sjunker innehaven inklusive återinvesteringen med 50 procent. Då har ju halva den återinvesterade utdelningen försvunnit, detta är väl ändå matematik på ganska enkel nivå?

  SvaraRadera