Småbolagskänsla med Latour


Igår köpte jag åter fler aktier i investmentbolaget Latour. De äger i sin tur aktier i en rad bolag varav Assa Abloy är jättestort. De flesta andra innehaven i börsportföljen är i storlek kring 5 miljarder till cirka 30 miljarder kronor vilket är en normal storlek för bolag i kategorin småbolag. Utöver den börsnoterade portföljen äger Latour också en onoterad industridel som består av en mängd mindre bolag.
Här snackar vi småbolag på riktigt. Medan man kan diskutera om ett bolag värt 30 miljarder är ett småbolag så råder det ingen tvekan om definitionen på den onoterade delen. I de här mindre bolagen har man nära till beslut, stor potentiell tillväxt i nya geografiska lägen, förvärv mm.

Latours onoterade industridel består av ett 100-tal bolag och är indelade i affärsområdena:
Hultafors Group, Latour Industries, Nord-Lock Group och Swegon. År 2017 omsatte industridelen cirka 10 miljarder kronor och sysselsatte 4800 personer.
Så här skriver Latour kort om industridelen:

"Ambitionen är att växa internationellt med egna produkter, och har hittills lyckats väl. Försäljningen utanför Norden stod för 57 procent av den totala omsättningen 2017. Även om flera av bolagen ökat sin internationella närvaro kraftigt, är internationaliseringsgraden fortfarande relativt låg. Därmed kvarstår en betydande tillväxtpotential."

Historiskt har Latour presterat väldigt bra och en del av det ligger sannolikt i att de satsar på mindre bolag med betydande tillväxtpotential. Jag äger Latour för jag tycker det är ett fantastiskt bra bolag och jag tycker det är extra trevligt med den här småbolagsexponeringen jag får via dem. Småbolag har historiskt avkastat bättre än större bolag, därför gillar jag exponering i dem.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Har både Latour och svolder i portföljen . Orkar inte själv ha koll på småbolagen och sen får man oftast rabatt också vilket gör det ett ännu enklare val.

  SvaraRadera
 2. Älskar Latour som komplement till Investor, Industrivärden och Kinnevik. Känns som riskspridningen blir fenomenal

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Spargurun,
   Ja med ett knippe investmentbolag kan man få mäkta fin potential och god riskspridning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. hej, hade vart kul om du kunde ta en titt och kommentera HiQ. Spännande för framtiden tycker jag i alla fall och direktavkastningen ser OK ut för tillfället. /Andreas

  SvaraRadera
 4. Jag har Investor, Industrivärlden, Latour och Kinnevik. Tills för någon vecka sedan hade jag även Lundbergs ...men jag tröttnade på den tråkiga utvecklingen i det bolaget. Tidigare har jag även innehaft några av de mindre investmentbolagen men har nu som sagt landat i de 4 bolag som nämnts inledningsvis.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Rudolf,
   Om jag inte minns fel så har Lundbergs omvärderats rejält senaste året. En lägre värdering har medfört en svag utveckling för aktien. I det långa loppet kommer den nog prestera. De fyra du har kvar kommer man dock långt på så ingen stress att ha kvar just Lundbergs =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hur ser du på direkt investeringar i underliggande bolag så som Fagerhult och Alimak?
  Med vänlig hälsning, Hankiis

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Anonym,
   Jag har tittat närmre på alla Latours innehav utom det nyaste, Alimak. Generellt sett är det väldigt lovande bolag och Fagerhult som du nämner är inget undantag. De presterar bra och är ett sunt bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag har latour, lundbergs och investor bland investmentbolagen, bör man ha en mindre del i latour jämfört med de övriga med tanke på att assa är en så stor del av just latour om vi ser på riskspridningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Jämfört med Lundbergs och Investor så väger Latours största innehav (Assa Abloy) betydligt tyngre och ur ett riskperspektiv kan ju det motivera att man som investerare väljer att vikta just Latour lite lägre i sin portfölj.

   Totalt sett är ändå riskspridningen ganska god i Latour så man behöver inte vara jätteorolig.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...