onsdag, juli 04, 2018

Jag köpte mer i NCC som renoverar damm i Halland


Idag slog jag till på fler NCC till kursen 142,6 kronor. Byggaren har pressats på börsen en längre tid dels pga sin svaga rörelsemarginal men också pga att marknaden är negativ till hela byggsektorn i spåren av oro på bostadsmarknaden. De svenska bankerna har pressats på börsen en tid de med, också delvis pga internationellt kapital och dess syn på svenska bomarknaden.
I det korta perspektivet är marknaden negativ till NCC och som jag skrivit tidigare behöver man vara uthållig och långsiktig för att köpa aktien nu. Den kan mycket väl backa ytterligare. Med en tro på NCC på mycket lång sikt tycker jag att det är ett bra läge att köpa nu och medan jag i runda slängar redan har en stek som jag skulle kunna vara nöjd med köper jag sakteliga fler. NCC väger cirka 3 procent i min portfölj och någon procentenhet ytterligare kan den gott få väga.

NCC skickade idag ut ett pressmeddelande om en order som jag fann extra intressant av ett par anledningar. Dels dess tekniska komplexitet samt att de i ordern påpekar att det finns ett stort behov av sådan här renovering på fler anläggningar.

Så här skriver NCC i pressmeddelandet:
"Uppdraget sker i samverkan mellan NCC och Statkraft och går ut på att konstruera en ny damm i betong, nya utskov och en jorddamm. NCC ska även förstärka dammslänterna samt installera instrument för att kunna övervaka dammen.

– Uppdraget är intressant och ligger i tiden då många svenska dammar behöver göra motsvarande anpassningar. Det är ett tekniskt avancerade arbete där NCC:s tidigare erfarenhet från liknande projekt kommer väl till pass, säger Lars Eriksson.

Arbetet har påbörjats och beräknas vara färdigt i slutet av 2019. Ordervärdet om 150 MSEK registreras i affärsområdet NCC Infrastructure i tredje kvartalet 2018."

Lars Eriksson som det refereras till i textstycket är projektchef NCC Infra Middle.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Tjeena Petrusko! På tal om annat vad anser du om fonden Nordea Småbolagsfond Norden? Har haft den ett par år nu i min tjänstepension och genererat en bra avkastning ca 20% per år sista 5 åren. Fondavgiften ligger på 0,32 om jag förstår de rätt. Är det en hygglig avgift eller kan man jämföra den fonden mot någon annan likvärdig?


  Mvh Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena MArcus,
   Den har presterat bra fonden och normalt sett är avgiften kring 1,7% så då har du en rejäl rabatt där. Oavsett avgift har den presterat väldigt bra och fortsätter den göra det är det ju toppen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ofta sägs det att man även skall titta bortom siffror och årsrapporter vid val av aktier. För att se vad känslan för bolaget är. Sen bör man väl passa sig en smula om det är så att det är rena bojsänken man gillar.

  Hur som, jag jobbar i branschen, och uppskattar när jag får ett uppdrag tillsammans med NCC. Bra folk, inte så många rävar bakom örat, och en uttalad strategi att vara ett schysst bolag. Det gäller så klart inte alla som jobbar där, men jämfört med ett annat större svenskt byggbolag så blir stämningen i projekten alltid bättre med NCC.

  Läste senast i går att de yngre vill jobba i schyssta bolag, och med en tilltagande akademikerbrist i byggbranschen kommer NCC ha en fördel där. Det är min "spaning".

  Kommer det här leda till att NCC tjänar mer pengar än konkurrenterna? Det är inte alls säkert. Men jag äger hellre ett bolag med bra värderingar än att maximera sista öret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slutajobbavid55,
   Stort tack för din kommentar. Det var trevlig läsning minsann och jättekul att höra just det där om att vara schyssta. Som du säger så är ärlighet, tillit och respekt några av värdeorden hos NCC. Kul att det genomsyrar organisationen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. NCC är på 4:e plats i de mest blankade aktierna, se nedan
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/11/26/blankningarna-har-minskat-kraftigt.html
  Många tror tydligen på sjunkande kurs hos NCC.
  Du tror fortfarande på NCC?

  Trevlig kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Blankare är inte långsiktiga utan spekulerar i nedgång i närtid. Jag tror på hela byggsektorn på mycket lång sikt. Urbanisering, befolkningstillväxt, längre levnadstid mm driver efterfrågan på skolor, broar, järnväg mm.

   Mvh petrusko

   Radera